Τα μεθεόρτια της συμφωνίας των Πρεσπών αποκαλύπτουν πλευρές που δεν ήταν «ορατές» στη δημόσια συζήτηση για τους λόγους των ασφυκτικών πιέσεων να βρεθεί γρήγορα λύση και πολύ περισσότερο για τις παράπλευρες συνέπειες των όσων συμφωνήθηκαν.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου (FAZ, DieZeit) γίνεται λόγος για νέο γύρο πιέσεων της Γερμανίας, με αφορμή την έκτακτη σύνοδο χωρών της Ε.Ε. για το προσφυγικό, με κύριο στόχο την Ελλάδα και την Ιταλία που καλούνται να φορτωθούν μόνιμα τα βάρη της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία παρουσιάζει ένα νέο σχέδιο διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προβλέπει αύξηση των δαπανών και του έμψυχου δυναμικού για θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της χώρας, αυστηροποίηση των κανόνων χορήγησης ασύλου κυρίως από χώρες της Αφρικής, αλλά και απαγόρευση των «δευτερογενών κινήσεων». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, προβλέπεται η απαγόρευση μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και αν έχουν πάρει άσυλο, σε χώρα της αρεσκείας τους εντός της ευρωζώνης, καταργείται δηλαδή ή μέχρι σήμερα γνωστή νομοθεσία. Παράλληλα, προβλέπεται χορήγηση «κοινωνικών επιδομάτων» μόνο σε όσους αιτούνται άσυλο και σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα που έκαναν αίτηση. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη πάρει άσυλο, στις χώρες εισόδου τους στην Ε.Ε.

Σε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου» η Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις, όχι μόνο από το ξενοφοβικό AfD αλλά και από τους συγκυβερνήτες του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση απαιτώντας σκλήρυνση της γραμμής της Γερμανίας έναντι των προσφύγων. Σε ολόκληρη την Ευρώπη κυριαρχεί ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου μεταναστευτικού ρεύματος αλλά και τη συνεχή όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία που απειλεί να «απελευθερώσει» εκατομμύρια ανθρώπους που στοιβάζονται στα παράλια των ακτών της Μικράς Ασίας και τους χρησιμοποιεί σαν εργαλείο εκβιασμού. Ήδη στις χώρες του Βίσεγκραντ, που συνεχώς κάνουν πιο αποκρουστικά τα μέτρα κατά των προσφύγων, προστίθενται οι δεξιές κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Ιταλίας που με την σειρά τους αρνούνται να γίνουν χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και κλείνουν τα σύνορα τους.

Τα γερμανικά σχέδια προβλέπουν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, ίσως και στη Σερβία. Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται, ή ετοιμάζονται να βρεθούν, σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων και άρα είναι εύκολο να εκβιαστούν

Στην πραγματικότητα, οι πιέσεις στρέφονται κυρίως κατά της Ελλάδας που έχει αποδείξει τεράστια ευκαμψία και υποχωρητικότητα. Οι «διμερείς συμφωνίες» που επικαλείται η Μέρκελ για την αντιμετώπιση του θέματος αποτελούν προπομπό καταστροφικών σχεδίων για μια χώρα που ήδη αδυνατεί, όχι μόνο να φιλοξενήσει τις πάνω από 55 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ, αλλά και να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα προβλήματα από την υπερσυγκέντρωση τους στα κλειστά γκέτο των hotspot των νησιών και σε όσα απλώνονται σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικός ο υπαινιγμός της DieZeit σχετικά: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα». Ο κυνισμός των Γερμανών είναι γνωστός, αλλά σε συνδυασμό με την προθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τα πάντα προκείμενου να διασωθεί ο μύθος της «εξόδου» και η πολιτική της επιβίωση, κάνει τις εξελίξεις δραματικά επικίνδυνες.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης στα Βαλκάνια

Ο κίνδυνος εμπλοκής των γερμανικών προτάσεων από Ιταλία, Αυστρία Ουγγαρία κ.λπ. οδηγεί τη γερμανική ηγεσία σε ακόμα πιο αντιδραστικά μονοπάτια. Στο προσχέδιο αποφάσεων της συνόδου για το προσφυγικό προβλέπεται «η αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε.». Και ο γερμανικός Τύπος ερμήνευσε τον χρησμό κάνοντας λόγο για δημιουργία χώρων συγκέντρωσης των μεταναστών στα Βαλκάνια. Καθόλου τυχαία, το σχέδιο κάνει λόγο για την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο ακόμα και τη Σερβία. Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται, ή ετοιμάζονται να βρεθούν, σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπολογίζεται ότι έναντι ανταλλαγμάτων θα εκβιαστούν να αποδεχτούν τις προτάσεις. Ήδη είναι γνωστό ότι δια μέσου Αλβανίας έχει χαραχθεί ένας νέος δρόμος διοχέτευσης των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός συνεχίζει μέσω του Μαυροβουνίου και καταλήγει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη επιχειρώντας να παρακάμψει τα συρματοπλέγματα της Ουγγαρίας και εκείνα στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας. Ήδη υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες στην Βοσνία ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο πως θα φθάσουν στις 180 χιλιάδες. Αυτή η τεράστια συγκέντρωση πληθυσμών σε χώρες αδύναμες να τους φιλοξενήσουν στοιχειωδώς θα έρθει να προστεθεί στους όρους ανατίναξης ολόκληρης της περιοχής.

Ήδη Σερβία και Αλβανία έχουν καταγγείλει τα σχεδιαζόμενα δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμιά επίσημη πληροφόρηση. Μαυροβούνιο και Σκόπια τηρούν σιγή ιχθύος. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν τελικά οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής όταν η γερμανική πρόταση ξεδιπλωθεί πλήρως.

Οι εκβιασμοί για την επίσπευση της Συμφωνίας των Πρεσπών παίρνει τώρα και άλλες διαστάσεις. Όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της περιοχής, αλλά αντίθετα η πλήρης πρόσδεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της Γερμανικής Ε.Ε. έρχονται να προσθέσουν νέα καύσιμη ύλη σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη πυριτιδαποθήκη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!