Μεγάλη επιτυχία στην πρώτη του παρουσία και διανομή προϊόντων

Με μεγάλη επιτυχία και την υπόσχεση για ανάλογη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη διανομή του Δικτύου Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες στο Ρέθυμνο. Πάνω από 550 οικογένειες είχαν πρόσβαση σε φακές, φασόλια, ρύζι και αλεύρι δύο ειδών. Η καλή οργάνωση και η βοήθεια 40 και πλέον εθελοντών συντέλεσαν ώστε να μοιραστούν σε τέσσερις ώρες 13 περίπου τόνοι από τα προϊόντα αυτά. Ξεχώρισε η ζεστή υποδοχή του εγχειρήματος από τους Ρεθυμνιώτες και το γιορτινό κλίμα της ημέρας που τελείωσε με ένα μικρό γλέντι.
Της διανομής προηγήθηκαν εξορμήσεις στα καταστήματα, στις υπηρεσίες, τα σχολεία και το νοσοκομείο της πόλης.
 Η πλατιά αυτή κίνηση, σε συνδυασμό και με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα τοπικά ΜΜΕ συντέλεσαν ώστε να γίνει γνωστή η ύπαρξη του Δικτύου και να δημιουργηθεί ένα μικρό γεγονός στην πόλη. Αξιοσημείωτη ήταν η αποδοχή και το ενδιαφέρον που έδειχνε ο κόσμος και η προσφορά πολλών να συμβάλουν στη διάδοσή του.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες ξεκίνησε πριν από δύο μήνες με πρωτοβουλία μιας ομάδας από καταναλωτές και παραγωγούς του Ρεθύμνου με στόχο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας και του πολιτισμού ως απάντηση στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που βιώνουμε. Μία από τις επιδιώξεις του Δικτύου είναι η διαμόρφωση δίκαιης τιμής στα βασικά είδη διατροφής που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση τόσο του καταναλωτή όσο και του παραγωγού σαν απάντηση και στα δείγματα αδικίας και ακραίας εκμετάλλευσης που παρατηρούνται.

Νέο διατροφικό μοντέλο
Μέσα στους μονόδρομους των μνημονίων που προβάλλονται καθημερινά, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες δείχνει έναν άλλο δρόμο αλληλεγγύης, αυτο-οργάνωσης, συλλογικότητας. Προβάλλει συγχρόνως ένα άλλο διατροφικό και καταναλωτικό μοντέλο και δείχνει στην πράξη ότι μπορούμε, σήμερα, να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε ένα βασικό στοιχείο της ζωής: τη διατροφή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης της.
Το Δίκτυο όπως και όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν στηθεί στην πόλη (Κοινωνικό Ιατρείο, Μαθήματα Αλληλεγγύης) απαντάει σε μία βασική ανάγκη του κόσμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση να μη στερηθεί κανένας πολίτης του Ρεθύμνου τα βασικά είδη διατροφής. Στον αγώνα που δίνει καθημερινά ο καθένας για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη πραγματικότητα το Δίκτυο προτάσσει το «να μην μείνει μόνος του κανείς».
Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι η μαζικότητα.
Η στήριξη και η συμμετοχή του κόσμου είναι εξάλλου και η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το Δίκτυο να συνεχίσει να θέτει αυτά τα προτάγματα και να αποφύγει κάθε είδους ποινικοποίησή του.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!