Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε έξαρση «ροκανίζοντας» καθημερινά τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή οι γενεσιουργές αιτίες αυτού του πληθωρισμού, μαζί με την ακολουθούμενη γενικότερα οικονομική πολιτική, οδηγούν σε μια ακόμα μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και σε βάρος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Το φαινόμενο του πληθωρισμού στην παρούσα περίοδο είναι παγκόσμιο, σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί σε οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όμως για την Ελλάδα οι συνέπειές του, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και την πανδημία που ακολούθησε, οδηγούν σε εξόντωση μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Στο βαθμό που θα συνεχιστεί η κατάσταση με την αύξηση των τιμών ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε μνημονιακά, απαράδεκτα χαμηλά, επίπεδα η χώρα κινδυνεύει με νέα δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ τιμών καταναλωτή, που ως γνωστόν δεν είναι αντιπροσωπευτικός για το «καλάθι της νοικοκυράς» αλλά αυτόν έχουμε για να αντλούμε στοιχεία, ξεκίνησε από το καλοκαίρι την απότομη άνοδο. Σε ένα πεντάμηνο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο εκτινάχτηκε από το 1,0% στο 3,4% και έπεται η συνέχεια.
Σε ένα μόνο μήνα, τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κύρια στις δαπάνες για τη λειτουργία της κατοικίας (ρεύμα, θέρμανση) 7,8%, στις μεταφορές 2,4% και στην ένδυση-υπόδηση 1,5%.
Οι αυξήσεις που «καίνε» το λαϊκό εισόδημα είναι κύρια στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα (Οκτώβριος 2021 συγκριτικά με Οκτώβριο 2020: 132,3% φυσικό αέριο, 45,9% πετρέλαιο θέρμανσης, 18,9% ηλεκτρισμός) αλλά και πολλά είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης (22,1% ελαιόλαδο, 9,1% πατάτες κ.λπ.).
Πρακτικά οι παραπάνω αυξήσεις τιμών (3,4%) μειώνουν ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ κατά 20 ευρώ. Όμως, επειδή μια σειρά δαπάνες έχουν μεγαλύτερη πρακτικά βαρύτητα στη λαϊκή κατανάλωση (π.χ. ρεύμα) και δεν μπορούν να περικοπούν, η πραγματική μείωση του εισοδήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 20 ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές προσεγγίζει τα 50 ευρώ μηνιαίως.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αρχίζει να γίνεται εκρηκτική και δεν έχουμε μπει ακόμα στον χειμώνα με τα κρύα και τις ανάγκες θέρμανσης. Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός στο Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι πλέον ολοφάνερη. Να θυμίσουμε ότι έδωσε ψίχουλα στο λαό με το επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης και δισεκατομμύρια σε άμεσες και έμμεσες παροχές προς το κεφάλαιο (δείτε σχετικό άρθρο, Δρόμος, φύλλο 557, 18/9/2021). Εκεί που έλεγαν ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων, την ίδια μέρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τη δραματική αύξηση των στοιχείων πληθωρισμού η κυβέρνηση, για προφανείς λόγους, προχώρησε σε διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα και την ένταξη του φυσικού αερίου στις επιδοτήσεις για θέρμανση. Φυσικά για μία ακόμα φορά τα μέτρα αυτά δεν αρκούν και απαιτούνται δραστικές αλλαγές και στους φόρους καυσίμων και στις διαδικασίες τιμολόγησης του ρεύματος και στις επιδοτήσεις των λαϊκών εισοδημάτων και στον τρόπο λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων κοινωφελούς-κοινωνικού χαρακτήρα που λειτουργούν ως καρτέλ. Όμως όλα αυτά είναι έξω από τη λογική της παρούσας κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος που αναζητούν λύσεις στα «καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς» με σκοπό την ψήφο τους.
Ο πληθωρισμός στην παρούσα περίοδο δεν θα είναι παροδικό φαινόμενο όπως ισχυρίζονταν αρχικά οι υπεύθυνοι χάραξης των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί, περισσότερο από όσο είχαν αρχικά προβλέψει. Η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί το 2021 και η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει μέσα στο 2022. Η ερμηνεία από αυτούς τους «χρησμούς» είναι ότι θα βρισκόμαστε υπό την πίεση της αύξησης των τιμών τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2022 και μετά «βλέπουμε»…
Οι αυξήσεις τιμών (3,4%) μειώνουν ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ κατά 20 ευρώ. Όμως, επειδή μια σειρά δαπάνες έχουν μεγαλύτερη πρακτικά βαρύτητα στη λαϊκή κατανάλωση (π.χ. ρεύμα) και δεν μπορούν να περικοπούν, η πραγματική μείωση του εισοδήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 20 ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές προσεγγίζει τα 50 ευρώ μηνιαίως
ΓΙΑ ΝΑ υπάρξει έλεγχος του πληθωρισμού πρέπει να υπάρξουν μέτρα στις αιτίες που τον δημιουργούν και τον επιταχύνουν. Στην παρούσα φάση οι βασικές αιτίες είναι α) τα τρισεκατομμύρια που διέθεσαν και συνεχίζουν να διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν τις «αγορές», β) η κερδοσκοπία στις αγορές για τα καύσιμα και τους «ρύπους» και γ) η συνεχής προσπάθεια, με κάθε ευκαιρία, από πλευράς κεφαλαίου να αυξήσει την κερδοφορία του αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων. Όλα τα παραπάνω έχουν εκτινάξει τις περιουσίες των ολίγων, μέσω των χρηματιστηρίων, σε αστρονομικά ύψη ενώ έχουν οδηγήσει δισεκατομμύρια κόσμου στην απόγνωση. Στις παραπάνω αιτίες πρακτικά μπορούν να παρέμβουν μόνο στην πρώτη καθώς οι δύο άλλες αιτίες είναι «ιερές αγελάδες» και δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης. Έτσι πρέπει να φροντίσουν για τον τερματισμό της διοχέτευσης πλασματικού χρήματος στις αγορές και στη συνέχεια να μαζέψουν πίσω αυτά που έδωσαν. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να τους δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα, σταματώντας απότομα το κλίμα ευφορίας που υπάρχει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Έτσι στην παρούσα φάση φαίνεται ότι ο πληθωρισμός που δημιούργησε αυτή η πολιτική θα παραμείνει και οδηγεί τη φάση της νέας αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ των ισχυρών.
Ειδικά στην Ελλάδα λόγω της υπέρ-δεκαετούς περιόδου των μνημονίων και των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας τα προβλήματα από τον πληθωρισμό και οι συνέπειές τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερα συγκριτικά με το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά και άλλες αντιστοίχου μεγέθους χώρες. Το δυσκολότερα και λόγω του πληθωρισμού είναι μπροστά μας και συνεπάγονται κρύο το χειμώνα, φτώχεια και πείνα για πολλούς από εμάς.