Αν πούμε ότι η επέτειος της σφαγής των αμάχων στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στο Λίβανο είναι επίκαιρη, θα είναι υπερβολικά αυτονόητο.
Τότε, πριν από 32 χρόνια ακριβώς, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είχε αποχωρήσει από τον Λίβανο. Το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη είχε δεσμευτεί να προστατεύσει τον ντόπιο πληθυσμό. Οι Φαλαγγίτες Χριστιανοί που διέπραξαν τη σφαγή υπό την καθοδήγηση, προστασία και εκπαίδευση των Ισραηλινών με επικεφαλής τον Αριέλ Σαρόν, είχαν φασιστική ναζιστική ιδεολογία. Η συνεργασία των Ισραηλινών με τους Φαλαγγίτες κατά τη διάρκεια του εμφύλιου του Λιβάνου και στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν στρατηγικής σημασίας. Το Ισραήλ επιδίωκε τη δημιουργία ενός χριστιανικού κράτους και ας ήταν και φαλαγγίτικο. Δίπλα του ένα εβραϊκό κράτος θα φαινόταν πιο «φυσιολογικό».
Τότε, στις 16-18 Σεπτεμβρίου του 1982 η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είχε αποχωρήσει από το Λίβανο. Το 1982 ο Αραφάτ ήταν ο εχθρός. Αν αποχωρήσει ο Αραφάτ, έλεγαν, όλα θα είναι καλά. Η ΟΑΠ αποχώρησε και 32 χρόνια μετά η κατοχή, η προσφυγιά και τα εγκλήματα πάνω στον παλαιστινιακό λαό δεν έχουν σταματήσει.
Τότε, οι Παλαιστίνοι είχαν δημιουργήσει μια σημαντική κοινωνική ύπαρξη στον Λίβανο της προσφυγιάς. Εκπαίδευση, υγεία, τέχνη. Η σφαγή ήταν ένα επεισόδιο καταστροφής αυτής της ύπαρξης. Η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, ο αδυσώπητος βομβαρδισμός της Βυρηττού, ο φρικαλέος αποκλεισμός της ανατολικής Βηρυτού ήταν μια πολιτική επιλογή για το Ισραήλ. Πραγματικά, οι Φαλαγγίτες ήθελαν να εκδικηθούν τους Παλαιστίνιους και οι σύμμαχοί τους Ισραηλινοί πρόστρεξαν να τους υποστηρίξουν να διαπράξουν το έγκλημα με τον πιο πρόσφορο τρόπο: Σκοτώστε όσο περισσότερους άμαχους μπορείτε.
Τις ίδιες ημέρες που εμείς και όλος ο κόσμος τιμούμε την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οι Παλαιστίνιοι και όλος ο κόσμος τιμούμε την επέτειο της Σάμπρα και Σατίλα. Εκεί που ο φασισμός μας έδωσε ένα συγκλονιστικό χτύπημα αλλά αποκάλυψε το πρόσωπό του, για άλλη μια φορά, όπως και τώρα.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/