Αρχική πολιτική αριστερά Αποχαιρετώντας τον αγωνιστή Ισαάκ Ιορδανίδη

Αποχαιρετώντας τον αγωνιστή Ισαάκ Ιορδανίδη

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών, ο Ισαάκ Ιορδανίδης. Οργανώθηκε σε μικρή ηλικία στο κομμουνιστικό κίνημα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και γνώρισε τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους. Ήταν βασικός συντελεστής του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος που αντιτάχθηκε στην επίσημη γραμμή του κομμουνιστικού κινήματος όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη δεκαετία του 1950.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στην έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση το 1964, που σηματοδότησε την αυτόνομη συγκρότηση αυτού του πολιτικού και ιδεολογικού ρεύματος στην Ελλάδα. Η έκδοση του περιοδικού σταμάτησε το 1967 με το απριλιανό πραξικόπημα, που σηματοδότησε νέες διώξεις για τον Ισαάκ Ιορδανίδη.

Από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι το 1976 ήταν στέλεχος της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) και στη συνέχεια –καιμέχρι το τέλος της ζωής του– του Μ-Λ ΚΚΕ. Ήταν παρών στους λαϊκούς αγώνες μέχρι το τέλος. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Δραπετσώνα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ύστερα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και αφού είχε προηγηθεί τους τελευταίους μήνες νοσηλεία του, αρχικά στο νοσοκομείο Αττικό και στη συνέχεια στο Σωτηρία.

Η Συντακτική Επιτροπή του Δρόμου εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Ισαάκ Ιορδανίδη στους συγγενείς του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους και τους συντρόφους του.

Σχόλια

Exit mobile version