Δυο περιπτώσεις bloggers που άσκησαν πραγματική αποκαλυπτική δημοσιογραφία είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, επιβεβαιώνοντας πως είναι ανεπίστρεπτη η διαδικασία δημιουργίας δημοσιογραφίας των πολιτών μέσω Ιnternet. Της Τασίας Σταματοπούλου, [email protected]

Διεθνή σάλο προκάλεσε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασέιντζ φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας δική του έρευνα που αποκαλύπτει 91.000 απόρρητα ντοκουμέντα του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Τα έγγραφα, που δημοσιεύτηκαν στους New York Times, στον Guardian και στο Spiegel, είναι κόλαφος για το Λευκό Οίκο και όχι μόνο. Οι αποκαλύψεις αφορούν την περίοδο 2004-2009 που, όπως είπε ο Ασέiντζ, «είναι μόνο η επιφάνεια». Ανέφερε πως «ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να τα βάζει µε τους ισχυρούς», και τόνισε ότι «χιλιάδες επιθέσεις του αμερικανικού στρατού πρέπει να ερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», καθώς πολλές εξ αυτών είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αμάχων. Σύμφωνα με τους Νew Υork Τimes, τα έγγραφα δείχνουν ότι παρά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, οι Ταλιµπάν σήμερα είναι πιο ισχυροί από οποιαδήποτε άλλη εποχή πριν το 2001. Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη για τη συνεργασία των Πακιστανών, που λαμβάνουν άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, με τους Ταλιμπάν, τους οποίους μάχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες!
Στα 91.000 έγγραφα υπάρχουν αναφορές για 144 καταγραφές επιθέσεων των νατοϊκών δυνάµεων µε θύµατα Αφγανούς αµάχους.
Οι δημιουργοί του Wikileaks, αποκαλούν την ιστοσελίδα τους «υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών. Στην ιστοσελίδα δουλεύουν έξι άτοµα με πλήρη απασχόληση ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γύρω στα 800 άτομα με ειδικές γνώσεις. Η ιστοσελίδα λειτουργεί από servers που βρίσκονται σε διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων η Σουηδία και το Βέλγιο.
Ο Ασέιντζ, υπήρξε στα νιάτα του δεινός χάκερ και είχε καταφέρει να διεισδύσει στα κοµπιούτερ του αµερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο έτερος Αμερικανός blogger John Aravosis, ανάγκασε την BP για την υπόθεση με τη ρύπανση από το πετρέλαιο, να παραδεχθεί ότι δίνει στα ΜΜΕ «πειραγμένες» με photoshop, φωτογραφίες.
Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ από το blog του μαζί με τις πραγματικές. Η BP μπροστά στις αποκαλύψεις προτίμησε να παραδεχθεί την λαθροχειρία και να ζητήσει συγγνώμη. O Aravosis είναι δικηγόρος, συγγραφέας, γκέι ακτιβιστής και blogger.

https://www.americablog.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!