Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού
► Είδηση πρώτη: Τρεις μέρες μετά την επανεκλογή του, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς συνομίλησε με τον Πούτιν για τη νέα συμφωνία παροχής ενέργειας. Είδηση δεύτερη: Τον τελευταίο μήνα ιδρύθηκαν στην Σερβία 300 ρωσικές εταιρίες. Είδηση τρίτη: Η Κομισιόν δήλωσε ότι αναμένει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Σερβία. Ας την ενημερώσει κάποιος, ότι μάλλον θα αναμένει κάμποσο…
► Η πανηγυρική επανεκλογή του Ορμπάν αναζωπύρωσε τις ρουμανικές ανησυχίες. Μία από τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του απευθυνόταν στις ουγγρικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες: «Δεν σας ξεχνάμε!», είπε. Μόνο στη Ρουμανία ζουν 2 εκατομμύρια Ούγγροι. Κι ο Ορμπάν δεν αστειεύεται.
► Η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το βέτο παραμένει για το Σκόπια, εφόσον δεν έχουν υπάρξει εγγυήσεις για την βουλγαρική μειονότητα. Είναι μακρύς ο δρόμος κ. Πέτκοφ…
► Η αλβανική κυβέρνηση μείωσε από 9.400 σε 8.600 τα εκτάρια της προστατευόμενης από την UNESCO ιστορικής περιοχής του Βουθρωτού, ανοίγοντας τις «επενδυτικές» ορέξεις των ολιγαρχών. Πάλι καλά που αντιστέκονται οι αρχαιολόγοι!
► Το Κόσοβο αμφισβητεί τη συμφωνία του 2018 με το Μαυροβούνιο για οριστική διευθέτηση των συνόρων, εγείροντας αξιώσεις σε δυο περιοχές. Ταυτόχρονα ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι δηλώνει ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών (βάσει της οποίας πρέπει να αναγνωριστεί η Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία) δεν ισχύει διότι, σύμφωνα με τα… κοσοβάρικα δικαστήρια, είναι αντισυνταγματική!
► Κατόπιν όλων αυτών των ωραίων, καλεί και την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, διότι έτσι θα πιεστούν και τα λοιπά κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν την αναγνωρίζουν. Οσονούπω η κοσοβάρικη «δικαιοσύνη» θα βγάλει… αντισυνταγματική και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;
► «Τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου-Αλβανίας δεν τα θέλαμε, μας επιβλήθηκαν από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία», λέει ο Κούρτι, που στην πραγματικότητα δεν θέλει ανεξαρτησία, αλλά ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία. Και ως «επιχείρημα» προτάσσει τις φιλικές σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας!
► 700.000.000 δολάρια από τη «Μολδαβική Πλατφόρμα Υποστήριξης» (Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία) θα λάβει η Μολδαβία για τη φροντίδα των προσφύγων και την… απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
► Πρώην κρατούμενοι του διαβόητου κροατικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Λόρα, που το 1992-1997 «φιλοξενούσε» Σέρβους αμάχους και αιχμαλώτους πολέμου, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση δικαστηρίου του Σπλιτ, το οποίο έριξε ελαφριές ποινές στους Κροάτες δεσμοφύλακες, ενόχους για απίστευτα βασανιστήρια (ηλεκτροσόκ, βιασμούς κ.ά.) και για τη δολοφονία τουλάχιστον 70 κρατουμένων. Βρε μπας και είναι αρνητές της Σρεμπρένιτσα;