του Θεόφιλου Σιχλετίδη*
Για να κάνουμε μία μεγάλη ιστορία μικρή: Από το 1998, πιθανά και νωρίτερα, ήταν σε εξέλιξη μία πολύ μεγάλη κλοπή από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με λεία, κατ’ εκτίμηση, περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά βγήκαν από τα ταμεία του δήμου για να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, στα ταμεία του δήμου επέστρεψαν πλαστές αποδείξεις πληρωμής και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που και οι περαστικοί από τη Βενιζέλου, όπου ήταν το παλιό Δημαρχείο της πόλης, πήραν χαμπάρι την ιστορία.
Για την υπόθεση κατηγορήθηκε, όπως ήταν εντελώς λογικό, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια καθώς βρέθηκε ένοχος για άμεση συνέργια και ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση. Ο τέως δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτα για τη ληστεία, πήγε σε δίκη σε δεύτερο βαθμό και την περασμένη Δευτέρα κρίθηκε και πάλι ένοχος, όμως για απλή συνέργια στην υπεξαίρεση, οπότε τα ισόβια… έσπασαν και του επιβλήθηκε ποινή 12 ετών φυλάκισης. Τα ισόβια, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί που δεν έχουν καμία σχέση με το σινάφι του Παπαγεωργόπουλου, είναι μία υπερβολική ποινή για ένα οικονομικό έγκλημα, όμως σε αυτή την ιστορία το θέμα είναι πού πήγαν τα λεφτά.
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ληστείας, ο πρώην υπεύθυνος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, που συνεργάστηκε με τις δικαστικές Αρχές, έχει, ας πούμε, αποδείξει ότι από τα λεφτά της υπεξαίρεσης στο… παντελόνι έβαλε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Για τα υπόλοιπα (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την πλευρά των καταδικασμένων για την υπεξαίρεση. Μέχρι τώρα καμία κρατική Αρχή δεν ερεύνησε τη διαδρομή αυτών των χρημάτων, μάλιστα ο δήμος Θεσσαλονίκης, το «θύμα» της ληστείας, κάπως πειθήνια δέχτηκε πως τα λεφτά… χάθηκαν και τώρα τα ξαναπληρώνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η μετατροπή της ποινής του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, σε ό,τι αφορά βασικά τις κατηγορίες και όχι τόσο τα χρόνια της φυλακής, ουσιαστικά θωρακίζει τη σιωπή, τη μη απάντηση στο πού πήγαν αυτά τα λεφτά.
Η στήριξη που αποζητά ο Παπαγεωργόπουλος από τον Σαμαρά, που του την παρείχε πριν από την πρώτη καταδίκη δηλώνοντας πως «ο δήμαρχος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πόλη», είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την αρχή του νήματος που οδηγεί στα… λεφτά και αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουν πως μεταξύ του 1998 και του 2004 η ταύτιση του συστήματος «Παπαγεωργόπουλου» με το τοπικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν απόλυτη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σήμερα οι τρεις (Καλαφάτης, Γκιουλέκας, Ράπτη) από τους έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης προέρχονται από το πολιτικό… ΙΕΚ της παράταξης «Παπαγεωργόπουλου».
* Ο Θεόφιλος Σιχλετίδης είναι δημοσιογράφος στο Κόκκινο 93,4