Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πολλούς εξωπλανήτες από βράχο, πάγους και αέρια, χάρη στην κατασκευή αστρονομικών εργαλείων ειδικά σχεδιασμένων για αναζητήσεις πλανητών. Επίσης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών παρατήρησης, ήταν σε θέση να διαπιστώσουν έναν μεγάλο αριθμό μαζών, μεγεθών και ως εκ τούτου πυκνοτήτων πλανητών, κάτι που βοηθά στον υπολογισμό της σύστασής τους και αυξάνει συνολικά τον αριθμό των πλανητών που έχουν εντοπιστεί εκτός του ηλιακού συστήματος. Ωστόσο, η μελέτη των ατμοσφαιρών των βραχωδών πλανητών, που θα καθιστούσε δυνατή την πλήρη καταγραφή των εξωπλανητών που είναι παρόμοιοι με τη Γη, είναι πολύ δύσκολη με τα υπάρχοντα όργανα.
Αστρονόμοι δημοσίευσαν μια μελέτη της οποίας ηγήθηκε ο Τρίφον Τριφόνοφ, αστρονόμος στο γερμανικό Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη σχετικά με την ανακάλυψη μιας θερμής «σούπερ-Γης» σε τροχιά γύρω από τον κοντινό κόκκινο νάνο, Gliese 486, σε απόσταση 26 ετών φωτός από τον ήλιο μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο Science. Ο πλανήτης ονομάστηκε Gliese 486b και θεωρείται ότι έχει μάζα 2,8 φορές αυτή της Γης, αν και είναι μόλις 30% μεγαλύτερος. «Υπολογίζοντας τη μέση πυκνότητά του από τις μετρήσεις μάζας και ακτίνας, συμπεραίνουμε πως η σύνθεση είναι παρόμοια με αυτήν της Αφροδίτης ή της Γης, που έχουν μεταλλικούς πυρήνες στο εσωτερικό τους» εξηγεί ο Ενρίκ Παλέ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Οι υπερ-υπολογιστές λένε άλλα…
Ιαπωνικές προσομοιώσεις υπερυπολογιστή έδειξαν πως το να φοριούνται δύο μάσκες παρέχει περιορισμένα μόνο οφέλη ως προς την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε σχέση με μία μάσκα που έχει φορεθεί σωστά.
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, τα ευρήματα αυτά εν μέρει έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες συστάσεις από το αμερικανικό CDC, σύμφωνα με τις οποίες δύο μάσκες είναι καλύτερες από μία ως προς τη μείωση της έκθεσης κάποιου στον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Φουγκάκου για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη ροή των σωματιδίων του ιού από ανθρώπους που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μασκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από τη Riken και το Πανεπιστήμιο του Κόμπε.
Η χρήση μιας και μόνης μάσκας χειρουργικού τύπου, φτιαγμένης από μη υφασμένο υλικό, είχε αποτελεσματικότητα 85% στο μπλοκάρισμα σωματιδίων, εάν φοριόταν στενά γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο. Η επιπλέον χρήση μιας μάσκας πολυουρεθάνης από πάνω αύξανε την αποτελεσματικότητα μόλις στο 89%. Το να φοριούνται δύο μη υφασμένες μάσκες δεν θεωρείται χρήσιμο, επειδή η αντίσταση του αέρα αυξάνεται και προκαλεί διαρροές στα πλάγια.
Ο Ατλαντικός στις μαύρες του
Ο Ατλαντικός Ωκεανός, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαμορφώνονται οι καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στην πιο αδύναμη κατάστασή του μέσα σε μια χιλιετία, σύμφωνα με ερευνητές.
Η έρευνα συνδυάζει διάφορα στοιχεία για να δημιουργήσει μια «συνεπή εικόνα» για το πώς το τρέχον ωκεάνιο σύστημα, το οποίο είναι γνωστό ως «Atlantic Meridional Overturning Circulation» (AMOC), άλλαξε τα τελευταία 1.600 χρόνια.
Το AMOC είναι ένα τεράστιο σύστημα ρεύματος στον ωκεανό που μετακινεί ζεστό, αλμυρό νερό από τις τροπικές περιοχές σε περιοχές πιο βόρεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η απελευθέρωση της θερμότητας των ωκεανών διατηρεί τις χώρες ζεστές – και χωρίς αυτό, οι χειμώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πλησιάζουν τους 5ο C πιο κρύους. Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες ότι το AMOC θα μπορούσε να «επιβραδυνθεί», με την κλιματική αλλαγή να παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό.
Το 2018, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το AMOC είχε αποδυναμωθεί κατά περίπου 15% από τα μέσα του 20ου αιώνα.
«Για πρώτη φορά συνδυάσαμε μια σειρά προηγούμενων μελετών και διαπιστώσαμε ότι παρέχουν μια συνεπή εικόνα της εξέλιξης του AMOC τα τελευταία 1.600 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Stefan Rahmstorf, επιστήμονας του κλίματος από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα για τις επιπτώσεις στο κλίμα, συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience.
Εντοπίσθηκε σωματίδιο-φάντασμα
Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν στη Γη την παρουσία ενός νετρίνου πολύ υψηλής ενέργειας, ενός σωματιδίου-φαντάσματος, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την καταστροφή ενός άστρου από την κολοσσιαία βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας με μάζα όσο 30 εκατομμύρια ήλιοι.
Το συμβάν, σε απόσταση 700 εκατομμυρίων ετών, λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα ζώα στη Γη, δημιούργησε ένα είδος γιγάντιου κοσμικού επιταχυντή σωματιδίων, εξαπολύοντας νετρίνα που πρόσφατα έφθασαν και διαπέρασαν τη Γη.
Στο σύμπαν τα νετρίνα και οι πηγές προέλευσής τους θεωρούνται από τα δυσκολότερα πράγματα να ανιχνευθούν, γι’ αυτό η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική. Όπως δήλωσε ο Σιόερτ βαν Βέλτσεν του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντεν, «η προέλευση των κοσμικών νετρίνων υψηλής ενέργειας είναι άγνωστη, πρωτίστως επειδή είναι άκρως δύσκολο να εντοπισθούν. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανιχνεύθηκε η πηγή ενός τέτοιου νετρίνου υψηλής ενέργειας».
Η πρωτοτυπία αυτή τη φορά έγκειται στο ότι είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο νετρίνο από ένα κατακλυσμικό συμβάν, συγκεκριμένα την καταστροφή ενός καταδικασμένου άστρου που πλησίασε πολύ μια μαύρη τρύπα. Το νετρίνο υπερυψηλής ενέργειας, που έγινε αντιληπτό από το IceCube, «προσέκρουσε στον πάγο της Ανταρκτικής με την αξιοσημείωτη ενέργεια άνω των 100 τεραηλεκτρονιοβόλτ. Συγκριτικά, είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί στον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, στο CERN», δήλωσε η καθηγήτρια του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μπόχουμ Άνα Φρανκόβιακ.
Παρά την τόσο μεγάλη ενέργειά τους, τα κοσμικά νετρίνα, που ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή στο σύμπαν, είναι τόσο ελαφριά που διαπερνούν απαρατήρητα τα πάντα, ακόμη και ολόκληρους πλανήτες ή άστρα, γι’ αυτό έχουν ονομαστεί σωματίδια-φαντάσματα.
Η νέα ανακάλυψη, όπως ανέφερε ο καθηγητής αστρονομίας Μάρεκ Κοβάλσκι του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, αναδεικνύει για μια άλλη φορά τη σημασία της αστρονομίας πολλαπλών μέσων (multi-messenger astronomy), η οποία δεν βασίζεται πια μόνο στα φωτόνια αλλά και σε άλλα μέσα, όπως τα νετρίνα και τα βαρυτικά κύματα, για να μελετήσει τα φαινόμενα στο σύμπαν.
Υποχώρησαν τα νερά
Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και το Καβούρι στην Αττική, καταγράφηκαν πρωτόγνωρες εικόνες. Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο –και δεν είναι ούτε προοιωνίζεται κάτι επικίνδυνο– επισημαίνουν επιστήμονες.
Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε τον γύρο του διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με την οργή του Εγκέλαδου και τον σεισμό της Θεσσαλίας. «Ουδεμία σχέση» υπάρχει, διαβεβαιώνει ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.
Πηγή: Ναυτεμπορική