Εκδήλωση της Κίνησης πολιτών κατά του Χρέους στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένος της κίνησης Πολίτες κατά του Χρέους βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ο Μανώλης Γλέζος σε μια μαζική εκδήλωση με θέμα τη ανάγκη συγκρότησης αντιστασιακού μετώπου. Μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία με τη μορφή έντονου διαλόγου, ο Μ. Γλέζος επισήμανε ότι η χώρα μετατρέπεται μέσα από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια σε προτεκτοράτο. Σημείωσε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθούν οι λαϊκοί αγώνες. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι αγώνες κατά του χρέους και των χαρατσιών, τα κινήματα υπεράσπισης της δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας, πρέπει να αντιπαρατίθενται έντονα με όσους υποστηρίζουν τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια. Πως όλοι οι αγώνες πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία. Σημείωσε, ακόμα, ότι στις σημερινές συνθήκες όλες οι δυνάμεις του έθνους, όλοι όσοι καταπιέζονται από τα αντιλαϊκά μέτρα οφείλουν να συνεργαστούν ισότιμα χωρίς εξαιρέσεις και ηγεμονισμούς, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά για να βγάλουν το λαό και την χώρα από την καταστροφή.
Η πλούσια συζήτηση, με τις πολλές τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ανέδειξε προβληματισμούς και σκέψεις πάνω στις αναγκαίες πολιτικές αιχμές για το λαϊκό κίνημα. Η παρουσία των βουλευτών Μ. Κριτσωτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ, και Π. Κουρουπλή, ανεξάρτητου και πρώην μέλους του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό και με την έντονη προεκλογική χροιά που χαρακτήρισε την εκδήλωση, έδωσε αφορμή να γενικευτούν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σχετικά με την περίοδο που διανύουμε, τη στάση της Αριστεράς και τα πολύμορφα σενάρια συνεργασιών.
Αρκετοί ομιλητές σημείωσαν την ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου αντίστασης του λαού σαν βασικό στοιχείο για αντίσταση και ανατροπή του καθεστώτος της τρόικας, των Μνημονίων και των κυβερνήσεων «εθνικής σωτηρίας». Σημείωσαν ακόμα ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η διάχυτη οργή στοχοποιούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος και αναδεικνύουν την δυνατότητα ανατροπής του. Ο δρόμος του πολιτικού αγώνα προβάλει σήμερα, για πολύ κόσμο, σαν πιο αποτελεσματικός για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και την αποτροπή της χρεοκοπίας παρά οι εκλογές.
Η εκδήλωση αυτή της κίνησης Πολιτών κατά του Χρέους αποτελεί μια ακόμη δράση, σε μια σειρά μαζικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν συνεχώς τη διαθεσιμότητα και την ανάγκη του κόσμου να συζητήσει, να δραστηριοποιηθεί και να αγωνιστεί στις συνθήκες χρεοκοπίας, κατοχής και αποικιοκρατίας που ζούμε σήμερα, είτε αυτό αφορά το «χαράτσι» των ακινήτων σε γειτονιές της πόλης, είτε τις αιχμές και τα μέτωπα που πρέπει να αναδειχθούν και να δημιουργηθούν σήμερα.
Μένει να αποδειχτεί από όλους μας αν θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε ένα λαϊκό μέτωπο αγώνα και αντίστασης απέναντι στην κατοχή, τη χρεοκοπία και το ξεπούλημα ή αν θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία μέσα από εκλογικές βλέψεις και πολιτικούς τακτικισμούς.

Ισμήνη Αναγνωστάκη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!