Αποκαλυπτική ερώτηση του Νίκου Χουντή

Ευρωπαϊκού μεγέθους κουκούλωμα για το σκάνδαλο Siemens με εξωδικαστικό συμβιβασμό-παρωδία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε στον σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό που ανακοινώθηκε στις 15/3/2013 από την ΕΤΕπ, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η ΕΤΕπ και η Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό για “εικαζόμενες παραβιάσεις” της πολιτικής καταπολέμησης απάτης της ΕΤΕπ σε σχέση με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα. Ο διακανονισμός έγινε έπειτα από έρευνα από την ΕΤΕπ και τον OLAF» και είχε ως αποτέλεσμα «η Siemens να συμφωνήσει να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, διακυβερνητικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματίες ή ακαδημαϊκούς φορείς που υποστηρίζουν σχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεσμεύτηκε να απέχει από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ για 18 μήνες».
Ο Ν. Χουντής αφού αναφέρθηκε στον παραπάνω σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό σχολίασε ότι «φαντάζει αστείο και βεβαίως δεν αποτελεί “ισχυρό χτύπημα στη διαφθορά” η “ποινή” της 18μηνης αποχής από έργα της ΕΤΕπ και η υποχρέωση παροχής 13,5 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ, σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας, τον αριθμό των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί παγκοσμίως αλλά και τα τεράστια ποσά που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια της Αμερικής για αποζημιώσεις».
Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή «να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την έρευνα, για ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, τι είδους παραβιάσεις ήταν και ποιος ο οικονομικός τους αντίκτυπος», ενώ ζήτησε από την Κομισιόν να απαιτήσει την επιστροφή των δημόσιων πόρων που με δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές απέσπασε η Siemens.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!