Επιτέλους ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα!

Μετά από αντίσταση τεσσάρων εβδομάδων κατά των περικοπών μισθών και των ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στο Κέρδος πέτυχαν μια καθαρή νίκη: η εργοδοσία απέσυρε τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών μέχρι τέλους Ιανουαρίου, ανακάλεσε την απόλυση εργαζόμενου και άρχισε να πληρώνει τους μισθούς που εκβιαστικά είχε «παγώσει».
Κάτι που φαντάζει αδύνατο στις σημερινές συνθήκες, οι εργαζόμενοι στο Κέρδος το έκαναν πράξη. Με τη μαζική τους αντίσταση στον εκβιασμό «ή υπογράφεις, ή απολύεσαι». Με την απόρριψη των παραινέσεων από την εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη να «βάλουν πλάτη». Με το ξεπέρασμα του δισταγμού και των πραγματικών δυσκολιών που έχει ένας τέτοιος αγώνας, όταν δίνεται σε ένα περιβάλλον, όπου καθημερινά επιβάλλονται ανάλογα μέτρα.
Οι εργαζόμενοι στο Κέρδος ενωμένοι και μακριά από σκόπιμες ανταγωνιστικές λογικές, συλλογικά και ενάντια στις ατομικές λύσεις, πήραν την ευθύνη στα χέρια τους, καλώντας κι επιβάλλοντας στα σωματεία να κηρύξουν μορφές αγώνα (24ωρες και 48ωρες απεργίες) που εξελίχθηκαν σε απεργία διαρκείας. Χτυπώντας στην καρδιά τον «αντίπαλο» και δοκιμάζοντας την αντοχή του.
Το μέγεθος αυτής της -μικρής έστω- νίκης, μπορεί να το αντιληφθεί καθένας από το σχόλιο του εκπροσώπου των συντακτών του Βήματος, που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους εκβιασμούς κι έχουν τα ίδια διλήμματα:
«Μια νίκη, ακόμα και μικρή είναι σημαντική, έστω και αν δεν αρκεί.
Πρέπει να βοηθήσουμε τα σωματεία μας να την κεφαλαιοποιήσουν σε όλο τον κλάδο επιβάλλοντας στους εργοδότες συλλογική σύμβαση. Το οποίο μπορεί να γίνει μόνο αν ο καθένας μας και το κάθε μαγαζί δεν περιμένει να του λύσουν το πρόβλημα οι άλλοι. Μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να τα βάλουμε με το δικό μας εργοδότη, μπορούν τα σωματεία μας να έχουν δύναμη να επιβάλουν στους εργοδότες πραγματική διαπραγμάτευση, καθώς ως τώρα μας κοροϊδεύουν συλλογικά».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!