Το ιρλανδικό όραμα και τα αποκαλυπτήρια του ακροδεξιού πυρήνα της κυβέρνησης. Του Δημήτρη Υφαντή

Ήταν μια εβδομάδα χαμηλής έντασης, παρά την αντιπαράθεση που αναλώθηκε στο επικοινωνιακό πεδίο για την κατάθεση ή όχι του αποκαλούμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου. Κατά γράμμα υλοποιούνται μία προς μία οι δεσμεύσεις του «προγράμματος». Κι έτσι ορίζεται μία άτεγκτη κανονικότητα, διαρκώς και πιο απειλητική. Η άγρια φορολογική αφαίμαξη θα λάβει χώρα άμεσα με τη σύνταξη και την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ετοιμάζεται η νέα ρύθμιση για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η υποθήκευση και η αρπαγή των λαϊκών ιδιοκτησιών.
Ομοίως και έξω πάμε καλά: Ο πρωθυπουργός από το ταξίδι στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό ομόλογό του, καμώνεται πως επιδίδεται σε μια πυρετώδη δραστηριοποίηση για την ανάταξη της διεθνούς θέσης της χώρας. Και η εικόνα ολοκληρώνεται αρμονικά με τις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από τους περίφημους οίκους των αγορών: θεωρητικές μέσω εκθέσεων, αλλά και έμπρακτες μέσω της επανεπένδυσης στα ελληνικά ομόλογα και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Αντιρατσιστικός αντιπερισπασμός από ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ
Στη σκιά όλων αυτών, η επιστράτευση των εντελώς κανονικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, εφαρμόζεται «με το νόμο», επίσης κανονικότατα. Ενώ έχουν καταλύσει θεμελιώδεις συνταγματικές δημοκρατικές αρχές, οι τρεις μνημονιοφύλακες ανάγουν σε κορυφαίο ζήτημα τη νομοθετική πρωτοβουλία Ρουπακιώτη. Προφανής και ο αντιπερισπασμός από τη σκοπιά της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και η μεθόδευση του πρωθυπουργικού κέντρου.
Ο Σαμαράς, πάντως, πρέπει να επαινεθεί για τη στοχοπροσήλωσή του. Του αξίζει, γιατί ο πολιτικός αυτός όχι μόνο έχει ασπαστεί πλήρως το δόγμα του Μερκελισμού αλά ελληνικά, αλλά και εργάζεται με αυταπάρνηση για να το πραγματοποιήσει. Στους Κινέζους πρόσφερε όλες τις βασικές υποδομές της χώρας. Άλλωστε δεν έχει απομείνει κι άλλη αξιοποιήσιμη παραγωγική δραστηριότητα. Κυρίαρχη χώρα που δεν ελέγχει τις υποδομές της, εννοείται πως δεν υφίσταται στον παγκόσμιο χάρτη. Και πανηγύριζε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την προώθηση της κατοχής των εγχώριων ενεργειακών πηγών από τους ορεξάτους δανειστές. Ενώ στο μεγάλο παζάρι των αγωγών, εμφανίζει δήθεν έντονη κινητικότητα, με την έννοια πως θα προβάλει ως μεγάλη του επιτυχία την ανακοίνωση και μόνο του τελικού συμβιβασμού των ισχυρών (ΗΠΑ, Γερμανία και Ρωσία), που θα κρίνει εν τέλει και τη χάραξη των ενεργειακών δρόμων και το ποιος θα αρπάξει τη λεία της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, που έχουν βγει στο σφυρί.

Οδηγός η έτερη των PIGS
Σε αυτό το φόντο, αν και θα έπρεπε να σοκάρει, μάλλον δεν εντυπωσίασε κανέναν το νέο ιρλανδικό όραμα του Αντ. Σαμαρά. Είναι κυνικό και οδυνηρό, τα PIGS να αλληλοθαυμάζονται! Δεν υφίσταται κανένα ιρλανδικό θαύμα βεβαίως, παρά μόνο εξοντωτική λιτότητα και ρεκόρ ανεργίας και πρωτοφανή ποσοστά μετανάστευσης.
Ο «δικός μας» όμως προβάλλει ως πρότυπο τη χαμηλή φορολογία του 15% και την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές. Ιδού λοιπόν τι καθοδηγεί το ελληνικό «succes story».
Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ένα ευχολόγιο άνευ συγκεκριμένων μέτρων για την άρση του τραπεζικού απορρήτου στους «φορολογικούς παραδείσους» της Ε.Ε. Αντιθέτως, δεν θίχτηκε ούτε στο ελάχιστο το καθεστώς του φορολογικού ανταγωνισμού που εκμεταλλεύονται απολαμβάνοντας υπερκέρδη οι πολυεθνικοί μονοπωλιακοί κολοσσοί. Εδώ ποντάρει ο Σαμαράς λοιπόν: και φορολογική αποικία!
Άρα, όλα καλώς καμωμένα για την κυβέρνηση και πάνε παρακάτω; Γιατί όχι, αφού κατόρθωσαν επί ένα δεκαήμερο να αναγορεύσουν τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών ισορροπιών της τρικομματικής κοινοπραξίας…
Μέχρι και νέες κόκκινες γραμμές χαράχτηκαν και απειλές διέρρευσαν εκ νέου για εκλογικό αιφνιδιασμό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δύο αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα προκύπτουν, πέρα από την ουσία του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου: Ο Αντ. Σαμαράς διαρκώς εκβιάζει και εμπεδώνει τον σφετερισμό μιας αυθαίρετης κυβερνητικής εξουσίας με τους Βενιζέλο και Κουβέλη σε ρόλο βαστάζου και κομπάρσου. Παράλληλα φανερώνονται, πια, απροκάλυπτα οι δίαυλοι μεταξύ του σαμαρικού ακροδεξιού πυρήνα και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Προσεχώς: Τη Δευτέρα προγραμματίζεται σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης και την άλλη Δευτέρα έρχεται η τρόικα. Άλλα νέα δυστυχώς δεν υπάρχουν, επί του παρόντος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!