Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Άνθιμος εναντίον της στέγης αλληλεγγύης μεταναστών και προσφύγων

Άνθιμος εναντίον της στέγης αλληλεγγύης μεταναστών και προσφύγων

Θυμήθηκε την από καιρό εγκαταλειμμένη περιουσία του

 

Για άλλη μια φορά ο «σεβασμιότατος» μητροπολίτης Άνθιμος κάνει τα καπρίτσια του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με την περιουσία του. Το τραγικό είναι ότι εκατοντάδες κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκκλησιαστική ιδιοκτησία, μένουν αχρησιμοποίητα ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις για να βοηθήσουν συμπολίτες μας καλύπτοντας ένα μέρος των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν, ειδικά τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια.

Αυτή τη φορά ο μητροπολίτης τα έβαλε με όσους τόλμησαν να αξιοποιήσουν το παλιό κτίριο του πρώην ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος» στην περιοχή της Τούμπας με σκοπό τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Το εν λόγω κτίριο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και παραχωρήθηκε το 2011 στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανέγερση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων με την επωνυμία «Μακεδονίας Μέλαθρον», το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες εκατόν πενήντα ασθενών.

Ωστόσο από το 2011 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση, αν και η Μητρόπολη ισχυρίζεται ότι έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να κατεδαφιστεί το παρόν κτίριο και στη θέση του να ανεγερθεί ένα σύγχρονο.

 

Το κτίριο απέκτησε επιτέλους κοινωνικό σκοπό

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κατάσταση αλλά και έχοντας υπόψη τα όσα διαδραματίζονται στην Ειδομένη τις τελευταίες μέρες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μια ομάδα πολιτών με διάθεση να συμβάλουν σε αυτό που συμβαίνει πήραν την απόφαση να καταλάβουν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το παλιό ορφανοτροφείο στην Άνω Τούμπα και να δημιουργήσουν την Κατάληψη Στέγης Μεταναστών και Προσφύγων – Ορφανοτροφείο. Στόχος τους να δημιουργηθεί άλλη μια αυτο-οργανωμένη δομή που θα καλύπτει στεγαστικές αλλά και υλικές ανάγκες των μεταναστών, χτίζοντας εντός της και ένα δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης.

Μόλις τρεις ημέρες μετά, ο Άνθιμος θυμήθηκε την από καιρό εγκαταλειμμένη περιουσία του και με πρόφαση την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου απείλησε με εκκένωση. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι η μαζική αποστολή μηνυμάτων σε κινητά κληρικών με το παρακάτω περιεχόμενο:

«Eπείγουσα ανακοίνωση προς όλους τους κληρικούς της Ι.Μ.Θ.

Ευλαβέστατοι… Καλείσθε επειγόντως όλοι να ευρίσκεσθε αύριο Τρίτη 8-12-2015 στις 11.30 υποχρεωτικώς έξω από το παλαιό ίδυμα “Μέγας Αλέξανδρος” επί της οδού Λαμπράκη (Άνω Τούμπα), όπου θα ανεγερθεί το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων “Μακεδονίας Μέλαθρον”… Απλώς θα είμεθα όλοι παρόντες εκεί προκειμένου να εκφράσουμε τη θέλησή μας για να απομακρυνθούν άμεσα οι καταληψίες που παρανόμως εισήλθαν στο παλαιό κτήριο το Σάββατο 5-12-2015. Επίσης καλείσθε να ειδοποιήσετε και τους Λαϊκούς συνεργάτες σας στο έργο της εκκλησίας για να έλθουν μαζί σας.

Ευχέτης

ο Μητροπολίτης»

 

… δεν τα κατάφεραν

Βέβαια η εικόνα που αντίκρισαν την ημέρα της επίσκεψης δεν ήταν η αναμενόμενη. Μπροστά τους αντί για τους καταληψίες είδαν κατοίκους της περιοχής οι οποίοι συγκλονισμένοι με τα όσα έγιναν στην Ειδομένη τις μέρες που πέρασαν, ήταν εκεί και βοηθούσαν να φτιαχτεί ο χώρος, καθώς επίσης έφερναν τα απαραίτητα για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών, από φαγητό και ρούχα μέχρι σόμπες και στρώματα. Από την άλλη μεριά οι είκοσι παπάδες που μαζεύτηκαν με τη συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά δεν ήταν αρκετοί για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει δυστυχώς συνέχεια…

 

Αθηνά Τέσκου

Σχόλια

Exit mobile version