Η ενοικίαση εργαζομένων, οι ημέτεροι και τα πριμ από τη μείωση του κόστους

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κατερίνης

 

Σε διακομματικό σκάνδαλο εξελίσσεται η χρήση «δανεισμένων» εργαζομένων στον ημι-γερμανικό ΟΤΕ. Εδώ και χρόνια, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αναθέσει εργολαβικά τεχνικό έργο σε δυο θυγατρικές της: Την ΟΤΕplus και την HELLAS COM. Στην ουσία, εργαζόμενοι των δυο αυτών εταιρειών διεκπεραιώνουν έργο μέσα σε εγκαταστάσεις του ΟΤΕ. «Καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι των δυο θυγατρικών μπαίνουν στα σπίτια των συνδρομητών, ανοίγουν τα ΚΑΦΑΟ (σ.σ. τα κέντρα που υπάρχουν ανά περιοχή), δουλεύουν στο ενεργό δίκτυο του ΟΤΕ, ενώ αυτό απαγορεύεται αυστηρά από τους νόμους προστασίας του απορρήτου», μας καταγγέλλει ο Παναγιώτης Μπρόφας, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Πράγματι, με την απόφαση 138/2006 της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «ο ΟΤΕ οφείλει να ορίζει υπεύθυνο για την εποπτεία των συνεργατών του ή παρεπόμενων συνεργατών του, που αποκτούν πρόσβαση σε εξοπλισμό, λογισμικό ή δεδομένα του Οργανισμού». Μάλιστα μετά από καταγγελία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ, η ΑΔΑΕ εξέδωσε και νέο έγγραφο στις 22/7/2009 που καλεί τον ΟΤΕ να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή με ερώτησή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

Πώς υπεκφεύγει ο ΟΤΕ; Βάζει τους συνδρομητές να υπογράφουν «ψιλά γράμματα» στις συμβάσεις, με τα οποία εκχωρούν τα στοιχεία του απορρήτου τους σε όποια εταιρεία συνεργάζεται με τον ΟΤΕ!

Ποιος κερδίζει από αυτή την πρακτική; Ο λόγος του Π. Μπρόφα δεν επιδέχεται άλλου σχολιασμού: «Πρώτα κερδίζει η διευθυντική νομενκλατούρα του ΟΤΕ με τεράστια πριμ από την πραγματική ή εικονική μείωση του εργατικού κόστους. Μόνο ο κ. Βουρλούμης κερδίζει 150.000 ευρώ πριμ το χρόνο, ενώ αντίστοιχα ποσά καταλήγουν στις τσέπες διευθυντών – διαμερισματαρχών μέχρι και στους προϊσταμένους που κάνουν τη βρώμικη δουλειά».

«Δεύτερον», συνεχίζει ο Π. Μπρόφας, «κερδίζει η νομενκλατούρα των δυο θυγατρικών που εισπράττουν από τον ΟΤΕ το 10% του τζίρου από το ιδιότυπο δουλεμπόριο που προσφέρουν. Τρίτο οι κομματάρχες πολιτικοί, συνδικαλιστές κ.λπ., που δημιουργούν εφεδρικό στρατό ομήρων συμβασιούχων των 700 ευρώ. Και φυσικά, η Ντόιτσε Τέλεκομ που ρίχνει το εργατικό κόστος, αντικαθιστώντας τους εξειδικευμένους τεχνικούς με ευάλωτους επισφαλώς εργαζόμενους, ενώ παράλληλα δρομολογεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζει στη Γερμανία, όπου δόθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες σε θυγατρικές και έτσι 50.000 τεχνικοί κατέληξαν να έχουν 20%-25% μείωση μισθών».

Για το πόσα κερδίζει ο ΟΤΕ, είναι αποκαλυπτικά όσα αναφέρει ο Γιάννης Κατσαγάνης, εργαζόμενος στην HELLAS COM, ο οποίος μετά από 4 χρόνια παίρνει 770 ευρώ καθαρά, αφού υπέστη επί 24 μήνες την ανασφάλεια των αλλεπάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου: «Δουλεύω σε κατανεμητή του ΟΤΕ με τις ίδιες συνθήκες και το ίδιο αντικείμενο με τους μόνιμους συναδέλφους. Πολλές φορές οι συμβασιούχοι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αφού ξέρουν ότι εμείς δεν θα αρνηθούμε όποια δουλειά και αν μας ανατεθεί.

Υπάρχει ορατή και αόρατη τρομοκρατία που βασίζεται στην ευελιξία της εργασίας μας». Και μόνο το γεγονός ότι ο Γ. Κατσαγάνης για να δουλέψει Κυριακή παίρνει 43 ευρώ, ενώ ένας μόνιμος πάνω από 100, δείχνει το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

Τι κάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς; Ευτυχώς η ένωση των τεχνικών (ΠΕΤ ΟΤΕ) τα τελευταία χρόνια γράφει ως μέλη της τους εργαζόμενους στις θυγατρικές και ζητά τη μονιμοποίησή τους και την ένταξη στο μισθολόγιο του ΟΤΕ. Στην πράξη, όμως, το αίτημα μένει στα χαρτιά, ενώ είναι χαρακτηριστική η «εκκωφαντική σιωπή» των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε όλα τα παραπάνω. Δεν φαίνεται να είναι άσχετο από την ιδιότυπη συναλλαγή των κυρίαρχων παρατάξεων με την διοίκηση του ΟΤΕ.

Δυο παραδείγματα αρκούν: Μόνο στη Θεσσαλονίκη τελευταία προσλήφθηκαν στις δυο θυγατρικές του ΟΤΕ 35 άτομα, συγγενείς στελεχών της ΔΑΚΕ, αλλά και άλλων παρατάξεων (καταστάσεις έχει ο «Δρόμος»). Το πιο αποκαλυπτικό: ο νυν γενικός διευθυντής της HELLAS COM, Κ. Ζωντανός, ήταν κορυφαίος συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ και διαδέχτηκε σε αυτή τη θέση τον επίσης κεντρικό συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Γ. Μανιάτη, ο οποίος χρημάτισε για χρόνια πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!