Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στo πλαίσιo συμμετοχής του στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου με θέμα Πρόσβαση παντού: η αναγνώριση ανοίγει πόρτες.
Αυτό καθαυτό το θέμα της συνέντευξης εγείρει αμέσως μια σειρά από ερωτήματα και ταυτόχρονα αποπνέει αίσθηση αποκλεισμού της ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφυλοι, Αμφιφυλόφυλοι, Τρανς) κοινότητας από το κοινωνικό σύνολο. Τι θα πει στα ξαφνικά, «πρόσβαση παντού»; Θα πει πως τα τρανς άτομα, όταν πάνε π.χ. στο ταχυδρομείο για να παραλάβουν ένα συστημένο γράμμα και τα στοιχεία της ταυτότητας δεν συμπίπτουν με την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου που εμφανίζεται, αμέσως δημιουργείται όχι μόνον πρόβλημα στην παραλαβή, αλλά και «τζέρτζελο» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους παριστάμενους. Εννοείται πως τα σχόλια του τύπου «…Τι τη θέλεις τη φούστα, βρε Κώστα, δεν πας να οδηγήσεις κανά φορτηγό;» δεν λείπουν. Το ίδιο συμβαίνει με το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.
Υπάρχει, δηλαδή, χαοτική διαφορά μεταξύ της κοινωνικής ταυτότητας και της ταυτότητας φύλου του ατόμου, κάτι που συνιστά ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μόνον προβλήματα δημιουργεί, όπως, μεταξύ άλλων, στην ασφάλισή τους.
Στην Ελλάδα η αλλαγή των εγγράφων, ως προς το όνομα και το γένος, είναι από προβληματική έως αδύνατη – και είναι δυνατή, χρονοβόρα και γραφειοκρατική, μόνον για τους τρανς ανθρώπους που έχουν κάνει ιατρική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, μετά από κατάθεση δικαστικού αιτήματος. Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Δανία ένας σχετικός νόμος που η κοινότητα θεωρεί ως καλύτερο, με δεύτερο καλύτερο εκείνον της Αργεντινής. Η Ελλάδα του σήμερα υποχρεούται να παραδειγματιστεί από τις καλές εφαρμοζόμενες πρακτικές ώστε τα τρανς άτομα γρήγορα, προσιτά, με διαφάνεια και χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής εγγράφων. Η δε νέα αναγνώριση της ταυτότητας φύλου να μην επηρεάζει καθόλου την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι Noah Keuzenkamp, εκπρόσωπος της Transgender Europe, Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Διεμφυλικών, Καλλιόπη Λυκοβαρδή ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Συνήγορος του Πολίτη, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, δικηγόρος Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-«Πλειάδες», Δήμητρα Σπαθαρίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Έφη Δημαδάμα, Γραμματέας Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ.
μιμίκα κριτσανίδου