Αρχική διεθνή Εδώ είναι Βαλκάνια (26/6/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (26/6/2021)

Eπιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Σε επίπεδο κορυφής συναντήθηκαν ο Βούλγαρος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Β.«Μ.». Έτσι ο κ. Βαρχέλι, επίτροπος διεύρυνσης της Ε.Ε., άρχισε να θέτει το θεμέλιο του συμβιβασμού. Θα λειτουργήσει άραγε; Διότι, όπως δείχνει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η κοινή «βουλγαρομακεδονική» τελετή για τους… Έλληνες αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο δεν έπιασε.

► Μακρύς κατάλογος επιχειρήσεων και οικογενειών ή συγγενικών προσώπων δημοσιεύτηκε στη Βουλγαρία, συνοδευόμενος με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Πες-πες το κοπέλι, θα κάνει την Ιστορία να θέλει…

► Υπό την πίεση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ βαίνει προς απόλυση η γενική εισαγγελέας Τιράνων, Ελισαμπάτα Ιμεράι. Για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της ένταξης, πρέπει να σφαχτεί η Ιφιγένεια της διαφθοράς…

► Με τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι (για του οποίου τα έργα και ημέρες είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο) ο Κώστας Μπακογιάννης (του οποίου τα έργα και ημέρες γνωρίζουμε) εγκαινίασε το «Ελληνικό Πάρκο» στα Τίρανα, δωρεά ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Δεν είδαμε πάντως τα πρωτοπόρα καλαθάκια παραγωγής οξυγόνου. Κρίμα!

► Το «δάκρυ της Ευρώπης», ο ποταμός Τάρα του Μαυροβουνίου, με φαράγγι προστατευόμενο από την UNESCO, υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον δρόμο που διανοίγεται. Βαλκάνια θα λέμε και θα κλαίμε.

► Η Αλβανία εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2022-2023, και προκήρυξε θέσεις για τη δημιουργία ομάδας υποστήριξης. Τι προσόντα χρειάζονται για να λες ΝΑΙ;

► Οι συντάξεις των μεταλλωρύχων στο Ντίμπρε Αλβανίας είναι μεταξύ 194 και 242 ευρώ. Συνήθως επιστρέφουν στη δουλειά γιατί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα φάρμακά τους για αρρώστιες που έπαθαν στα ορυχεία. Οι αστυνομικές αρχές κατηγορούν ως υπεύθυνους για τα «ατυχήματα» τους εργάτες. Ε βέβαια, πάντα αυτοί φταίνε.

► Στο ορυχείο χρωμίου της γνωστής μας (από τον αγώνα των εργατών στα ορυχεία) Μπούλκιζα του Ντίμπρε, γυναίκες χωρίς συμβάσεις εργάζονται για λίγα ευρώ. Σαμίρ Μάνε λέγεται ο ιδιοκτήτης, κι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αλβανία. Αχ Ευρώπη… εσύ μας μάρανες!

► Κυβερνητική κρίση στο Μαυροβούνιο αφού το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο αποσύρεται από την κυβέρνηση. Αιτία δεν είναι, όπως διαδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ, κάποια άρνηση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, αλλά η δήλωση υπουργού του εν λόγω κόμματος πως η Χάγη δεν είναι νομιμοποιημένη, καθότι έχει καταστρέψει στοιχεία για εμπορία ανθρώπινων οργάνων (Σέρβων) στο Κόσοβο. Η αμερικανική πρεσβεία είχε άλλη γνώμη.

Σχόλια

Exit mobile version