Το συνδικάτο Argentina Workers Central (CTA), μία από τις μεγαλύτερες εργατικές συνομοσπονδίες της Αργεντινής, οργάνωσε 24ωρη απεργία στις 21/10 για τη δολοφονία του Μαριάνο Φερέιρα, ενός 23χρονου αριστερού ακτιβιστή. Ο Φερέιρα δολοφονήθηκε από μπράβους του συνδικάτου των σιδηροδρομικών.
Το CTA κάλεσε τους εργάτες να απεργήσουν και να κάνουν πορεία στην Πλάζα ντε Μάγιο, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. Το CTA αντιπροσωπεύει 1,4 εκατ. εργάτες, πολλοί εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικά θεωρείται πιο μαχητικό από την ευρύτερη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT).
Η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή. Οι εργάτες του υπόγειου επέτρεψαν στον κόσμο να μεταφερθεί δωρεάν. Οι εργάτες του εργοστασίου της Kraft μπλοκάρισαν την παναμερικανική εθνική οδό νωρίς το πρωί, ενώ παρέλυσαν τα υπόλοιπα μέσα ταχείας μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι των τοπικών αερογραμμών LAN επίσης σταμάτησαν τη δουλειά τους.
Ο Φερέιρα δολοφονήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, την ώρα που απολυμένοι εργάτες έφτιαχναν αλυσίδες και απέκλειαν τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στη βιομηχανική πόλη Αβελανέντα, νότια του Μπουένος Άιρες. Μπράβοι από το Uniοn Ferroviaria-UF, το συνδικάτο σιδηροδρομικών, επιτέθηκαν στους εργάτες και έριξαν πυροβολισμούς, σκοτώνοντας τον νεαρό αγωνιστή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία στεκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από τους διαδηλωτές όταν άρχισαν οι βιαιότητες εναντίον τους, αφήνοντας ανενόχλητους τους μπράβους. Κι όχι μόνο. Έριξε πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές.
Ο Φερέιρα ήταν μέλος του Εργατικού Κόμματος. Δύο ακόμη μέλη του κόμματος αυτού, καθώς και δύο άλλοι εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες και νοσηλεύονται.
Οι απεργοί ζητούσαν να επαναπροσληφθούν 100 εργάτες στη γραμμή του προαστιακού που ενώνει την πόλη Αβελανέντα με το κέντρο του Μπουένος Άιρες. Πολλοί από αυτούς τους εργάτες είναι γνωστοί στην Αργεντινή ως tercerizados. Είναι εργαζόμενοι που προηγουμένως δούλευαν με πλήρη απασχόληση και οι θέσεις εργασίας τους παραχωρήθηκαν σε εξωτερικούς εργολάβους. Η εργασία τους είναι άκρως επισφαλής και κερδίζουν πολύ λίγα χρήματα. Ορισμένοι απ’ αυτούς, όπως εκείνοι που καθαρίζουν τις αίθουσες αναμονής επιβατών, εργάζονται μόνο για τα φιλοδωρήματα. Άλλοι κερδίζουν τα μισά χρήματα. Το συνδικάτο σιδηροδρομικών δεν τους αναγνωρίζει ως εργαζόμενους του κλάδου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικάτα συνεργάζονται με την αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας σε δράσεις καταστολής. Τα δεξιά τμήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της Αργεντινής έχουν μακρά παράδοση συνεργασίας με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας σε απαγωγές, εξαφανίσεις και εκτελέσεις μαχητικών εργατών και σοσιαλιστών.
Ορισμένα συνδικάτα έπαιξαν βασικό ρόλο στη δημιουργία των terceristas, μιας αστυνομίας που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1990 επί προεδρίας Κ. Μένεμ και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.
Στη σημερινή Αργεντινή το 40% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον «άτυπο» τομέα. Η απασχόληση εργατών μέσω εργολάβων δεν περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα, έχει επεκταθεί στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια. Καθώς οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς εργολάβους, οι γραφειοκράτες του UF έχουν επωφεληθεί απασχολώντας, ως υπεργολάβοι και με πολύ χαμηλότερες αμοιβές, τους ίδιους εργάτες, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούσαν πριν απολυθούν.