Νέα χτυπήματα για τους εργαζομένους σχεδιάζει η Wind
Ο κύκλος «κρίση – μείωση των κερδών/ζημίες – περικοπές μισθών και προσωπικού» ολοκληρώνεται, ως γνωστόν, στις πλάτες των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις οι περικοπές, μειώσεις και η αντεργατική επίθεση συμβαίνουν μέσα σε κλίμα κερδοφορίας και εταιρικής επέκτασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κερδοφόρα εταιρία τηλεπικοινωνιών Wind. Η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση στην εταιρία έληξε στις 31/8/2014 και η τρίμηνη μετενέργειά της στις 30/11/2014. Το σωματείο εργαζομένων της εταιρίας συναντήθηκε με τη Διοίκηση. Η οποία, αφού ανακοίνωσε με προσωπικό e-mail στον κάθε εργαζόμενο πως η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση έχει πάψει πλέον να ισχύει, διατράνωσε την «καλή θέλησή» της σχετικά με τη συνέχιση των παροχών της σύμβασης. Βέβαια, στο ίδιο mail ανακοινώθηκε ότι αυτές οι παροχές καθίστανται οικειοθελείς και ότι καταργεί την παροχή ρεπό στο τεχνικό τμήμα που λειτουργεί και σε όσους εργαζόμενους εργάζονται σε καθεστώς standby. Ακόμα, η παροχή επιδόματος ξένης γλώσσας κατέστη «προαιρετική».
Ευρηματική
Σε ευρύτερο πλαίσιο, η Διοίκηση της Wind, επίσης πλημμυρισμένη με… καλή θέληση, όπως μας ενημερώνει το σωματείο, πέταξε την μπάλα στους εργαζομένους ζητώντας τους να ορίσουν αυτοί το επίπεδο των μειώσεων που θα γνωρίσουν οι μισθοί τους. Επίσης, όλες αυτές οι συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο δεκάδων απολύσεων, πολλές εκ των οποίων αποτέλεσαν μεταφορά εργαζομένων σε εργολάβους για να εκτελέσουν την ίδια ακριβώς εργασία με λιγότερο κόστος, όπως στην περίπτωση των τεχνικών υπηρεσιών της Wind και της Vodafone. Το μισό προσωπικό της Victus (το κοινό… παιδί των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιριών) είναι τεχνικοί εργαζόμενοι προερχόμενοι από τη Vodafone, οι άλλοι μισοί από τη Wind, που μεταφέρθηκαν με ένα e-mail στη νέα εταιρία, παρά τη θέλησή τους και με μια αυθαίρετη ερμηνεία ενός γενικόλογου και αφηρημένου Προεδρικού Διατάγματος του 2002.
Την Τετάρτη 26/11/14, λοιπόν, η Διοίκηση της Victus ανακοίνωσε στο σωματείο εργαζομένων ότι το έργο της συντήρησης πεδίου στους σταθμούς, δηλαδή το service των κεραιών, ανατίθεται στην εταιρία TBSP, συνεπώς οι 25 εργαζόμενοι Field Operations θα μεταφερθούν στην εν λόγω εταιρία. Η TBSP, καταγγέλλει το σωματείο, διακρίνεται μεταξύ άλλων και για χείριστες συνθήκες εργασίας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη μεταφορά εργαζομένων σε άλλον εργολάβο από τη Victus έγινε στο τμήμα Field Operations. Η στόχευση της Διοίκησης είχε να κάνει -πέραν της βούλησής της για μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων- και με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τμήμα έχει επιδείξει αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη τόσο κατά τη διάρκεια που εργαζόταν στη Wind όσο και κατά το διάστημα που βρίσκεται στη Victus, με πληθώρα συνελεύσεων και δράσεων.
Ηλ.Στ.
Κινητοποίηση σε πολλές πόλεις
Δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της Wind. Έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς το καταναλωτικό κοινό σε καταστήματα Wind, στον Μαραθώνιο, στο συνέδριο Ιnfocom. Δημιούργησαν επίσης ηχητικό σποτάκι που αναφέρεται στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και υπέρ της διεκδίκησης υπογραφής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, το οποίο ήδη αναπαράγεται στην ΕΡΤopen και το σωματείο παλεύει να αναπαραχθεί και από τα ραδιόφωνα, κάτι που πονάει ιδιαίτερα την εταιρία. «Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη των στόχων μας. Καθημερινές παρεμβάσεις ενημέρωσης του κοινού και συσπείρωσης των εργαζομένων έχουν οργανωθεί για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί απεργία», μαθαίνουμε από τη Διοίκηση του σωματείου.
Σημειώνεται ότι η Wind, μια εταιρία με σημαντικά κέρδη, έχει υποβάλει από κοινού πρόταση με τη Vodafone για εξαγορά της Forthnet και όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοί της, σκοπός είναι να κρατήσει έναν σκληρό πυρήνα management εντός επιχείρησης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να περάσουν σε εργολάβους.