Αρχική πολιτική αυτοδιοίκηση Χαραμάδες ποιότητας και αντίστασης

Χαραμάδες ποιότητας και αντίστασης

Σε αυτό το φύλλο του Δρόμου, που κυκλοφορεί μία μέρα πριν τις εκλογές, θελήσαμε να βάλουμε άρθρα και κείμενα που να διατηρούν την φρεσκάδα τους και την επικαιρότητά τους και μετά την Κυριακή των εκλογών. Φρεσκάδα και ανθεκτικότητα, μαζί με ένα δείγμα από την προσπάθεια συλλογικοτήτων και προσπαθειών που πήγαν συνειδητά κόντρα στο ρεύμα και στο κλίμα που καλλιέργησαν τα κόμματα, τα ΜΜΕ και οι παρατάξεις τους.

Ακολουθεί λοιπόν ένα αφιέρωμα που παρουσιάζει πτυχές αυτής της δραστηριότητας, που καταγράφεται κυρίως στο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Ένα επίπεδο που από πολλές πλευρές διατηρεί ακόμα ορισμένα χαρακτηριστικά ακηδεμόνευτης συμμετοχής και αυθεντικών προσπαθειών έκφρασης των πολιτών. Προσπάθειες και ψήγματα χειραφετητικών απαιτήσεων και αναζητήσεων, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς παραμένοντας στην ουσία ίδιος. Τα πεδία έκφρασης και συμμετοχής, διευρυμένα, πιο δύσκολα, πιο πολύμορφα, θέτουν νέες προδιαγραφές για την πόλη, την πολιτεία, τις αντιφάσεις και τους όρους της συμμετοχής. Οι αναγνώστες θα θυμούνται το αφιέρωμα του φύλλου 454 όπου παρουσιάσαμε την συνέντευξη του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, Τούρκου δημάρχου στο Ντέρσιμ και την πρωτοτυπία της παρέμβασής του.

Στο φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας θα δείτε μερικά δείγματα διαφορετικής στάσης σε ποιότητα και λόγο, σε προσανατολισμό και προοπτική για το χώρο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα.

Στην αρχή, παρουσιάζουμε την ομιλία του Γιάννη Τσούτσια με τίτλο «Μια Πόλη με προοπτική». Ο Γιάννης Τσούτσιας είναι επικεφαλής της κίνησης «Δράση για μια άλλη πόλη» στα Βριλήσσια, ένα δημοτικό σχήμα με 15 χρόνια υποδειγματικής παρουσίας στην περιοχή αυτή. Πρόκειται για ότι καλύτερο ακούσαμε και διαβάσαμε μέσα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο και θα διακρίνετε μια ολότελα ποιοτικά διαφορετική οπτική για την αυτοδιοίκηση, την πόλη και την συμμετοχή .

Στην συνέχεια παρουσιάζουμε το άρθρο «Μπορεί η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας να αμφισβητήσει τις Πρέσπες;», που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myportal.gr και γράφτηκε από τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Θεοδωρόπουλο (συνδυασμός «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»). Το άρθρο αναφέρεται στο τι συγκεκριμένα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στη Συνθήκη των Πρεσπών. Θέμα για το οποίο δεν κάνουν κανένα λόγο τα επίσημα κόμματα και παρατάξεις, έχοντας στην ουσία αποδεχθεί την συμφωνία και τα παράγωγά της…

Ακολουθούν δύο ομιλίες που έγιναν σε μια εξόχως επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο «Πόλη, Δημοκρατία, Πολιτισμός», του συνδυασμού «Γαλάτσι, Ο Τόπος μου»  με επικεφαλής τον «δικό μας» (μέλος της συντακτικής επιτροπής του Δρόμου) Σπύρο Παναγιώτου. Πρόκειται για τις ομιλίες της Γιάννας Γιαννουλοπούλου και της Πέπης Ρηγοπούλου, δύο πανεπιστημιακών καθηγητριών που τοποθετούνται γύρω από το ζήτημα του Πολιτισμού και της ανάγκης του. Η σημασία του θέματος είναι πολύ μεγάλη και η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα θετική.

Ακόμα θα βρείτε ένα άρθρο για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής στο Χαλάνδρι και μια παρουσίαση του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου με υποψήφιο δήμαρχο τον Περικλή Ζήκα.

Δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη Σχιζά με τίτλο: «Ο Πολιτισμός πηγή δυστυχίας» και ένα εξαιρετικό κείμενο του συντάκτη μας Ερρίκου Φινάλη σχετικά με τις τάσεις πολιτικής αναμόρφωσης της Ευρώπης.

Σχόλια

Exit mobile version