Μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Η κλιμάκωση του πολέμου και εμείς» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 16/10 από το κανάλι του «Συνεδρίου για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας». Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Γιώργος Παπαϊωάννου από τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας Δρόμος, συμμετείχαν ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Αλέξης Λεκάκης-Κερκυραίος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο Σωτήρης Ρούσσος έκανε λόγο για την ανάδυση νέων περιφερειακών δυνάμεων στον κόσμο, την πολιτική και θεσμική απορρύθμιση, καθώς και την αναποτελεσματικότητα των διεθνών θεσμών. Εκτίμησε ότι το Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, δεν έχει πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους του αλλά μπαίνει σε μια φάση μακροχρόνιου πολέμου φθοράς κάθε δύναμης που θεωρεί εχθρική στην περιοχή. Ο Σ. Ρούσσος τόνισε την κρίση πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη, παρατηρώντας ότι η Ε.Ε. φθίνει σε όλα τα πεδία και παρακολουθεί άβουλη τις διεθνείς εξελίξεις, έχοντας χάσει κάθε στοιχείο αλληλεγγύης όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και απέναντι σε άλλους λαούς. Άσκησε κριτική στη σημερινή ελληνική εξωτερική πολιτική και τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ιδιαίτερο ρόλο ως μια «ηθική δύναμη» που θα μεσολαβούσε για να προωθηθούν ειρηνικές λύσεις στην περιοχή αντί να είναι το «τελευταίο βαγόνι της αμαξοστοιχίας» των ΗΠΑ.
Ο Αλέξης Λεκάκης-Κερκυραίος μίλησε για το «ξαναζέσταμα» των σχεδίων για μια «νέα Μέση Ανατολή» που πριν χρόνια είχαν λανσάρει οι ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, εκτιμώντας ότι και οι νέες προσπάθειες τελικά θα αποτύχουν γιατί αγνοούν τη βούληση των ίδιων των λαών της περιοχής. Περιέγραψε αρκετά αναλυτικά την κατάσταση στο εσωτερικό της ιρανικής κοινωνίας, αλλά και τις αποχρώσεις της επίσημης πολιτικής της Βαγδάτης και τη φύση του ιρανικού κράτους. Στάθηκε αρκετά στις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας και Ιράν, εκτιμώντας ότι η διάρρηξή τους από την ελληνική πλευρά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ο Αλ. Λεκάκης-Κερκυραίος εκτίμησε ακόμα ότι ο «Άξονας της αντίστασης» δεν θα ηττηθεί αλλά ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε θα ωφελούσε την Τουρκία. Τέλος, επισήμανε ότι αν δεν λυθεί δίκαια το παλαιστινιακό ζήτημα, δεν πρόκειται να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή.
Στη συζήτηση, ακόμα, παρενέβησαν ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός που ανέλυσε τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο μεσανατολικό, τις σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης αλλά και την επικείμενη σύνοδο των BRICS και η Καίτη Μυλωνά, εκπρόσωπος του ελληνικού δικτύου «Φίλοι της Φύσης», η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα ενός κινήματος ειρήνης και τις δυσκολίες να συγκροτηθεί στη χώρα μας, αλλά και για τον ρόλο της Ευρώπης στις σε εξέλιξη πολεμικές συγκρούσεις.
Εν κατακλείδι, η συζήτηση ήταν πολλαπλά χρήσιμη και θα μπορούσε να συνεχιστεί, αναζητώντας έναν άλλο ρόλο, πέραν αυτού του «δεδομένου συμμάχου», που θα μπορούσε να έχει η χώρα στα διεθνή πράγμα, ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας, και την δυνατότητα υπέρβασής του.
Την εκδήλωση μπορείτε να τη δείτε στο κανάλι του συνεδρίου στο youtube (@yparxiako_ellada) και στον σύνδεσμο www.youtube.com/watch?v=N0lQh3CodZU