Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα στις 16 Δεκεμβρίου

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας, για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ανήλικου Αφγανού πρόσφυγα σε κέντρο κράτησης μαζί με ενήλικες, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά τη δημόσια έκφραση της βαθιάς ανησυχίας για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και τις πολύ κακές συνθήκες σε διάφορους χώρους κράτησης μεταναστών αλλά και σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα από τη Διεθνή Αμνηστία.
Μετά τις διαπιστώσεις από αυτοψίες που διενήργησε στα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και στους χώρους κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Π. Ράλλη και έγγραφό του προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την εξέγερση κρατούμενων αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.
Μετά… μετά… μετά και τέλος μετά από πολλά μετά, τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη μπροστά στο Α.Τ. Ομόνοιας από την Κίνηση ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, αντιλαμβανόμαστε πόσο επίκαιρο εξακολουθεί να είναι το θέμα.
Προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος και να αναλυθούν από επιστημονική αλλά και βιωματική σκοπιά τα ζητήματα των παραβιάσεων δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις κακές συνθήκες κράτησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, θα γίνει η στρογγυλή τράπεζα του Κέντρου «Αντιγόνη».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Στρογγυλής τράπεζας, με θέμα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και πρόσβαση στο άσυλο, έχει ως εξής: Ύστερα από σύντομο χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Κέντρου «Αντιγόνη», Περιφερειακού Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και τ. ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, δικηγόρου Μιχάλη Τρεμόπουλου, οι εργασίες αρθρώνονται σε δύο ενότητες.

Α΄ Ενότητα (17.30-19.00)
Συνθήκες διαβίωσης που παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Συντονίζει η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών.
1. Περιγραφή και κριτική αποτίμηση των συνθηκών κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Ομιλητής ο Σπύρος Ριζάκος, δικηγόρος, ΜΚΟ Αίτημα.
2. Τα κέντρα κράτησης μέσα από τη διεθνή οπτική της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ομιλήτρια η Εύα Κοσσέ, εκπρόσωπος της Human Rights Watch στην Ελλάδα.
3. Βιωματικές εμπειρίες των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ομιλητής ο Γιονούς Μουχαμεντί, εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
4. Η ανάγκη της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης από τη σκοπιά των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων. Ομιλητής ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων-ΠΟΑΣΥ.
Ακολουθεί συζήτηση.

Β΄ Ενότητα (19.30-21.00)
Η διαδικασία πρόσβασης στο άσυλο: Θεσμικές ελλείψεις και προοπτικές
Συντονίζει η Δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
1. Το θεσμικό πλαίσιο της πρόσβασης στο άσυλο στην Ελλάδα: Παθογένειες και προκλήσεις. Ομιλητής ο δικηγόρος κ Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος, επιστημονικός υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
2. Η διεθνής διάσταση της πρόσβασης στο άσυλο. Ομιλήτρια η Έρικα Καλαντζή, δικηγόρος, εθνική συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Νομικού Δικτύου για το Άσυλο (ELENA).
3. Εμπειρικές διαπιστώσεις και αξιολόγηση των προβλημάτων της διαδικασίας ασύλου. Ομιλήτρια η Ελένη Κουτρούμπα, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.
4. Εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο – Απωθήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Ομιλητής ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ακολουθεί συζήτηση

μιμίκα κριτσανίδου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!