Αρχική κοινωνία εργασία Σύγχρονες αυθαιρεσίες: φροντιστήρια «Σύγχρονο»

Σύγχρονες αυθαιρεσίες: φροντιστήρια «Σύγχρονο»

Το χρονικό ενός αγώνα στα φροντιστήρια «Σύγχρονο». Του Παναγιώτη Σωτήρη.

Πίσω από τη βιτρίνα των επιτυχιών στις πανελλήνιες εξετάσεις στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης συχνά κρύβεται μια πραγματικότητα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το Δεκέμβριο του 2008 εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια «Σύγχρονο» (Πλ. Κάνιγγος, Αγία Παρασκευή, Γλυκά Νερά) πέτυχαν το αυτονόητο: να καταβληθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να μην τους επαναπροσλάβει την επόμενη χρονιά, μοιράζοντας τις ώρες τους σε άλλους συναδέλφους και προσλαμβάνοντας νέους καθηγητές στη θέση τους. Επί της ουσίας τους απέλυσε, καλυπτόμενη πίσω από το γεγονός ότι στα φροντιστήρια οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου. Επρόκειτο σαφώς για πράξη εκδικητική, για απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καταφεύγουν ο συνάδελφοι το φθινόπωρο του 2009 με τη στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΙΕΛΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), η εργοδοσία επιμένει στη μη ανανέωση των συμβάσεων επικαλούμενη το χαρακτήρα ορισμένου χρόνου που έχουν. Υποχρεώθηκε, όμως, να καταβάλει σημαντικές  διαφορές δεδουλευμένων, παραδεχόμενη έμπρακτα ότι δεν τηρούσε τη συλλογική σύμβαση και την εργατική νομοθεσία. Την ίδια στάση άρνησης τήρησε και σε μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΦΚ έξω από το φροντιστήριο στις 24/2/2010 και παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων του ΣΕΦΚ, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Μπροστά στην νέα σχολική χρονιά συγκροτήθηκε, ύστερα από κάλεσμα του ΣΕΦΚ, επιτροπή αλληλεγγύης εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων που καταγγέλλουν τις εκδικητικές απολύσεις στα φροντιστήρια «Σύγχρονο» και απαιτούν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Η επιτροπή και ο ΣΕΦΚ προχώρησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα φροντιστήρια στην Πλατεία Κάνιγγος (10/6 και 23/6) και στην πλατεία Αγίας Παρασκευής (17/6 και 22/6). Η εργοδοσία έκανε τις πρώτες υποχωρήσεις και άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο να επαναπροσληφθούν 2 από τους 3 απολυμένους συναδέλφους την επόμενη χρονιά.
Στις 24/6 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα των απολύσεων. Την ίδια ώρα ο ΣΕΦΚ και η επιτροπή αλληλεγγύης πραγματοποπιούσαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Στην πολύωρη συνάντηση η εργοδοσία αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβει όλους τους συναδέλφους, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν θετικός ως προς την επαναπρόσληψη.
Τελικά, ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιούλη. Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων. Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με την εργοδοτική αυθαιρεσία ούτε να ανεχτούμε τον εργασιακό μεσαίωνα. Με την αλληλεγγύη του υπόλοιπου εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, και την αγωνιστική δράση θα πετύχουμε την επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Κανείς απολυμένος δεν είναι μόνος του!

* O Παναγιώτης Σωτήρης είναι μέλος του ΣΕΦΚ

 

Σχόλια

Exit mobile version