Ξεπούλημα, κερδοσκοπία και αδιαφανείς διαδικασίες στην πλάτη της κοινωνίας καταγγέλλει ο πολεοδόμος-περιβαλλοντολόγος Πάνος Τότσικας. Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Σακλαμπάνης.

Αδιαφανείς διαδικασίες με στόχο το ξεπούλημα και την κερδοσκοπία καταγγέλλει μιλώντας στο Δρόμο ο πολεοδόμος-περιβαλλοντολόγος Πάνος Τότσικας, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδιασμού για το Ελληνικό από τον Χοσέ Αθεμπίγιο.
Εκεί όπου το κράτος, με τη συντεταγμένη πολιτική της αδιαφορίας και της υποβάθμισης, άφησε το χώρο ανεκμετάλλευτο για τον πολίτη και τους Αθηναίους, έρχεται τώρα ο Ισπανός φίλος του Πρωθυπουργού να πριμοδοτήσει με το σχεδιασμό του ακόμη ένα «φαγοπότι» με πρόσχημα την αξιοποίηση, την «ανάπτυξη της περιοχής» και τελικό επιχείρημα τις …χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει το εγχείρημα.
Σύμφωνα με την πρόταση, σε έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων, προτείνεται να χτιστούν κτίρια συνολικής επιφάνειας 2 εκατομμυρίων τ.μ. εκ των οποίων τα 980 χιλιάδες τ.μ. για κατοικίες.
Συγκεκριμένα προτείνεται συντελεστής δόμησης 0,3 ή 0,5 και οι ακόλουθες χρήσεις: Ιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες, 6.200-6.500 κατοικίες (σε πολυώροφα κτίρια), στα οποία θα στεγαστούν 15.000 νέοι κάτοικοι, ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο 300 χιλιάδων τ.μ. στις παρυφές της έκτασης, συνεδριακό κέντρο, κέντρο έρευνας, πανεπιστήμιο στον πυρήνα της έκτασης (δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο), κεντρικό πάρκο 2.600 στρεμμάτων. Χρυσές δουλειές δηλαδή!
Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναφέρεται πως από τη συνολική έκταση, το 15% θα είναι δρόμοι, 12% της επιφάνειας κάλυψη με κάθε είδους κατασκευές, και το υπόλοιπο 72% θα είναι ακάλυπτος χώρος μεταξύ των κτιρίων, στον οποίο θα υπάρχει και πράσινο (γκαζόν κ.λπ.) χωρίς να διευκρινίζεται αν στη συνολική έκταση «πρασίνου» περιλαμβάνεται και το υπάρχον γκολφ της Γλυφάδας.
Ακόμη προβλέπεται η παράκαμψη της παραλιακής Λ. Ποσειδώνος (δεν αναφέρεται υπογειοποίηση) και η διατήρηση της γραμμής του τραμ.

Επωφελημένοι οι κερδοσκόποι και οι εργολάβοι από την ιδιωτικοποίηση
«Από τα σχέδια που προωθούνται για το Ελληνικό, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επωφεληθούν και θα κερδοσκοπήσουν. Όπως είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση και δόμηση του μεγαλύτερου τμήματος ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής των σημερινών κατοίκων της Αθήνας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές», δηλώνει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Πάνος Τσότσικας αποκαλύπτοντας τι κρύβεται πίσω από τις ασάφειες του Ισπανού αρχιτέκτονα: «Το ‘χωροταξικό σχέδιο’ του κ. Αθεμπίγιο είναι προσωρινό, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν, με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Παράλληλα η μη τελική μορφή του σχεδίου δίνει τη δυνατότητα της συνδιαμόρφωσής του με τον ή τους υποψήφιους επενδυτές στους οποίους θα δοθεί μεγάλη ευελιξία στην επένδυση».
Ο ίδιος κάνει λόγο για πρωτόγνωρες διαδικασίες που δίνουν τη δυνατότητα για την προώθηση συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι». Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Τότσικα, ο σχεδιασμός θέλει τη δημιουργία μιας νέας πόλης, με 15 χιλιάδες κατοίκους και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες… «Η αοριστία των χρήσεων επιτρέπει να κατασκευαστεί τελικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου ‘ό,τι τους κάτσει’.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική δέσμευση. Ο αδόμητος δημόσιος χώρος δομείται και παραχωρείται σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση. Οι ακάλυπτοι χώροι μεταξύ των 6.500 κατοικιών που προγραμματίζονται, θεωρούνται ‘πράσινο’. Το 72% πρασίνου που εμφανίζεται, είναι παραπλανητικό. Όπως παραπλανητικός είναι και ο αριθμός των 28.000 εργαζομένων που υποτίθεται θα δουλεύουν εκεί. Από πού προκύπτει αυτό; Ποιον δουλεύουν;».

Υπάρχει απάντηση;
Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, την κερδοσκοπία και την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Αθήνας (πάντα στο όνομα της ανάπτυξης) ο κ. Τότσικας, εκ μέρους της επιτροπής καλεί τους πολίτες να αντιταχθούν στα σχέδια της Κυβέρνησης. Στόχος η διεκδίκηση για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου στην περιοχή αλλά και στην παραλία του Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές χρήσεις. «Αποτελεί τη μοναδική απάντηση στα κερδοσκοπικά σχέδια που εξυφαίνονται εδώ και δεκαετίες και προωθούνται σήμερα με πρόσχημα τη δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας.
Το ξεπούλημα της δημόσιας γης στον ζωτικό χώρο του Ελληνικού δεν μπορεί να θεωρείται πρόσχημα για το πρασίνισμα και την ανάπλαση άλλων υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους ολόκληρες δεκαετίες», διευκρινίζει ο κ. Τσότσικας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!