Συνέντευξη στον Λεωνίδα Σακλαμπάνη. «Προσοχή! Αγοράστε και ράψτε από πριν μόνοι σας τα ΕΛΔΥΚόσημα. Η αγορά στην Κύπρο κοστίζει 18 ευρώ. Τσάμπα πεταμένα λεφτά. Δεν θα σας πουν τίποτα αν έρθετε με ραμμένα τα σήματα, αντιθέτως ζητάνε να τα ράψετε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Μόλις διαβάσατε μία παράγραφο που… αποκαλύπτει στρατιωτικά και κρατικά μυστικά, σύμφωνα με τη στρατιωτική Δικαιοσύνη. Ο συντάκτης της είναι ο Ασημάκης Ταλαμάγκας, ο οποίος έκανε τρία λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το πρώτο ήταν να ζητήσει να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ. Κάτι τα χρήματα που δίνονται, κάτι η ειδικότητά του, ήταν τα κίνητρα που τον έσπρωξαν να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση. Το δεύτερο ήταν η απόφασή του να γράψει ένα κείμενο στο Διαδίκτυο –ανάμεσα στα χιλιάδες που υπάρχουν– για τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΛΔΥΚ με στόχο να ενημερώσει τους εν δυνάμει στρατιώτες. Το τρίτο –και σημαντικότερο– ήταν πως χρησιμοποίησε το όνομά του. Η δύναμη της ενυπόγραφης άποψης είναι ο εύκολος στόχος.
Κάπως έτσι ο 29χρονος σήμερα καθηγητής βρίσκεται κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και με την πιθανότητα να φυλακιστεί τουλάχιστον για 5 χρόνια, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι «κατάσκοπος».
Η κατηγορία είναι ότι «αποκάλυψε» πως υπάρχει «κρυφή ΕΛΔΥΚ» όταν εκατοντάδες κείμενα το έχουν… αποκαλύψει πριν από αυτόν. Η αλήθεια φυσικά βρίσκεται αλλού: Στην ενημέρωση που παρείχε το κείμενό του για τα δικαιώματα των στρατιωτών που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ (χρήματα, άδειες, παροχές κ.λπ.) όπως και στη λυσσαλέα προσπάθεια του στρατιωτικού κατεστημένου να κρύψει τη διαφθορά και τις αυθαιρεσίες που είναι η καθημερινότητα στα ελληνικά στρατόπεδα.
Κάπως έτσι, σχεδόν 1 χρόνο μετά την απόλυσή του, ο Ασημάκης Ταλαμάγκας βρίσκεται όμηρος της στρατιωτικής δικαιοσύνης, η οποία στο πρόσωπο του άνεργου καθηγητή βρήκε το τέλειο (εύκολο) θύμα για να επιβεβαιώσει τους εκδικητικούς της μηχανισμούς.

Τον Μάρτη του 2011 –ενώ είσαι φαντάρος στην Κύπρο– σε καλεί ο στρατιωτικός δικαστής για να δώσεις εξηγήσεις σχετικά με ένα κείμενό σου σε στρατιωτικό φόρουμ…
Ναι, ήμουν στη μονάδα τότε, όταν με κάλεσε ο τοπικός στρατιωτικός δικαστής για να με ρωτήσει αν αυτό το κείμενο που ήταν δημοσιευμένο από τον Δεκέμβρη του 2010 στο συγκεκριμένο στρατιωτικό φόρουμ είχε συνταχτεί από εμένα. Μου είπε πως ο συγγραφέας του κειμένου έχει το ψευδώνυμο «Ασημάκης» και το τι έχω να δηλώσω επ’ αυτού.
Εγώ φυσικά, όντας σε ξένη χώρα, φαντάρος σε ένα στρατόπεδο, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, πανικοβλήθηκα και φοβήθηκα και εφόσον θεωρούσα ότι δεν έχω διαπράξει κάποιο αδίκημα μέσω του κειμένου, αρνήθηκα την οποιαδήποτε σχέση μου. Στην προσπάθειά του να με πείσει να δηλώσω ότι είναι δικό μου, μου ανέφερε πως ο στρατός δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι αναίμακτα και πως αν κάτι ενοχλεί τον στρατό θα συνεχίσει να το ψάχνει ακόμη και όταν απολυθώ. Όπως και ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως εσχάτη προδοσία.

Μετά την πρώτη κλήση του και για τους επόμενους μήνες της θητείας σου είχες πρόβλημα στο στρατόπεδο;
Τρομερό πρόβλημα δεν είχα. Αλλά ήταν ξεκάθαρο, ειδικά από την πλευρά κάποιων αξιωματικών, τους οποίους γνώριζα ότι ήταν πιο εθνικόφρονες, πως άλλαξαν στάση προς το χειρότερο. Για να φανταστείτε, εγώ εκτελούσα και χρέη γιατρού οπότε είχα και μια καλή συμπεριφορά μέχρι εκείνο το σημείο. Κάποιοι όντως άλλαξαν στάση και σίγουρα δύο ποινές που μου επιβλήθηκαν ήρθαν πιο εύκολα. Σίγουρα κάποιοι ενοχλήθηκαν τελικά. Είχα μια καθυστέρηση και στη μετάθεση, αλλά τελικά ήρθε εκεί που φανταζόμουν.

Ποιο σημείο του κειμένου σου θεωρείς πως τελικά ενόχλησε τη στρατιωτική διοίκηση;
Πιστεύω ότι ήταν κυρίως ότι ανέφερα το θέμα της «κρυφής ΕΛΔΥΚ», όπου και στο κείμενό μου περιγράφω την πραγματικότητα, δηλαδή πώς είναι δυνατόν να είναι κρυφή όταν το γνωρίζει τόσος πολύς κόσμος και υπάρχουν τόσες χιλιάδες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Επιπλέον η όλη δομή του κειμένου θύμιζε λιγάκι στρατιωτικό περιοδικό η οποία μάλλον δεν τους άρεσε γιατί δεν πέρασε μέσα από κανάλια που οι ίδιοι θέλουν και ελέγχουν. Επίσης τους ενόχλησε –και φαίνεται και στο κατηγορητήριο– ότι ουσιαστικά δυσφημείται η ΕΛΔΥΚ. Γιατί όπως ανέφερα πολλές από τις παροχές που υποτίθεται ότι δίνουν δεν ισχύουν στην πράξη. Κατά καιρούς έχω ακούσει δίκαιες καταγγελίες για τις παροχές της ΕΛΔΥΚ αφού ουσιαστικά δεν τις παρέχουν.

Γιατί τελικά έφτασαν σε σένα όταν χιλιάδες αντίστοιχα κείμενα υπάρχουν στο Διαδίκτυο;
Επειδή είμαι άνθρωπος που όταν θέλω να πω την άποψή μου τη λέω ελεύθερα χωρίς να φοβάμαι. Έτσι αποφάσισα και έβαλα στο όνομα του συντάκτη του κειμένου ως «ψευδώνυμο» το μικρό μου όνομα. Το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Επίσης από όσα έγραφα γινόταν εύκολα αντιληπτό ότι υπηρετούσα στο 2ο Τάγμα. Οπότε αυτά τα στοιχεία τους οδήγησαν μέχρι εμένα.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο;
Κατηγορούμαι για εσχάτη προδοσία. Ότι μέσες άκρες είμαι «κατάσκοπος», ότι αποκάλυψα σε τρίτους και σε ευρύ κοινό μυστικές πληροφορίες και μυστικά του στρατού όσον αφορά τις οχυρώσεις του, τα όπλα του, την εκπαίδευσή του.

Τελειώνει η θητεία σου τον Μάη του 2011 και σχεδόν ένα χρόνο μετά σε καλούν από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος…
Ναι, αφού ανακάλυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη, η IP άνηκε στη μητέρα μου, με κάλεσαν να καταθέσω επί των νέων στοιχείων. Εκεί πλέον αποδέχτηκα πως εγώ ήμουν ο συντάκτης του κειμένου, πως την πρώτη φορά δεν το αποδέχτηκα διότι φοβήθηκα και δεν είχα πρόσβαση σε δικηγόρο και ότι ο λόγος που το έκανα ήταν διότι ήθελα να βοηθήσω με στοιχεία που ήδη υπήρχαν παντού διάσπαρτα στο Διαδίκτυο. Μέσα μάλιστα στις έγγραφες εξηγήσεις μου, τους έχω δώσει συνημμένα, τουλάχιστον 30 ιστοσελίδες που υπάρχουν με αντίστοιχες αναφορές. Ανάμεσά τους υπάρχει δημοσιευμένη ακόμη και η διεύθυνση ενός από των «κρυφών» στρατοπέδων της ΕΛΔΥΚ! Υπάρχουν μέχρι και φωτογραφίες των κρυφών στρατοπέδων μέσω του Google Earth! Τους αναφέρω επίσης πως προσπαθούν να αναιρέσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης καθώς εγώ δεν έκανα καμία αποκάλυψη κρατικού μυστικού. Αναδημοσίευσα πράγματα τα οποία υπήρχαν ήδη.

Πώς φτάσαμε στη δίωξή σου;
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, πέρασε η υπόθεσή μου στο επόμενο στάδιο. Αφού ο στρατιωτικός αναθεωρητής είδε τις έγγραφες εξηγήσεις αποφάνθηκε με ένα εκτενέστατο πόρισμα πως δεν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη – προσδιορίζοντας πως εγώ δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω κρατικά μυστικά. Αλλά δυστυχώς ο εισαγγελέας απέρριψε τη θέση του αναθεωρητή και ζήτησε τη δίωξή μου. Οπότε –μετά από επιλογή μου– έδωσα προφορικές εξηγήσεις με τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες αποδείξεις. Ανέφερα την πραγματικότητα: Δηλαδή ότι ο στόχος του κειμένου ήταν να βοηθήσω άλλους φαντάρους όπως βοηθήθηκα και εγώ –και χιλιάδες άλλοι στρατιώτες– διαβάζοντας στο Διαδίκτυο για τις συνθήκες που επικρατούν. Επίσης στο συγκεκριμένο site ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει πληροφορίες και για τις θέσεις των στρατοπέδων σε όλη τη χώρα.
Επίσης, δεν είδα ποτέ να διώκεται άλλος φαντάρος-συντάκτης κειμένου. Στο τέλος, αν εγώ ως απλός στρατιώτης, γνωρίζω κρατικά μυστικά, τότε μάλλον έχει πρόβλημα ο στρατός, όχι εγώ. Ή από την άλλη η δίωξή μου δεν αφορά την αποκάλυψη κρατικού μυστικού. Και επιπλέον –και αυτό το τονίσαμε στην ανακρίτρια– αν συνεχιστεί η δίωξή μου με εξοντώνουν οικονομικά. Ήδη όλη αυτή η διαδικασία που απαιτεί δικηγόρο και άλλα έξοδα με έχουν διαλύσει οικονομικά. Είμαι καθηγητής σε φροντιστήριο και τώρα το καλοκαίρι δεν δουλεύω, είμαι άνεργος και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα οδηγηθώ στην απόλυτη οικονομική καταστροφή. Και φυσικά σε όλα αυτά ήθελαν να μου επιβάλλουν και κάποιον περιοριστικό όρο. Είχα να επιλέξω ανάμεσα στην «ελάχιστη» εγγύηση των 2.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 20 ημερών ή την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα. Πού να βρω όμως τόσα χρήματα; Αναγκάστηκα να επιλέξω την απαγόρευση εξόδου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάσω άλλα 1.000 ευρώ για ένα προγραμματισμένο από τον Απρίλιο ταξίδι στον Καναδά το οποίο είχα κανονίσει για μεταπτυχιακό.

Τι απεφάνθη η ανακρίτρια;
Η ανακρίτρια στην αναφορά της έδειξε κατανόηση και τώρα η υπόθεση πάει στο συμβούλιο των στρατιωτικών δικαστών, το οποίο θα αποφανθεί αν θα πρέπει να περάσω από στρατοδικείο.

Η ποινή;
Δυστυχώς είχα άλλη εντύπωση και τελικά είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Κατηγορούμαι με βάση το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα. Το αδίκημα είναι κακούργημα και η ελάχιστη ποινή είναι 5 χρόνια κάθειρξη! Μπορεί δηλαδή να με στείλουν στη φυλακή χωρίς καν το δικαίωμα της εξαγοράς… Εάν και εφόσον οι ίδιοι δεν θέλουν να δημιουργήσουν μία υπόθεση τεραστίων διαστάσεων από το πουθενά, τότε θεωρώ πως θα αθωωθώ στο δικαστήριο.

Τι ήταν αυτό τελικά που τους έσπρωξε τόσο πολύ να σε ψάξουν;
Αν και δεν ανέφερα κανένα όνομα στο κείμενό μου, θεωρώ πως πρόκειται για περίπτωση παραδειγματισμού. Εντοπίζουν έναν στο τόσο για να διαδίδεται πως υπάρχει μια προσοχή στο ζήτημα των κειμένων για το στρατό, ενώ προσπαθούν να τρομοκρατήσουν έτσι ώστε να μην υπάρχουν γραπτές καταγγελίες για το στρατό. Έτσι μόνο μπορώ να το εξηγήσω.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!