Δεν πάει άλλο με το θάνατο, λένε οι κάτοικοι και θυμούνται Κερατέα και Σκουριές

Με συλλογή υπογραφών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14 Απριλίου και συμβολικές καταλήψεις της χωματερής αποφάσισαν οι κάτοικοι της Φυλής να αντιδράσουν στο σχέδιο να δημιουργηθεί μονάδα καύσης βιομάζας στην περιοχή τους. Ήδη κυκλοφορεί το κείμενο υπογραφών που απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Φυλής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στην Περιφερειακή Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και με το οποίο ζητείται «να σταματήσει αμέσως κάθε συζήτηση, να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μην επιτραπεί, σε καμιά περίπτωση, η αδειοδότηση της μονάδας καύσης βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων», εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στην περιοχή.
Η Φυλή είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, ενώ οι αγώνες των κατοίκων της ενάντια στη χωματερή έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν. Προ δεκαημέρου, μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα για το Κλείσιμο της Χωματερής Άνω Λιοσίων-Φυλής, κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να πηγαίνουν στη χωματερή της Φυλής τα απόβλητα των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης (90 τόνοι ημερησίως). Αυτό, όπως λένε, γίνεται κατά παράβαση του νόμου που προβλέπει τη διάθεση στη χωματερή μόνο των αστικών αποβλήτων της Αττικής. Ούτως ή άλλως πάντως, αναφέρει η Επιτροπή, αυτή η τελευταία απόφαση όχι μόνο φέρνει καινούργια επιβάρυνση, αλλά στην πραγματικότητα νομιμοποιεί «την ήδη από το 1990 “παράνομη” μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπως το ίδιο γίνεται ήδη από την Κόρινθο, τον Πόρο, την Τροιζηνία, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τις Σπέτσες, το Αίγιο, τη Βοιωτία. Όπως το ίδιο γίνεται με “παράνομες” μεταφορές σκουπιδιών από Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι εδώ και δεκαετίες η χωματερή της Φυλής να δέχεται όχι μόνο τους προβλεπόμενους 3.500 τόνους σκουπιδιών της Αττικής ημερησίως, αλλά και 7-10.000 τόνους παραπάνω (περιλαμβάνονται ακόμη 300 τόνοι λυματολάσπης που καθημερινά διοχετεύονται από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας αλλά και τα ιατρικά απόβλητα από όλη την Ελλάδα). Ανεχόμενες αυτή την κατάσταση οι τοπικές Αρχές, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Φυλής, αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, «που αναζητούν όλο και μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών από τον οποίο αποκομίζουν τεράστια κέρδη».
Στην κατάσταση αυτή ήρθε να προστεθεί και η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της Φυλής, να «διεκδικήσει» ο δήμος τη διαχείριση της χωματερής «μέχρι 31/10/2014, προκειμένου να ελέγξει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και όχι μέχρι 29/9/2013 που λήγει η άδεια λειτουργίας της χωματερής». Με το ανάλογο χρηματικό αντάλλαγμα, βέβαια, που όμως τι αξία μπορεί να έχει, όταν, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι «έχει σαπίσει ο τόπος, έχουμε καθημερινά κρούσματα νεοπλασματικών ασθενειών σε ηλικίες 15-20 ετών».
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να ανεχτούν τη συνέχιση αυτού του εγκλήματος και σημειώνουν ότι «η Κερατέα και οι Σκουριές της Χαλκιδικής δείχνουν το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης…
Γιατί σ’ εμάς τους κατοίκους μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλο το εργατικό κίνημα της χώρας μας, πέφτει το βάρος της ευθύνης της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής της δικής μας και των επόμενων γενιών του τόπου μας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!