Οι χειροκροτητές πρόεδροι και οι ανάγκες των μικρομεσαίων

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη έγινε την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη η 3η Παμβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επιχειρηματιών, με θέμα την «Ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα της χώρας μας». Τη διοργάνωση είχε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού.
Αφού η άφιξη του υπουργού έγινε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, οπότε ζέστανε καλά ένα υπόβαθρο εκνευρισμού, όταν ο κ. Χατζηδάκης έλαβε το λόγο για να απαριθμήσει, βιαστικά και πρόχειρα, τα κυβερνητικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα (εξοφλήσεις χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμούς απορρόφησης ΕΣΠΑ, συμφωνίες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ταμείο ΕΤΕΑΝ, νέος επενδυτικός νόμος κ.λπ.) και αφού το ακροατήριο ένιωσε ότι ίσως μιλά για κάποια άλλη χώρα, κάποιοι προφανώς μικρομεσαίοι επαγγελματίες από το ακροατήριο άρχισαν να διαμαρτύρονται: «Τι μας φέρατε εδώ αυτόν που μας καταστρέφει! Να μας πει τι!», ακούστηκε κάποιος να φωνάζει.
Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για τους ανθρώπους της δουλειάς και της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποδεκατίζεται με συνεχή λουκέτα αφήνοντας πίσω της ανεργία για τους επαγγελματίες και για το προσωπικό που απασχολούσαν, η Συνδιάσκεψη ήταν μία απογοήτευση. Καταρχήν δεν ήταν Συνδιάσκεψη. Οργανώθηκε μία κομματική φιέστα για τον κ. Χατζηδάκη, όπου οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων ή άλλων φορέων, αφού ψέλλισαν κάποια αιτήματα των επαγγελματιών (σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επιτάχυνση απορρόφησης ΕΣΠΑ, εξόφληση χρεών Δημοσίου), άρχισαν να εκφωνούν ως αιτήματα των φορέων τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο Π. Παπαδόπουλος, μάλιστα, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης – ΒΕΘ, παρουσίασε –ως αίτημα του Επιμελητηρίου– την ανάγκη για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών!
Μήπως έχει κάνει το ΒΕΘ κάποια μελέτη που αποδεικνύει το όφελος που θα προκύψει για τα μέλη του (μικρομεσαίες μεταποιητικές-βιοτεχνικές επιχειρήσεις εκπροσωπεί) αν ιδρυθούν αυτές οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες; Επίσης, πόσο θα ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ (με ακριβότερο νερό και τέλη αποχέτευσης), του Αεροδρομίου Μακεδονία, του Λιμανιού κ.λπ.; Αν δεν έχει κάνει ειδική μελέτη, είναι… κρίμα να υποστηρίζει θέσεις από κομματική προκατάληψη κι όχι με γνώμονα το καλό των μελών που εκπροσωπεί.
Στη Συνδιάσκεψη έσωσαν κάπως την κατάσταση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχ. Ζορπίδης και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Παπαργύρης, που χωρίς περιστροφές μίλησαν για καταστροφή, περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει δηλαδή πραγματικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα.
Περιμένοντας ότι θα δοθεί η ευκαιρία για παρεμβάσεις και προτάσεις, είχα ετοιμάσει (ο αιθεροβάμων) δύο εισηγήσεις προς τη Συνδιάσκεψη: η μία με κάποιες σκέψεις γύρω από το αν οι αποκρατικοποιήσεις του Αεροδρομίου Μακεδονία, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ θα δημιουργούσαν όφελος ή ζημία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, και η άλλη για τις παραγωγικές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας και της χώρας. Δεν είχα την ευκαιρία να προκαλέσω μια τέτοιου είδους συζήτηση εκεί, καλό θα ήταν όμως ο καθένας να προβληματιστεί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, σκέψεις, προτάσεις.
-Οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν κοινωνικό όφελος ή ζημία;
-Πώς θα μπορέσει να στραφεί σε μια άλλη κατεύθυνση η οικονομία για να βγει από το τέλμα που την οδηγούν, αν εκποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις και ο πλούτος της χώρας;
-Aν δεν εκπονηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή ενός πλατιού μετώπου συμμετεχόντων σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, για να εγείρει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ποια μεγάλη επένδυση και σε πόσα χρόνια θα δημιουργήσει 1.500.000 θέσεις απασχόλησης για να καταπολεμηθεί η ανεργία; Για να οδηγηθούμε σε μία άλλη προοπτική;

Δρόσος Δρόσος
Λογιστής-φοροτεχνικός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!