Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μια τεράστια πορεία αφιερωμένη στην Παλαιστίνη.

Το σύνθημα να περιληφθεί διάταξη για την ποινικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ στο Σύνταγμα της Τυνησίας αντηχούσε απ’ άκρη σ’ άκρη της πορείας. Με τον όρο κανονικοποίηση νοούνται οι οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες διακρατικές σχέσεις. Τυνησιακά προοδευτικά και δημοκρατικά κινήματα έχουν πολλά χρόνια, ακόμα και στις συνθήκες της δικτατορίας, αγωνιστεί γι’ αυτό το θέμα. Είναι γνωστό, άλλωστε, όπως και στην Αίγυπτο, ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είχε φέρει κοντά πολλούς προοδευτικούς αγωνιστές και ήταν βοηθητικό για τη συγκέντρωση δυνάμεων που οδήγησε στις δημοκρατικές εξεγέρσεις που ξέσπασαν πριν από δύο χρόνια.
Πολλά δυτικά MME αναφέρουν το θέμα της ποινικοποίησης ως μια προσπάθεια αποκλειστικά των ισλαμιστών και το παραθέτουν μαζί με την προσπάθειά των ισλαμιστών να ποινικοποιήσουν τη βλασφημία, δηλαδή να νομιμοποιήσουν τη λογοκρισία και το φίμωμα. Έτσι, το αίτημα παίρνει, αυτόματα, αρνητικό πρόσημο.
Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι παρά τα πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα που συνοδεύουν το αίτημα, η κυβέρνηση δεν το υποστηρίζει. Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μαρζούκι, αναφέρει το δίκτυο Tunisia live, είχε δηλώσει ότι η διάταξη για την ποινικοποίηση δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο τυνησιακό Σύνταγμα λέγοντας: «Tο Σύνταγμα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για την ποινικοποίηση, γιατί αν γίνει αυτό τότε οι κομμουνιστές θα θέλουν να ποινικοποιήσουν τον καπιταλισμό» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν θα περιληφθεί, τελικά, στο Σύνταγμα».
Ο Ferjani Doghman, μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης με το ισλαμικό κυβερνητικό κόμμα Ennahdha είπε ότι τα μέλη της συνέλευσης είναι διχασμένα. Από την άλλη, ο Ahmed Khaskhoussi, επίσης μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης από το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, είπε: «το άρθρο για την ποινικοποίηση είναι ένα λαϊκό αίτημα». Πολλές κοινωνικές οργανώσεις προωθούν το αίτημα αυτό με σημαντικότερη την Ένωση Δικηγόρων που συνδέεται με το Λαϊκό Μέτωπο της Τυνησίας. Ο δολοφονημένος Σούκρι Μπελαΐντ, αντιπρόεδρος του Μετώπου, ήταν από τους πιο ένθερμους υπέρμαχους της συνταγματικής απαγόρευσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Τα κινήματα αυτά γνώριζαν καλά ότι ο δικτάτορας Μπεν Αλί προετοίμαζε κέντρο εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, λίγο πριν από την εξέγερση που τον καθαίρεσε. Σαφέστατα η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να προσομοιάσει στον Μουμπάρακ, καθώς στην Αίγυπτο οι πλήρως κανονικοποιημένες σχέσεις με το Ισραήλ έφερναν μάλλον οικονομική ζημιά -όπως για παράδειγμα με την πώληση πολύ κάτω της διεθνούς τιμής, φυσικού αερίου στο Ισραήλ- αλλά ήταν σίγουρα ένας σημαντικότατος πυλώνας για την εξασφάλιση υποστήριξης από τις ΗΠΑ.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό, Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!