Πριν μερικές μέρες στα σύνορα βόρειου και νότιου Κουρδιστάν δολοφονήθηκαν 35 άμαχοι Κούρδοι, ηλικίας 12 ως 20 ετών, από τουρκικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Το καθεστώς της Άγκυρας στην αρχή επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση, κάνοντας λόγο για τρομοκράτες… Αυτό το «επιχείρημα» γρήγορα κατέρρευσε, αναγκάζοντας τον Τούρκο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χ. Τσελίκ να μιλήσει για «ατύχημα». Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Δείχνει την καθημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Κουρδιστάν, τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν πλασάρεται διεθνώς ως… αντιιμπεριαλιστική και προοδευτική. Εδώ και αρκετούς μήνες το κράτος της Τουρκίας έχει ξεκινήσει τεράστιες επιχειρήσεις, κύρια στρατιωτικές, με βασική στόχευση να καθυποτάξει τον αγώνα του κουρδικού λαού, που διεκδικεί αιτήματα τα οποία σε κάθε πολιτισμένη χώρα θα ήταν αυτονόητα.

Η τρομοκρατία σήμερα επεκτείνεται σε όλη την Τουρκία, χτυπώντας όχι μόνο τους Κούρδους αλλά όλες τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις. Σύμφωνα με καταγγελία του «Δημοκρατικού Συνεδρίου των Λαών», που συσπειρώνει δεκάδες κουρδικές και αριστερές οργανώσεις καθώς και κοινωνικά κινήματα, μόνο τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των αγωνιστών, των εκλεγμένων εκπροσώπων, των δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των διανοούμενων κ.ά. που έχουν φυλακιστεί με προσχηματικές κατηγορίες έχει ξεπεράσει τις 5.000! Μάλιστα πρόσφατα η αστυνομία έσπασε τις πόρτες των σπιτιών των κούρδων βουλευτών για να ερευνήσει τάχα διασυνδέσεις με παράνομες οργανώσεις. Σήμερα εννιά βουλευτές, από τους οποίους οι έξι είναι κούρδοι που εκλέχτηκαν στις τελευταίες εκλογές, βρίσκονται στη φυλακή. Επιπλέον, μέσα σε μία μέρα 50 δικηγόροι και 36 δημοσιογράφοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για «σχέσεις με παράνομες οργανώσεις» και προφυλακίστηκαν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!