Σταχυολογώντας από τον ημερήσιο Τύπο των τελευταίων ημερών

1. Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας…
Η παραδοσιακή αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι, έχει κάνει και φέτος την εμφάνισή της στην αγορά, ιδίως από τη στιγμή που επανήλθε η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και οι τιμές των νησιών είναι σημαντικά μειωμένες, σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν πριν από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη πώληση της Οξιάς, από την οικογένεια Σταμούλη (Ελληνοαυστραλοί) στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ αντί ποσού 5 εκατ. ευρώ (από 7 εκατ. ευρώ που ζητούνταν αρχικά) έχει ενθαρρύνει κι άλλους ενδιαφερόμενους πωλητές, αλλά και αγοραστές. Δεν είναι, άλλωστε, κρυφό ότι αρκετά νησιά αγοράζονται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για λόγους αίγλης ή δημιουργίας ενός μικρού ιδιωτικού παραδείσου, στα πρότυπα του Σκορπιού της οικογένειας Ωνάση.
Η Οξιά βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στην Ιθάκη, σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται υπό το προστατευτικό καθεστώς Natura, έχοντας χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα της Οξιάς είναι αξιοποιήσιμο και μάλιστα, εκτιμάται ότι έχουν εγκριθεί και όροι δόμησης, που όμως ήταν σαφώς χαμηλότεροι (επιτρεπόμενη οικοδομήσιμη επιφάνεια) από αυτούς που ίσως προσδοκούσε η οικογένεια Σταμούλη και γι’ αυτό διαπραγματευόταν επί σειρά μηνών τη μεταβίβαση του νησιού.
Όπως σημειώνει ο κ. Μάικ Βασιλείου, επικεφαλής της ΝAI Real Estate, «το βασικότερο για ένα νησί είναι να βρίσκεται κοντά στην ξηρά ή έστω σε άλλο κατοικούμενο νησί, προκειμένου να είναι εύκολη η σύνδεσή του με δίκτυα κοινής ωφέλειας. Αντίστοιχα, θα πρέπει, εκτός από το δεδομένο μέγεθός του (δηλαδή να μην πρόκειται για βραχονησίδα) να διαθέτει και κάποιο ή κάποια φυσικά λιμάνια και προσχώσεις, ώστε να είναι εύκολη η προσέγγισή του. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η ύπαρξη νερού στο υπέδαφός του, ώστε να πραγματοποιηθούν και οι σχετικές γεωτρήσεις» τονίζει ο κ. Βασιλείου. Το κυριότερο, βέβαια, είναι να υφίστανται και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά (π.χ. τίτλος ιδιοκτησίας, συμβόλαιο κληρονομιάς ή γονικής παροχής κ.ο.κ.) ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί.

2. Βρέθηκε νικητής για το Βραβείο Wolfson για «πρακτικό οδηγό» εξόδου από το ευρώ
«Ένας “πρακτικός οδηγός” για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ κέρδισε το βραβείο Wolfson, το οποίο, με δέλεαρ το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο για οικονομολόγο μετά το Βραβείο Νομπέλ, προσείλκυσε μελέτες για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης αυτού του ενδεχομένου. Με τη σκέψη του στην Ελλάδα, ο νικητής Ρότζερ Μπουτλ, γενικός διευθυντής της Capital Economics, προτείνει η προετοιμασία να γίνει μυστικά και η έξοδος από το ευρώ να συνοδευθεί από γενναίο “κούρεμα” του χρέους. Ωστόσο, επισημαίνει τις σημαντικές δυσκολίες της χώρας, ώστε να διαφυλάξει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος και να νικήσει τον πληθωρισμό». (Καθημερινή 6/7)
Τα σύννεφα για έξοδο από το ευρώ συγκεντρώνονται απειλητικά…

3. Πρώτη συνάντηση Με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ
Την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την κατάσταση της οικονομίας συζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης που συνάντησε. (Καθημερινή 6/7)

4. Ζούμε σε ειδικό καθεστώς
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ (κάτι σαν υπερπρωθυπουργός), ήρθε στις 2/7 και άρχισε δουλειά. Συναντήθηκε πρώτα με υπουργό Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη («Γιατί εδώ έχω έναν φίλο και συνάδελφο από τις Βρυξέλλες») μετά με τον υπουργό Εργασίας κ. Δρούτση, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιο για την επίβλεψη της Δημόσιας Διοίκησης και των δαπανών, Ιωάννη Καραβοκύρη. Έκανε διάφορες δηλώσεις στο πνεύμα των επικυρίαρχων.
Παράλληλα, ήρθε και το κλιμάκιο της τρόικας, αποτελούμενο από κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.). Με αυτούς συναντήθηκε ο κ. Σαμαράς πριν καν προχωρήσει στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, να μια ακόμα πρωτοτυπία υπό το νέο καθεστώς, στους οποίους επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία.
Η ομάδα της τρόικας έκανε διάφορες επισκέψεις σε υπουργεία ώστε να συντάξει την έκθεσή της. Λέγεται ότι στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα του δήλωσαν ανοικτά ότι «τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά!».
Η έλευση της τρόικας χαρακτηρίστηκε μεν σαν fact finding mission, δηλαδή σαν να θέλουν να αποτυπώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και να δουν ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης, αλλά στη πραγματικότητα ήταν μια σαφής υπόδειξη των πλαισίων και των πραγματικών επικυρίαρχων στον τόπο.

5. Συνεχίστηκε ο ρατσισμός ενάντια στον ελληνικό λαό και τη χώρα
Α. Ντ. Κάμερον, πρωθυπουργός Βρετανίας
Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται όχι μόνο για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και για το ακραίο(;) σενάριο της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων προς το έδαφός της, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εργασία και προοπτική, μακριά από τη χρεοκοπημένη τους χώρα!
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, «για να προβλεφθεί μια μαζική είσοδος των Ελλήνων στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μεγάλη ύφεση και να προστατευθεί η Βρετανία».
«Έχουμε, προφανώς, σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλες τις πιθανότητες».

Β. Πόσα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα;
Στο συνέδριο του Economist ο Jörg Asmussen, μέλος της Ε.Ε. της ΕΚΤ, άφησε τους πάντες άφωνους λέγοντας ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι… 3.000 ευρώ – προκειμένου να ισχυριστεί πως δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον Εσθονό δημόσιο υπάλληλο που παίρνει 1.000 ευρώ να τον χρηματοδοτεί.

Γ. Αυθάδης ξανά η κυρά…

«Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα», τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα» που έχουν καταρτίσει οι τρεις διεθνείς δανειστές της.

ΥΓ: Μπράβο κύριε Φώτη (Κουβέλη). Οι προγραμματικές συμφωνίες σας με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έβαλαν, επιτέλους, τη χώρα σε υπεύθυνη τροχιά…

Κ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!