Επί τρία σχεδόν χρόνια η κυβέρνηση μας έχει «γανώσει» το μυαλό για τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται, εκτός από την ενέργεια και στα τρόφιμα. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να κρύψει την αισχροκέρδεια που ανέχεται για να μην πούμε ότι τη στηρίζει έμπρακτα.
Με τη θεωρία του «εισαγόμενου» πληθωρισμού προσπαθούν να κρύψουν την ανοχή τους στη λειτουργία των καρτέλ που συνεννοούνται για τις τιμές και μηδενίζοντας το περιθώριο ανταγωνισμού μεταξύ τους αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Οι συγκρίσεις τιμών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ε.Ε. που προαναφέραμε αποδεικνύει την γελοιότητα του επιχειρήματος.
Πηγαίνοντας σε πιο συγκεκριμένα θέματα ενδεικτικά:
1. Στην Ελλάδα έχουμε το πιο ακριβό βρεφικό γάλα συγκριτικά με όλη την Ευρώπη. Αυτό φυσικά δεν έγινε σήμερα. Είναι διαδικασία ετών. Τώρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα «ευαισθητοποιήθηκε» η κυβέρνηση και έλαβε μέτρα. Όχι πλαφόν στις τιμές συγκριτικά με εκείνες των άλλων κρατών, αλλά πλαφόν στο περιθώριο κέρδους! Και αυτό από το Μάρτιο! Θα επιβάλλει δε και μερικά πρόστιμα «χάδια» «για το θεαθήναι» όταν έχουν αποκομίσει κάποιοι κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
2. Επίσης έχουμε από τις πιο υψηλές και αδιαφανείς προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές. Μετά από χρόνια «έρευνας» η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ και διαμορφώνουν υψηλότατες τιμές προμηθειών. Για να μην προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου παραπέρα οι τράπεζες αξιοποιώντας το «άψογο» νομικό μας σύστημα, δημιούργημα ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, προχώρησαν σε συμβιβασμό και δέχτηκαν να καταβάλουν ένα συνολικό πρόστιμο 41,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% των προμηθειών τους για ένα έτος. Η ανακοίνωση έγινε όλως τυχαίως την παραμονή των Χριστουγέννων!
Στην Ελλάδα έχουμε το πιο ακριβό βρεφικό γάλα συγκριτικά με όλη την Ευρώπη. Αυτό φυσικά δεν έγινε σήμερα. Είναι διαδικασία ετών. Τώρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα «ευαισθητοποιήθηκε» η κυβέρνηση και έλαβε μέτρα. Όχι πλαφόν στις τιμές συγκριτικά με εκείνες των άλλων κρατών, αλλά πλαφόν στο περιθώριο κέρδους! Και αυτό από το Μάρτιο!
3. Η διεθνής τιμή πετρελαίου από το υψηλότερο σημείο της τα τελευταία χρόνια, αρχές Μαΐου 2022, έως και την 10/1/2024 είναι μειωμένη κατά 40,75% για το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) ή κατά 30% για το ευρωπαϊκό brent. Την ίδια περίοδο η μέση τιμή βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα έχει μειωθεί μόνο κατά 15,6%! Η διαφορά που προκύπτει δεν είναι εισαγόμενος πληθωρισμός αλλά «καραμπινάτη» κερδοσκοπία.
4. To 2023 οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015. Ο δείκτης τιμών τροφίμων-εμπορευμάτων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ μειώθηκε κατά 10% το 2023 και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο 2021. Την περίοδο Φεβρουαρίου 2021 – Νοεμβρίου 2023 οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι αυξημένες κατά 30,1%! Συνεπώς κατά την κυβέρνηση ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος» όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν. Όταν κατεβαίνουν ο «εισαγόμενος» αποπληθωρισμός σταματά στα ελληνικά σύνορα. Και στις δύο περιόδους η κερδοσκοπία οργιάζει και η κυβέρνηση σκέφτεται τα μέτρα που «θα» πάρει…
Η κοροϊδία των κυβερνητικών μέτρων
Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δηλώσεις της συνεχώς «κυνηγά να πατάξει» την κερδοσκοπία. Όμως εκ του αποτελέσματος «όλο της ξεφεύγει». Το αποτέλεσμα το πληρώνουν οι πολίτες με συνεχή, ραγδαία μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος.
Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι αστεία συγκριτικά με τα χρόνια κερδοσκοπίας που έχουν προηγηθεί και το γεγονός ότι και μετά δεν αλλάζει ουσιαστικά η κατάσταση. Τα κέρδη των μεγάλων ομίλων συνεχίζουν να αυξάνονται αδειάζοντας την τσέπη των πολιτών. Ας βγει να μας πει ο αρμόδιος υπουργός, ο σημερινός ή ο προηγούμενος, τι απέφεραν σε μείωση τιμών τα πρόστιμα. Ένα απόλυτο μηδενικό στο τελικό αποτέλεσμα, με μοναδικό όφελος κάποια ελάχιστα χρήματα που μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» στα ταμεία του Δημοσίου από τα πρόστιμα.
Το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι των Χριστουγέννων» και τα διάφορα «pass» αποδείχτηκαν μια μεγάλη επικοινωνιακή κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους πολίτες. Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί, σε όσους έχουν δοθεί καθώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, ειδικά των συνταξιούχων, δεν τις έχει λάβει, υπολείπονται αρκετά του πληθωρισμού. Συνεπώς το πραγματικό εισόδημα του λαού λεηλατείται από την κερδοσκοπία αλλά ο «υπουργός Προπαγάνδας», Π. Μαρινάκης, συνεχώς μνημονεύει τις ανεπαρκείς αυξήσεις και τα αναποτελεσματικά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Στις διάφορες δημοσκοπήσεις που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας το 80% των πολιτών δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα
Και επειδή το αποτέλεσμα μετρά. Στις διάφορες δημοσκοπήσεις που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας το 80% των πολιτών δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα. Ο μισθός, η σύνταξη δεν φτάνει για να βγει ο μήνας με τα ενοίκια στα ύψη, τις τιμές βασικών αγαθών να αυξάνονται με ρυθμό τριπλάσιο του μέσου πληθωρισμού, τις δαπάνες υγείας στα ύψη όχι μόνο από άποψη αύξησης τιμών αλλά και αναγκών λόγω πλήρους ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος υγείας, τα επιτόκια και τις τραπεζικές προμήθειες σε δυσθεώρητα ύψη κ.λπ. Η αδυναμία ανταπόκρισης καταγράφεται πλέον και με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων, όπως δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αξιοποιείται το όποιο απόθεμα για την επιβίωση. Κοινώς ο λαός «τρώει ό,τι έμεινε από τα έτοιμα».
Η νέα ελπίδα που «πουλά» η κυβέρνηση είναι η μελλοντική διόρθωση τιμών. Κάντε λίγη υπομονή ακόμα. Ανακοίνωσε τέσσερα νέα μέτρα που «θα» εφαρμοστούν από…. τον Μάρτιο καθώς η κυβέρνηση δίνει ένα δίμηνο περιθώριο ώστε να προσαρμοστούν οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών και οι τιμές στα ράφια. Ο λαός έχει αποθέματα να περιμένει το δίμηνο για να προσαρμοστούν οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών! «Συνεπώς τότε θα πέσουν οι τιμές (!)» επισημαίνει ο Κ. Σκρέκας. Θα το δούμε, θα το βιώσουμε και θα τοποθετηθούμε. Η εμπειρία πάντως των πρόσφατων εορτών απέδειξε, όσον αφορά τον ισχυρισμό του για ίδιες τιμές φέτος συγκριτικά με πέρσι ή μείωση τιμών, ότι τόσο αυτός όσο και όλη κυβέρνηση ζουν σε άλλον κόσμο.
Υπουργός Κοροϊδίας» & «υπουργός Προπαγάνδας»
Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα αναγνωρίζει ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά». Το επανέλαβε και στις 5/1/2023 για πολλοστή φορά, σαν να παίζει χαλασμένος δίσκος γραμμοφώνου. Όμως, είναι ο ίδιος που όταν πριν από τις γιορτές του έθεταν το πρόβλημα της ανόδου των τιμών και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαπίστωνε (13/12/2023): «Το γιορτινό τραπέζι φέτος, σε ό,τι αφορά το χοιρινό, τη γαλοπούλα, το αρνί, τα υπόλοιπα απαραίτητα, είναι είτε μειωμένο είτε ίδια τιμή με την περσινή περίοδο. Άρα έχουμε ή μηδενικό πληθωρισμό ή έχουμε αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.»
Το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης απύθμενο. Την περίοδο που ο αρμόδιος υπουργός έβλεπε μηδενικό ή αρνητικό πληθωρισμό τα στοιχεία της Eurostat (τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα) μας ενημερώνουν ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ήταν 7,6%, όσο και τον Νοέμβριο.
Και φυσικά υπάρχει πάντοτε κάποιος που προσπαθεί να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα»… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρακτικά υπουργός προπαγάνδας, Π. Μαρινάκης, διορθώνει και ωραιοποιεί την κατάσταση (11/1/2024): «Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά στη χώρα μας και κατ’ επέκταση είναι και η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης». Συνεπώς η ακρίβεια δεν είναι πρόβλημα αισχροκέρδειας στις ελληνικές συνθήκες αλλά εισαγόμενο. Βέβαια η αξιοπιστία τέτοιων απόψεων συγκριτικά με την πραγματικότητα αν και είναι για γέλια, δυστυχώς για τον δεινοπαθούντα ελληνικό λαό είναι κλάμα.
Με μια ματιά, τόσο σε μερικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική προπαγάνδα, όσο και σε διεθνή, διαπιστώνει κάποιος ότι α) πάρα πολλά προϊόντα που διατίθενται στην χώρα μας και στο εξωτερικό, από τις ίδιες εταιρείες, πωλούνται σε υψηλότερες τιμές στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ευρώπη, και β) πολλά ελληνικά προϊόντα πωλούνται φτηνότερα στο εξωτερικό συγκριτικά με την Ελλάδα.
Να παρθούν άμεσα δραστικά μέτρα
Ενδεικτικά ορισμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν τώρα:
- Πλαφόν, διατίμηση σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης με ξεκάθαρες τιμολογήσεις και όχι τεχνάσματα δήθεν προσφορών (π.χ. 1+1), «καλάθια» προβολής των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, προσωρινές εκπτώσεις (-5%) κ.λπ.
- Δραστική μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης.
- Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εφαρμογή φθηνών, ενιαίων τιμολογίων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα.
- Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό με Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή συν ένα μέρος από την αύξηση του ΑΕΠ (ΑΤΑ+) για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού / σύνταξης σε όλους.
- Κατάργηση χαρατσιών ΕΝΦΙΑ και Εισφοράς Αλληλεγγύης.