Χαρά Χατζή: Δεν αποδέχτηκα την αυθαίρετη απόλυση.

Απολύθηκα από την εταιρία Άνω (η οποία παρέχει υπηρεσίες στις Eκδόσεις Π. Κυριακίδη – Ακρίτα), μία ημέρα μετά την άρνησή μου να υπογράψω μία νέα σύμβαση σε άλλη εταιρία του ίδιου ομίλου, η οποία δεν είχε κανένα όρο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα 11 μηνών από την παλιά εταιρία. Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον υπεύθυνο προσωπικού, με διαβεβαίωσε ότι εστάλησαν οικειοθελείς αποχωρήσεις στον ΟΑΕΔ για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να ενημερωθούμε γι’ αυτό και να τις έχουμε υπογράψει. Μου συνέστησε να τον εμπιστευτώ και να υπογράψω τη νέα σύμβαση και ότι στην πορεία αναμένεται να έρθει το ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματά μας. Απλά, για «λόγους οικονομίας χρόνου», όπως χαρακτηριστικά είπε, θα γίνει με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο. Εγώ του απάντησα ότι προτιμώ να περιμένω και να υπογράψω ταυτόχρονα τη σύμβαση με το ιδιωτικό συμφωνητικό. Ήθελα να προσθέσω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα έκαναν το ίδιο με εμένα, αλλά επειδή δεχθήκαμε εκβιασμούς από την υπεύθυνη του γραφείου μας, οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να υποκύψουν. Ήμουν η μόνη που δεν υπέγραψα και μόλις μία ημέρα απ’ αυτό το συμβάν, απολύθηκα και μάλιστα με τον εξής άσχημο τρόπο: Με κάλεσε η εκδότρια (υπεύθυνη) στο γραφείο της, εφόσον είχα ήδη εργαστεί 6 ώρες και μου είπε ότι εξαιτίας κάποιων διαφωνιών που είχαμε στο παρελθόν, δε(ν) μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Το παράλογο είναι ότι δε μου είχε γίνει καμία άλλη επίπληξη ή συζήτηση από τη μεριά της στο παρελθόν που να εκφράζει κάποια παράπονα! Μία ώρα μετά απ’ αυτό έπρεπε να βρίσκομαι σε άλλη περιοχή στο τμήμα προσωπικού για να παραλάβω τα χαρτιά της απόλυσής μου, τα οποία φυσικά και δεν υπέγραψα.

Ο Σύλλογος Yπαλλήλων Bιβλίου – Xάρτου ξεκίνησε καμπάνια για να ενημερωθεί ο χώρος, καθώς και να πιέσει την επιχείρηση να οδηγηθεί σε επαναπρόσληψη. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο του Π. Κυριακίδη, στην οδό Μητροπόλεως, με πανό και μοιράζοντας σχετικό κείμενο. Το ίδιο κείμενο μοιράστηκε σε βιβλιοπωλεία και ακολούθησε αφισοκόλληση. Ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» και κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή απ’ το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.

Ακολούθησε συνάντηση στην Eπιθεώρηση Eργασίας όπου υπήρχε εκπροσώπηση απ’ το σύλλογο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου, καθώς και απ’ την Ομοσπονδία Iδιωτικών Yπαλλήλων, το ΕΚΑ, το σωματείο της WIND και διάφορα άλλα μέλη αυτών των σωματείων, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Η πληρεξούσια δικηγόρος, εκπρόσωπος της επιχείρησης, είπε ότι ήθελαν από καιρό να με απολύσουν, γιατί είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά μου κάποιοι πελάτες, αλλά και συνάδελφοι! Ζήτησε, επιπλέον, να καταθέσει υπόμνημα, γιατί δεν ήταν καλά ενημερωμένη. Εγώ, με την παρουσία της δικηγόρου μου, είπα όλα όσα γράφω παραπάνω. Η επιθεωρήτρια, ύστερα από όσα άκουσε με υποστήριξε λέγοντας ότι η απόλυσή μου είναι καταχρηστική και ότι έχει γίνει για εκδικητικούς λόγους. Έτσι, έδωσε λίγο χρόνο στην επιχείρηση να επανεξετάσει το θέμα μέχρι να κατατεθεί το υπόμνημα και ορίστηκε νέο ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη γνώμη μου, τα γεγονότα αυτά δείχνουν τη διάθεση της επιχείρησης να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, μην επιτρέποντας στους συνεργάτες της να εκφράζουν αντίθετη άποψη, έχοντας το φόβο μιας πιθανής απόλυσης. Αυτό το καθεστώς που υιοθετούν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, περίπου, που έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

*Σε δεύτερη τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/7, η εργοδοσία του ομίλου Κυριακίδη δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει τη Χαρά Χατζή. Η μαρτυρία της ωστόσο, παραμένει είδηση, όπως και η διάθεσή της να περιφρουρήσει τα δικαιώματά της στη δουλειά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!