Αρχική διεθνή Δεν κοπάζουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Δεν κοπάζουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

epa09777436 An Ukranian serviceman checks situation on the position near the Zaytseve village not far from pro-Russian militants controlled city of Gorlivka Donetsk area, Ukraine, 21 February 2022 (made available 22 February). Russia on 21 February 2022 recognized the eastern Ukrainian self-proclaimed breakaway regions as independent states and ordered the deployment of peacekeeping troops to the Donbas, triggering an expected series of economic sanctions announcements by Western countries. The self-proclaimed Donetsk People's Republic (DNR) and Luhansk People's Republic (LNR) declared independence in 2014 amid an armed conflict in eastern Ukraine. EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Ενώ τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις εξελίξεις στη Γάζα και στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πολεμικής ανάφλεξης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αμείωτος συνεχίζεται ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές θυσιάζονται στα πεδία των μαχών, με ορατό αποτέλεσμα τη μεγάλης έκτασης καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας και την προώθηση μερικών… εκατοντάδων μέτρων στα χαρακώματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η περίφημη αντεπίθεση της Ουκρανίας που χρηματοδοτήθηκε με τεράστιους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους από τη «συλλογική Δύση» διέψευσε τις Δυτικές προσδοκίες και δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα. Από την άλλη η Ρωσία, παρά τις μερικές προωθήσεις στα περίχωρα του Ντονέτσκ, φαίνεται να κινείται συγκρατημένα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί μια μεγάλη ρωσική αντεπίθεση, παρά τις δηλώσεις της Μόσχας για σοβαρότατη εξασθένιση της Ουκρανίας σε ανθρώπινο δυναμικό και πολεμικό υλικό.

Και ενώ η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει ουσιαστικά στάσιμη, πυκνώνουν οι φωνές δυσαρέσκειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ για τις συνέπειες του πολέμου και τη σημαντική αιμορραγία της Δύσης σε στρατιωτικό υλικό. Την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Δύση ότι ευθύνεται για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, διότι καθυστερεί τις παραδόσεις όπλων. Δέχεται όμως διπλωματικές βολές που αμφισβητούν την προηγούμενη «ακτινοβολία» του (βλ. την άρνηση του Ισραήλ να ανταποκριθεί στο αίτημά του να… προσκληθεί να μιλήσει στην Κνεσέτ, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα αντίστοιχη άρνηση είχε και από τη Βουλή της Ρουμανίας).

Από την άλλη πλευρά, η δυσαρέσκεια του κόσμου στην Ευρώπη για τις συνέπειες του πολέμου οδηγεί σε κυβερνητικές αλλαγές και ενδυνάμωση των φωνών που ζητούν μια άλλη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο πόλεμο. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ένταση στις σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας, που δεν προβλέπεται να εκτονωθεί εύκολα παρά την πρόσφατη εκλογική αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά και οι εκλογές στη Σλοβακία, που ανέδειξαν νικητή με φιλορωσικό προσανατολισμό.

Σ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version