Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο. Ο Άουαντ Αμπντέλ Φάταχ είναι γενικός γραμματέας της Εθνικής Δημοκρατικής Συνέλευσης (στα αραβικά αλ Τατζάμοα και στα εβραϊκά Μπάλαντ).

Το Μπάλαντ είναι ένα από τα τρία κόμματα στο ισραηλινό Κοινοβούλιο που αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ (σήμερα αποτελούν περίπου το 1/5 του πληθυσμού – 1,4 εκατ. κάτοικοι). Σύμφωνα με ισραηλινούς αντικατοχικούς ακτιβιστές όπως ο Σέρτζιο Γιάνι από το AIC, έχει αναδειχτεί στο μοναδικό αντικατοχικό κόμμα. Το Μπάλαντ ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο πρώην επικεφαλής του Άζμι Μπισάρα κατηγορήθηκε για παροχή βοήθειας στη Χεζμπολάχ το 2006 κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο και αναγκάστηκε να φύγει στην εξορία. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει προσπάθεια αποκλεισμού του κόμματος από τις εκλογές. Φέτος, για άλλη μια φορά, έγινε προσπάθεια αποκλεισμού δύο υποψηφίων του, του Τζαμάλ Ζαχάλκα και της Χανίν Ζοάμπι, η οποία συμμετείχε στο Στόλο της Ελευθερίας για τη Γάζα το 2010.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σημειώνονται προσπάθειες αποκλεισμού του κόμματός σας. Βρίσκεστε σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης εναντίον σας;
Οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ έχουν υποστεί συστηματικές καμπάνιες απονομιμοποίησης που εντάθηκαν μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα. Τότε φαινόταν ότι είχαν καταφέρει να περιορίσουν και να ελέγξουν τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι σήμερα, ειδικά η νέα γενιά, είναι πιο συνειδητοποιημένοι για τη θέση τους και τις διακρίσεις σε βάρος τους και περήφανοι για την παλαιστινιακή τους ταυτότητα. Το κόμμα μας δημιουργήθηκε πριν από 16 χρόνια μετά τις συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες άφησαν έξω από τη διευθέτηση τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ. Θεωρήθηκαν εσωτερικό ζήτημα στο οποίο η PLO δεν έπρεπε να εμπλέκεται.
Το κόμμα μας αντιτάχθηκε στις συμφωνίες του Όσλο γιατί πιστεύαμε ότι ήταν λάθος. Δεν αντιμετώπιζαν τα βασικά ζητήματα της κατοχής, των προσφύγων και των Παλαιστίνιων στο Ισραήλ οι οποίοι ζούσαν υπό καθεστώς διακρίσεων και περιθωριοποίησης. Το κόμμα μας διαμορφώθηκε γύρω από την πολιτική γραμμή ενάντια στον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους που δεν αναγνώριζε τους Παλαιστίνιους και είναι πηγή διακρίσεων. Ακόμα και η κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το 1967 είναι μια επέκταση του αποικιοκρατικού καθεστώτος του Ισραήλ. Συνεπώς δεν πιστεύουμε ότι ακόμα και αν το Ισραήλ αποχωρήσει από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θα γίνει ένα κανονικό κράτος γιατί το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ, η «δημοκρατία» του, είναι μια εθνοκρατία.

Σας αποκαλούν εθνικιστές…
Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η απαίτηση για εθνικά δικαιώματα. Είμαστε μια εθνική ομάδα, μέρος του Παλαιστινιακού λαού, με εθνική ταυτότητα, και αυτή η ταυτότητα πρέπει να διατηρηθεί μέσα από θεσμούς και με τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας. Σύμφωνα με την πολιτική του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να έχουν ούτε παλαιστινιακή ταυτότητα ούτε να είναι ίσοι με τους Ισραηλινούς. Οι διεκδικήσεις ενάντια στον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους εκφράστηκαν για πρώτη φορά από το κόμμα μας. Γι’ αυτό το λόγο το Ισραήλ καταδιώκει το κόμμα μας περισσότερο από κάθε άλλο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Μας παρουσιάζουν ως ακραίο τρομοκρατικό κόμμα. Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται προσπάθεια να μας αποκλείσουν από τις εκλογές. Ωστόσο το Ανώτατο δικαστήριο ανατρέπει αυτή την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής επιδιώκοντας να διατηρήσει τη λεγόμενη εβραϊκή δημοκρατία. Ο αποκλεισμός ενός σημαντικού δημοκρατικού κόμματος θα θορυβούσε τη Διεθνή Κοινότητα. Ο βασικός στόχος των προσπαθειών απονομιμοποίησης του κόμματος είναι ο εκφοβισμός των Παλαιστίνιων ώστε να απομακρυνθούν από το Μπάλαντ. Οι Ισραηλινοί δηλώνουν διαρκώς ότι το κόμμα μας βλάπτει τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων του Ισραήλ.
Εμείς πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τα αισθήματα και τις προσδοκίες του λαού. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και όχι εθνικιστικό κόμμα. Η αναφορά στην εθνική μας ταυτότητα υπηρετεί την παρουσία μας ως λαού μέσα στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν είμαστε ανώτεροι από κανέναν άλλο λαό αλλά έχουμε υποστεί διακρίσεις, διωγμούς, κατοχή. Η ταυτότητά μας στοχοποιείται και το Ισραήλ θέλει να την καταστρέψει προκειμένου να κατακερματιστούμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές της απομόνωσης και του διαχωρισμού που επιδιώκονται μέσα από την αντιμετώπιση του λαού μας ως θρησκευτικών ομάδων: μουσουλμάνων, χριστιανών, Δρούζων. Δεν προσεγγίζουμε το εθνικό ζήτημα σωβινιστικά αλλά από προοδευτική άποψη για την κοινωνία μας. Χρειαζόμαστε περισσότερη οργάνωση για να σταματήσουμε τις διώξεις και να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας με δημοκρατικό τρόπο.
Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για συνύπαρξη ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς απαιτεί όχι μόνο αδελφοσύνη, αλλά και να αντιταχθούμε στην αποικιοκρατία του Ισραήλ και τον θεσμοποιημένο και νομοθετημένο ρατσισμό.

Πώς εξελίσσεται η εκλογική σας καμπάνια, ειδικά με βάση την άνοδο της Ακροδεξιάς;
Είναι αλήθεια ότι αυτό που λέμε Ακροδεξιά έχει ισχυροποιηθεί στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, όπως και οι επιθέσεις της εναντίον μας. Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και την υποστήριξη στο κόμμα μας. Σε αυτές τις εκλογές σύμφωνα με  τις δημοσκοπήσεις θα έχουμε 4 έδρες στη Βουλή έναντι 3 που έχουμε τώρα. Πέρα από κόμμα των Παλαιστίνιων, το Μπάλαντ είναι ένα κόμμα δημοκρατικών αξιών, θέλουμε ισότητα για όλους τους πολίτες.
Το καθήκον μας τώρα είναι να θέσουμε ως βάση την ενοποίηση του αγώνα των Παλαιστίνιων στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα και στην εξορία, ενάντια στη σιωνιστική αποικιοκρατία. Η σωστή απάντηση στην κοινή μας υπόθεση είναι ο αγώνας για τη λύση του ενός κράτους. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ να κατακτήσουν πολιτική και εθνική ισοτιμία.

Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στην περιοχή μετά τις αραβικές εξεγέρσεις. Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το Ισραήλ;
Όπως θα ξέρετε, λίγους μήνες μετά τις αραβικές επαναστάσεις έγιναν κινητοποιήσεις στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί επηρεάστηκαν από τις αραβικές εξεγέρσεις αλλά οι ηγέτες των κινητοποιήσεων απέφυγαν οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στην κατοχή, την ισραηλινή πολιτική διακρίσεων και την οικονομική στενότητα. Οι διαμαρτυρίες τελείωσαν πριν επιτύχουν τους στόχους τους αλλά πιστεύω στο μέλλον ότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί ενάντια στους ηγέτες αυτούς. Ούτε και στις αραβικές χώρες η κατάσταση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί. Οι εξεγέρσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν ωστόσο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που στοχεύουν να ανακόψουν τη φυσική τους πορεία. Αλλά η περιοχή αλλάζει! Νομίζω ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!