Τι έδειξε η τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Του Μιχάλη Σιάχου.

Οι χειρισμοί όλου του προηγούμενου διαστήματος, σχετικά με την ονοματολογία για τους υποψήφιους σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθηναίων, η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι της αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τα ονόματα των Αλέξη Μητρόπουλου και Αλέκου Αλαβάνου, απασχόλησαν κυρίως τη συνεδρίαση του συμμαχικού σχήματος την προηγούμενη Τετάρτη (25/8).

Παρά τα όσα είχαν γραφτεί όλες τις προηγούμενες μέρες (ακόμα και στον Τύπο του χώρου), τελικά, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ (Τσίπρας, Βούτσης και Βίτσας) δεν έφεραν πρόταση για τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, ως υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής, αφήνοντας, όμως, σε κάθε περίπτωση ανοιχτό το θέμα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να μορφοποιηθούν τις επόμενες μέρες και πάντως έως τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 3 Σεπτέμβρη.
Το όνομα, πάντως, του Αλέξη Μητρόπουλου, το οποίο επιμελώς ανακυκλώνει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Τύπος, ως πιθανό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε τα πυρά της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από τον ΣΥΝ, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για λάθος επιλογή, η οποία όχι μόνο δεν θα «συμπαρασύρει» κόσμο από τους απογοητευμένους του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εμφανιστεί να καταφεύγει σε ένα πρόσωπο του «σταρ σίστεμ», το οποίο δεν βρίσκεται έξω ή απέναντι από την κρίση του δικομματισμού και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.
Από πολλά μέλη της Γραμματείας έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Αλέκου Αλαβάνου για την Περιφέρεια Αττικής, ως υποψηφιότητας που μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις, σε μια μετωπική κατεύθυνση εναντίον της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της τρόικας. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν έλειψαν οι ευθείες ερωτήσεις προς την πλευρά του ΣΥΝ, αν «αντέχει ως υποψήφιο τον Αλαβάνο».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, υπεραμύνθηκε των χειρισμών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τον ΣΥΝ στις επαφές με Σακοράφα, Τσακνή και Μητρόπουλο, προσθέτοντας ότι όλες ήταν στο πλαίσιο των αποφάσεων της πρόσφατης Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερα τα μέλη της Γραμματείας. Τόνισε ότι η περιφέρεια Αττικής για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προνομιακός χώρος, με την προϋπόθεση να υπάρξει από το συμμαχικό σχήμα ενωτική πρόταση, η οποία θα διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ζήτησε να μην μπει η Γραμματεία στη διαδικασία των ονομάτων και αναφερόμενος στις διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τις παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΝ θα δεχόταν τον Αλαβάνο ως υποψήφιο, είπε ότι «είμαι ο τελευταίος που θα έκλεινε την πόρτα στον Αλαβάνο. Τον θέλω μέσα, αλλά ενταγμένο στη συλλογικότητα».
Προπατορικό αμάρτημα

Ο Γιάννης Μπανιάς (ΑΚΟΑ) έκανε λόγο για ανάποδη διαδικασία σε σχέση με τις αποφάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε «στο προπατορικό αμάρτημα της Αριστεράς, που αναζητούσε πρόσωπα για να τη βγάλουν από την παρανομία». Όπως σημείωσε, στην αντίληψή μας πρέπει να είναι ότι τα πρόσωπα δεν δημιουργούν συσπειρώσεις, αλλά ότι οι συσπειρώσεις αναδεικνύουν πρόσωπα. Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρότασή του για σύσταση πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει την εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η οποία θα επεξεργαστεί τις επόμενες μέρες τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε επίπεδο υποψηφιοτήτων.
Από τη μεριά του ο Μανώλης Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες) μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι το «ερώτημα είναι αν θα χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία». Πρόσθεσε δε, ότι το πολιτικό πλαίσιο είναι το βασικό και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν είναι οι εγγυητές του πλαισίου, σημειώνοντας ότι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν φάνηκε το ανάποδο. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ευθέως στο ΣΥΝ την ερώτηση αν θα δεχόταν τον Αλαβάνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αττικής, συμπληρώνοντας: «Δεν θέλω απάντηση τώρα, αλλά το ερώτημα το βάζω».
Ο Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ) ζήτησε παντού η εκλογική μάχη να πολιτικοποιηθεί και να πάρει χαρακτηριστικά συνολικής απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου και της τρόικας. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί μια πρόταση μετωπική με ένα πρόσωπο βιτρίνα, συμπληρώνοντας ότι η περίπτωση Μητρόπουλου δεν θα συσπειρώσει τον κόσμο που απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει καν το ηθικό πλεονέκτημα». Και κατάληξε ότι στην κατεύθυνση του μετωπικού και του ελπιδοφόρου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει τη διαθεσιμότητα Αλαβάνου.
Η Μαρία Φραγκιαδάκη (ανένταχτη) ζήτησε τη διαφύλαξη της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν συσκέψεις πανελλαδικά που θα συσπειρώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από διαδικασίες θα αναδείξουν και πρόσωπα. Αναφερόμενη στην κίνηση περί τον Αλέξη Μητρόπουλο, είπε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τον Παπανδρέου δεν θα τους ακολουθήσει, ενώ χαρακτήρισε όχι ενωτική και μια πιθανή υποψηφιότητα Αλαβάνου. Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την περίπτωση Μητρόπουλου, ο Τάκης Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα) ζήτησε να αξιοποιηθούν ενεργοί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας και αυτός μη ενωτική την πρόταση Αλαβάνου.

Στη ζητιανιά

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ανένταχτη), επισημαίνοντας ότι μετά την άρνηση της Σακοράφα, έπρεπε να σταματήσουμε την αναζήτηση εντός ΠΑΣΟΚ. Κάθε περαιτέρω επιμονή, τόνισε, είναι αδιέξοδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «γιατί ψάχνουμε λαμπερά πρόσωπα; Γιατί να βγαίνουμε στη ζητιανιά»; Και έκλεισε λέγοντας μακάρι η υποψηφιότητα Αλαβάνου να ήταν ενωτική. Αντέχει ο ΣΥΝ να πει ναι για τον Αλαβάνο;
Ο Νίκος Μπουζάνης (ΔΗΚΚΙ), εξέφρασε τη συμφωνία του με την αναζήτηση προσώπων από το σοσιαλιστικό χώρο, ωστόσο, σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότεροι όροι και ζήτησε από την πλευρά Μητρόπουλου να βγει σύντομα με πιο ξεκάθαρες θέσεις. Επίσης απέκλεισε κάθε συνεργασία με το επίσημο ΠΑΣΟΚ, όπως και με τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Μάκης Σπαθής (ανένταχτος) σημείωσε ότι με τις κινήσεις μας το προηγούμενο διάστημα ουσιαστικά ενισχύσαμε, αντί να διεμβολίσουμε το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε άμεση λήψη αποφάσεων τις επόμενες 10 μέρες. Ο Δήμος Τσακνιάς (ανένταχτος) αφού σημείωσε ότι δεν είναι λύση ο Μητρόπουλος, ζήτησε να μην κλείσουν οι πόρτες στη Δημοκρατική Αριστερά, κάτι που, όμως, πρέπει να γίνει από σήμερα, όπως είπε, για το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Κώστας Αθανασίου (ΡΟΖΑ) είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καλύψει τα χαμένο έδαφος και σημείωσε ότι πρέπει να αποκλειστούν λογικές που απομνημονιοποιούν τις εκλογές. Επίσης, ζήτησε να ακούσει το κέντρο τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να έχει κατά νου την ενότητα. Προτάσεις που εμπεριέχουν τη δυνατότητα σύγκρουσης δεν θα βγάλουν αλώβητο το ΣΥΡΙΖΑ, κατάληξε.
Ο συντονιστής της Γραμματείας Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), αναφερόμενος στις μορφοποιήσεις που εμφανίζονται εντός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πιο επιφυλακτικούς και να μην δουλέψει στο τέλος υπέρ τους. Τόνισε ότι στη συνεδρίαση θα έπρεπε να έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση για υποψηφίους, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, τουλάχιστον στα πολύ κεντρικά. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι υπάρχει η υποψηφιότητα Αλαβάνου και απαιτείται μια απάντηση αν είναι δεκτή ή όχι. Και το όχι, συμπλήρωσε, πρέπει να συνοδεύεται από πειστική εναλλακτική πρόταση.
Τέλος, ο Χρίστος Κατσούλας (ΚΟΕ), έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί πανστρατιά και τόνισε ότι πρέπει «να πούμε όχι στην αποπολιτικοποίηση των εκλογών, όπως θέλει η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι». Αναφερόμενος στην τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «απ’ το να δούμε το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, που είναι θετικό, το να φτάσουμε στο οπωσδήποτε απ’ το ΠΑΣΟΚ είναι λάθος». Επίσης, ζήτησε να κρατηθεί μια διαδικασία και σαφή κριτήρια, από τα οποία θα προκύψουν τα πρόσωπα. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στη λογική της μεγαλύτερης δυνατής στράτευσης, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δει την υποψηφιότητα Αλαβάνου, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα σοκ, που θα ανοίξει πολιτικές διεργασίες.

 

Σύντομο URL του άρθρου:

https://is.gd/eHWV4

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!