Δεκάδες απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και μισθοί Χιλής είναι το νέο εργασιακό περιβάλλον στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Περισσότερες από πέντε ημέρες έχουν να κυκλοφορήσουν τα φύλλα των τοπικών εφημερίδων, καθώς οι εκδότες της πόλης αποφάσισαν να ασχοληθούν με παράλληλες δραστηριότητες. Να απολύσουν, να μειώσουν τους μισθούς και να αποψιλώσουν πλήρως τα δημοσιογραφικά γραφεία της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από τρεις μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά) ενημερώθηκαν για το σχέδιο της διοίκησης που τα έχει όλα: εθελούσιες αποχωρήσεις, απολύσεις και (για τους «τυχερούς») ατομικά συμβόλαια με μισθούς Χιλής. Σε κοινή εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για το οποίο ενημέρωσε νωρίτερα τους προέδρους των Ενώσεων η διοίκηση του συγκροτήματος, το οποίο θέλει να το εφαρμόσει άμεσα. Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι αποδεχτούν την εθελούσια αποχώρηση θα πάρουν την αποζημίωσή τους και ένα μισθό επιπλέον, ενώ όσοι αρνηθούν θα απολυθούν. Το άθροισμα των απολύσεων που ζητά η διοίκηση είναι 70 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι).
Στους εναπομείναντες θα προταθεί η σύναψη ατομικού συμβολαίου τριετούς διάρκειας από μηδενική βάση, οι όροι του οποίου θα διαμορφώνονται ύστερα από προσωπικές συνεντεύξεις με τον καθένα. Δόθηκε παράλληλα η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί ο ένας από τους τρεις οφειλόμενους μισθούς μέχρι την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, και έως τις 25 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες «κουρέματος». Μέχρι και χθες όμως οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί.
Στη συνέλευση, κυριάρχησε κλίμα οργής για την πρόταση η οποία τέθηκε ως εκβιαστικό δίλημμα απέναντι σε απλήρωτους εργαζόμενους που –με βάση το σχέδιο− ή θα απολυθούν ή όσοι απομείνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται με ταπεινωτικούς όρους. Η επίσχεση εργασίας στο συγκρότημα συνεχίζεται.
Πλέον οι εργαζόμενοι περιμένουν τα τηλεφωνήματα της διοίκησης προκειμένου να πάνε σε ατομικά ραντεβού για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Συνεχίζονται οι απολύσεις στον Αγγελιοφόρο
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απολύσεις στον Αγγελιοφόρο, όπου οι εργαζόμενοι από τις 4 Οκτωβρίου προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στις αρχές της εβδομάδας έγιναν άλλες τέσσερις απολύσεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολυμένων σε 25. Στη συνάντηση των συνδικαλιστών με τη διοίκηση ειπώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περικοπές ύψους 500.000 ευρώ από τις απολύσεις και θέλουν να περικόψουν ακόμα 800.000 ευρώ. Η διοίκηση της εφημερίδας αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις απολύσεις τους
Το σχήμα λειτουργίας που προτίθεται να προτείνει η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος στους εργαζομένους σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜ-Θ είναι απολύτως «καινοτόμο»:
«Ο εκδότης της εφημερίδας Αγγελιοφόρος θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με χρήματα που θα παρακρατήσει από τις αμοιβές των εργαζομένων, τους οποίους κατόπιν θα απολύσει». Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή «ενημερωτική συνάντηση» μεταξύ της διοίκησης της ΕΒΕ Α.Ε. και των Ενώσεων, η διοίκηση απαιτεί να καλυφθούν από τους εργαζομένους περίπου 2,5 από τα 3 εκατ. ευρώ τα οποία η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι της λείπουν – από εργαζομένους που η ίδια διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να απολύει… Ο διευθυντής του φύλλου, όμως, θα συνεχίζει να εκδίδει την εφημερίδα χωρίς δημοσιογράφους με τη λογική «να κρεμιέται κάτι στο περίπτερο».
Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της «είναι σαφές ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα ακολουθήσει το εκδοτικό και διοικητικό σχήμα του Αγγελιοφόρου στην παραδοξότητα που είναι αποφασισμένο να υπηρετήσει, θυσιάζοντας όχι μόνο εργαζομένους αλλά και το ίδιο το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, την εφημερίδα, με μοναδικό στόχο να διασώσουν το γόητρό τους, τη δημόσια εικόνα τους και τα εισοδήματά τους – όλα αναντίστοιχα, πάντως, προς το αποτέλεσμα που η πραγματικότητα δείχνει».
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, τέλος, καλεί « για μια ακόμη φορά την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις που πραγματοποίησε και της επαναλαμβάνει ότι έχει τη δυνατότητα να αποδείξει –μέσα από πραγματικό διάλογο– ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει πράγματι τη βιωσιμότητα του φύλλου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ενημερωτικό του χαρακτήρα και τις προδιαγραφές αξιοπιστίας που της διασφαλίζει το σύνολο του δυναμικού της».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!