Αρχική συνεντεύξεις κοινωνία ΕΔΟΕΑΠ: Περιμένοντας την… (ν)τροπολογία

ΕΔΟΕΑΠ: Περιμένοντας την… (ν)τροπολογία

του Βαγγέλη Σπυριδωνίδη*

 

Κυβέρνηση και εργοδότες, με τη συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, έφεραν σε ασφυξία το ταμείο ασφάλισης των δημοσιογράφων και υπαλλήλων στα ΜΜΕ, επιδιώκοντας την υποταγή και αποδοχή της μετατροπής του ΕΔΟΕΑΠ σε παράρτημα του ΕΟΠΥΥ.

Ένας ολόκληρος κλάδος κρατιέται σε ομηρία, συρόμενος σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, ούτως ώστε να προκληθεί αδιέξοδο, να καμφθεί το φρόνημα και να επιβληθεί ένα ακόμη μνημονικό μέτρο.

Η συνδικαλιστική ηγεσία υπό το συριζοδεξιό προεδρείο ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου-Καπάκος) και ΠΟΕΣΥ, με την παράλληλη μοιρολατρική στάση της ΕΣΗΕΜΘ και άλλων ενώσεων, έχει ακέραιη την ευθύνη αυτής της κατάντιας.

Είναι οι ίδιοι που αγνόησαν τη βάση και τη συντριπτική απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ τον Ιούλιο, που καλούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Αντ΄ αυτού, αναλώθηκαν στις γνωστές 24ωρες απεργιακές… τουφεκιές. Υπό τις φωνές και πιέσεις πολλών μελών, αλλά και την απεργία πείνας πέντε συναδέλφων έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, τελικά το συριζοδεξιό προεδρείο προχώρησε στην 48ωρη απεργία της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης. Μόνο που το πλαίσιο ήταν το σχέδιο Καπάκου-Κυριακόπουλου και όχι της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Εδώ και μήνες το τρίγωνο κυβέρνηση-εργοδότες-συνδικαλιστική ηγεσία, εμπαίζουν τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με την «πρώτη φορά αριστερά» να ζητάει συμφωνία κοινωνικών εταίρων, στον έναν εκ των οποίων, όμως, προκαλεί οικονομική ασφυξία καταργώντας το αγγελιόσημο, εν μέσω διαπραγματεύσεων.

Η συμπαιγνία έφθασε στο απόγειο της με την πρόταση του συριζαίου νέου γ.γ. της ΕΣΗΕΑ Καπάκου για ένα συρρικνωμένο ταμείο, βασισμένο στο σχέδιο του εκπροσώπου των καναλαρχών Κυριακόπουλου, για ένα επαγγελματικό ταμείο.

Οι εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας ήταν δραματικές. Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία οι εισφορές των εργαζόμενων θα αυξηθούν από 3,5% στο 6%, η εισφορά των εργοδοτών θα κυμαίνεται στο 8%, και προτείνεται ένας «πόρος» μόλις 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Μια πρόταση που οι κυβερνητικοί Αχτσιόγλου και Πετρόπουλος –εμπαίζοντας εμφανώς τον κλάδο εδώ και μήνες– έστειλαν προς έγκριση στην τρόϊκα, προκειμένου να δώσουν οι δανειστές την άδειά τους για να νομοθετηθεί. Η απάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας φέρεται είναι θετική για τον μεν «πόρο» του 2%, «εφόσον συμφωνήσουν και οι εργοδότες», αλλά και ο ΕΔΟΕΑΠ να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ –δίνοντας τέλος σε ένα αυτοδιοικούμενο ταμείο, που διασφάλιζε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ένα στοιχειώδες πέπλο προστασίας για την ίδια την ενημέρωση.

Παρότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα ΝΠΙΔ, αυτό θα… «διασυνδεθεί» με τον ΕΟΠΠΥ! Η τρόικα θεωρεί πως ουσιαστικά οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει για λόγους ανταγωνιστικότητας στις τιμές, να περνούν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ. Άρα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ όπως τον ξέραμε. Οι υπηρεσίες υγείας προοπτικά θα ενσωματωθούν στον ΕΟΠΥΥ. Το ταμείο θα διατηρηθεί ουσιαστικά ως κέλυφος που θα προσφέρει επικούρηση και εφάπαξ, τα οποία όμως θα συνδέονται με τα έσοδα και τις αναλογιστικές, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τα χάλια του κλάδου σιγά- σιγά θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται. Βασικά, «ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε, ζήτω ο ΕΟΠΥΥ»!!!.

Τις ώρες πριν την κυκλοφορία του Δρόμου αναμενόταν μία ακόμη συνάντηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας με την Αχτσιόγλου, από την οποία αναμενόταν τα νεότερα, από την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας… για τη «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ». Την Δευτέρα καλείται το συντονιστικό των προέδρων σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, προκειμένου να εξεταστούν τα βήματα από εδώ και πέρα.

Όμως, κατάληξη δεν μπορεί να είναι η αποδοχή από την συνδικαλιστική ηγεσία του σχεδίου εργοδοτών-κυβέρνησης, αλλά η κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας. Ένας αγώνας για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος, δεν είναι συντεχνιακός, αλλά μία μάχη των εργαζομένων στα ΜΜΕ να περισώσουν τις ασφαλιστικές κατακτήσεις από την λαίλαπα των μνημονίων, μέρος του αγώνα για αξιοπρεπή ασφαλιστική κάλυψη όλης της κοινωνίας.

 

*Ο Βαγγέλης Σπυριδωνίδης είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ, εκλεγμένος με το Ασύνταχτο Μέτωπο Δημοσιογράφων

Σχόλια

Exit mobile version