Του Δημήτρη Παπαρούνη
Σε άμεσο κίνδυνο ένα προστατευόμενο οικοσύστημα
Ο δήμος Άρτας έχει ήδη τύχει εγκρίσεων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, 4 εκατ. ευρώ για το δρόμο Άρτας-Λιμίνης μέσω του Λόφου Περάνθης. Ο νέος αυτοκινητόδρομος 6,5 χιλιομέτρων θα συνδέει την Άρτα με το χωριό Λιμίνη και θα διέρχεται την κορυφογραμμή του Λόφου της Περάνθης. Ο λόφος είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, ενώ προστατεύεται απόλυτα από διεθνείς συνθήκες (Ramsar), όπως επίσης και από την Κοινή Υπουργική Απόφαση [Αριθμ. 11989/08 (ΦΕΚ 123 Δ/21-3-2008)] για τον Αμβρακικό. Η Λιμίνη, όμως, συνδέεται ήδη με το εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο, αν και τότε ο σχεδιασμός αφορούσε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στο Λόφο της Περάνθης, με θεματικά πάρκα κ.λπ. Σήμερα, εντάσσουν το νέο αυτοκινητόδρομο στην καλύτερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, συνδέοντάς τον, μάλιστα, με γέφυρα που θα κατασκευαστεί στον Άραχθο και θα τον ενώνει με το δρόμο Άρτα-Νεωχόρι.
Η Άρτα συνδέεται με το συγκεκριμένο δρόμο ήδη με δύο γέφυρες, η μία στην περιοχή Νεοχωρίου και η άλλη στα όρια της πόλης της Άρτας. Ο Λόφος της Περάνθης ξεκινά με πευκόφυτο δάσος από την πόλη της Άρτας και καταλήγει στην περιοχή της Κόπραινας, μέσα στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού. Είναι το άκρο του οικοσυστήματος του Αμβρακικού προς τον ορεινό όγκο της Ηπείρου και αποτελεί την είσοδο ή έξοδο του οικοσυστήματος προς τον ορεινό όγκο της Πίνδου (Τζουμέρκα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δεκάδες είδη πουλιών. Στο λόφο υπάρχουν είδη πουλιών, υπό αυστηρή προστασία. Κάποια από αυτά ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή, προερχόμενα από τον ορεινό όγκο της Πίνδου. Η πανίδα συμπληρώνεται από αλεπούδες, φίδια, χελώνες μεγάλης ηλικίας, σκίουρους κ.λπ. Η βλάστησή του είναι πολυσύνθετη, ενώ στην κορυφογραμμή απουσιάζουν, μέχρι στιγμής, οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις ή οικήματα, όπως και η παρουσία του ανθρώπου. Ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι πευκόφυτο και ο νέος αυτοκινητόδρομος αναγκαστικά θα το διασχίσει. Στο τμήμα που θα κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος υπάρχουν δενδρόμορφοι αειθαλείς θάμνοι, ενώ κυριαρχούν πουρνάρια, ασφάκες, αγριελιές κ.λπ. Η δασική αξία του λόφου είναι ξεχωριστής σημασίας, μια και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο βιότοπο που έχει τη συνέχειά του σε έναν πολύ σπουδαίο υδροβιότοπο. Το έργο της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου στην κορυφογραμμή του λόφου της Περάνθης θα σημάνει το τέλος για το μεγαλύτερο μέρος της ορνιθοπανίδας, η οποία αποτελεί σπουδαίο παράγοντα επιβίωσης, συνολικά για το οικοσύστημα του Αμβρακικού.