Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism αποκαλύπτει ότι η γήρανση που προκαλείται από το ισχυρό στρες είναι παροδική και αντιστρέφεται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, μια ανακάλυψη που ίσως ανοίγει τον δρόμο για νέες αντιγηραντικές θεραπείες.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων εστίασαν σε έναν στάνταρντ βιοδείκτη της γήρανσης που μετρά τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – τοπικών χημικών τροποποιήσεων του γενετικού υλικού που αλλάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης τείνουν να μειώνονται με την πάροδο των ετών, αν και ορισμένες περιοχές του DNA μπορεί να μεθυλιώνονται συχνότερα σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια.
Η μελέτη εξέτασε πώς επηρεάζονται τα επίπεδα μεθυλίωσης από το ισχυρό φυσιολογικό στρες. Συγκεκριμένα, εξέτασε ηλικιωμένους ασθενείς προτού και αφότου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Εντατική λόγω Covid-19, καθώς και γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, με τη βιολογική ηλικία να αυξάνεται στη διάρκεια του στρεσογόνου συμβάντος και να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα λίγο αργότερα. Παρ’ όλα αυτά, η αντιστροφή της παροδικής γήρανσης δεν φαίνεται να συμβαίνει σε όλους με την ίδια ταχύτητα και στον ίδιο βαθμό.
«Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η βιολογική ηλικία μπορεί μόνο να αυξάνεται και υποδεικνύει ότι ίσως είναι εφικτό να αναγνωρίσουμε παρεμβάσεις που επιβραδύνουν ή εν μέρει αναστρέφουν τη βιολογική ηλικία» δήλωσε ο Βαντίμ Γκλάντισεβ του Χάρβαρντ.
Πηγή: Το Βήμα
Τενάγη των Φιλίππων
Ο τυρφώνας (έλος) στα Τενάγη Φιλίππων είναι μοναδικός. Είναι ο βαθύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάχος περίπου 170 μέτρα που αντιστοιχούν σε μια απόθεση της τύρφης τα τελευταία 1.300.000 χρόνια. Αποτελεί λοιπόν ένα σπάνιο κλιματικό αρχείο, ένα από τα λίγα σημεία αναφοράς για τα χερσαία περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Ανδρέας Κουτσοδενδρής, παρομοιάζει τα Τενάγη Φιλίππων με ένα μεγάλο βιβλίο Ιστορίας, όπου κάθε εκατοστό της τύρφης αντιστοιχεί σε μια σελίδα με πληροφορίες για αλλαγές στη βλάστηση και στο κλίμα της περιοχής. «Οι πιο πολλές περιοχές μάς δίνουν πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες χρόνια. Το μοναδικό της περιοχής Τενάγη Φιλίππων είναι ότι έχουμε ένα κλιματικό αρχείο που πηγαίνει πίσω σε βάθος χρόνου και είναι μοναδικό. Αφορά στην Ιστορία που έχει καταγραφεί εκεί τα τελευταία 1,3 εκατομμύρια χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.
Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και τον κ. Κουτσοδενδρή, διεξάγει στην περιοχή έρευνα για σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας ως στόχο να καταγράψει τις αλλαγές στο οικοσύστημα της περιοχής σε βάθος χρόνου, πληροφορίες πολύτιμες και για τη βιωσιμότητά της στο μέλλον.
Η επιλογή της περιοχής αυτής έγινε και για έναν ακόμα λόγο. Το κλίμα στα Τενάγη Φιλίππων είναι αντιπροσωπευτικό για τις ξηρές περιοχές της Μεσογείου, δηλαδή για τα δύο τρίτα της λεκάνης της Μεσογείου που υπολογίζονται σε περίπου 76 εκατομμύρια εκτάρια. Οπότε οι εκτιμήσεις των ερευνητών για τις αλλαγές στο κλίμα εδώ αφορούν και στο μεγαλύτερο ποσοστό των οικοσυστημάτων της Μεσογείου.
Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η γύρη, που, όπως εξηγεί ο κ. Κουτσοδενδρής, αν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να διατηρηθεί για εκατομμύρια χρόνια μέσα στα ιζήματα και να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη βλάστηση και άρα το κλίμα του παρελθόντος.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε στα ανώτερα 90 μέτρα της τύρφης, που αντιστοιχούν περίπου στα τελευταία 500.000 χρόνια ιστορίας της περιοχής. Αφού έκαναν γεωτρήσεις για τη συλλογή ιζημάτων, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 2.500 δείγματα γύρης που διατηρήθηκαν σε ιζήματα διαφορετικού βάθους για να εντοπίσουν τις διακυμάνσεις του κλίματος και της βλάστησης κατά την περίοδο αυτή.
Τα δείγματα που επιλέχθηκαν έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους περίπου 200 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χρονική διαφορά είναι μόλις 80 χρόνια, προκειμένου η βλάστηση και οι αλλαγές της κατά τη διάρκεια αυτών των 500.000 χρόνων να μπορεί να μελετηθεί με μεγάλη ακρίβεια.
Τα δεδομένα από τη μελέτη της γύρης συσχετίστηκαν με γεωχημικές αναλύσεις της τύρφης, η χημική σύσταση της οποίας αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της κάθε εποχής, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τις μεταβολές στα επίπεδα βροχόπτωσης. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταδεικνύουν ότι στο παρελθόν, μόλις οι βροχοπτώσεις έπεσαν σε χαμηλά όρια, τα μεσογειακά δάση μετατράπηκαν σε στέπες ταχύτατα, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάστηκε από τις αλλαγές στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό σήμερα που, όπως εξηγεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 4,5 εκατομμυρίων χρόνων.
«Επειδή τα μεσογειακά δάση είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, η ανησυχία για την επιβίωσή τους αυξάνεται υπό το πρίσμα των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της συνακόλουθης υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσοδενδρής.
Οι παραπάνω πληροφορίες σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα κλιματικά μοντέλα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια δραματική μείωση των βροχοπτώσεων και άρα πιθανή ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου στο εγγύς μέλλον.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η εξαφάνιση των δασών της Μεσογείου δεν θα γίνει σταδιακά αλλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις διαχείρισης των δασών ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δαδιά: Η Περιφέρεια είπε «όχι» στις ανεμογεννήτριες
Την αντίθεση της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς εξέφρασε η αρμόδια επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έπειτα και από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε χθες στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, ως πρώτο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ που συνήλθε με οριακή απαρτία απασχόλησε η ερώτηση από τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Σιδέρη Μιχαηλίδη σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.
Όπως είπε ο Μιχαηλίδης, μετά την περσινή φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς κατατέθηκε αίτηση από μεγάλη πολυεθνική για τοποθέτηση 6 ανεμογεννητριών στην περιοχή και γι αυτό ερωτά το περιφερειακό συμβούλιο πως θα αντιδράσει στην αίτηση αυτή.
Την απάντηση έδωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Δελησταμάτης, ο οποίος τόνισε, πως η αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας ΑΜΘ απάντησε ομόφωνα «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.
ertnews.gr