Αρχική κοινωνία εργασία Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο αγώνας στην ΕΡΤ3

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο αγώνας στην ΕΡΤ3

Κρίσιμες αποφάσεις στην ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων και αλληλέγγυων

του Φίλιππου Πολατσίδη

 

Με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση (παρά την καταρρακτώδη βροχή) που δημιούργησε το αδιαχώρητο στο κεντρικό στούντιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) και των αλληλέγγυων και φίλων.

Εισαγωγικά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έθεσε προς τη συνέλευση τρία ερωτήματα, πάνω στα οποία ζητήθηκε να δοθούν απαντήσεις:

  • Η ανάγκη δημιουργίας συλλογικότητας αλληλέγγυων-φίλων της ΕΡΤ3 με νομική ή όχι μορφή.
  • Τι ΕΡΤ θέλουμε;
  • Με ποιες συλλογικές διαδικασίες και προτεραιότητες διαμορφώνεται το πρόγραμμα.

Οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3, αν και φιλόξενες, αποδείχτηκαν μικρές για να στεγάσουν το πλήθος που ήρθε να ακούσει, να τοποθετηθεί και να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Η επιλογή να γίνει η συνέλευση εντός του κτιρίου της ΕΡΤ3 και όχι σε χώρο του δημαρχείου (όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) αποδείχτηκε περιοριστική. Οι συμμετέχοντες (εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι-φίλοι) δεν θα πρέπει να «φοβούνται» το άπλωμα της διαδικασίας στην κοινωνία, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας περιφρούρησης, υπεράσπισης και προοπτικής του εγχειρήματος.

Η -αναμενόμενη- μεγάλη προσέλευση αλληλέγγυων πολιτών απέτρεψε την παρέλαση από μεγαλοπαράγοντες του τόπου. Το κλίμα δεν προσφερόταν για δημόσιες σχέσεις. Ο κόσμος που μαζεύτηκε εκεί αγωνιούσε για το μέλλον της ΕΡΤ και έκανε ιδιαίτερα στοχευμένες και συναισθηματικά φορτισμένες -ορισμένες φορές- παρεμβάσεις.

 

Προσωρινό συντονιστικό

Τα βασικά σημεία στα οποία κατέληξε η συνέλευση ήταν:

-Συγκροτήθηκε προσωρινό συντονιστικό το οποίο προέκυψε μέσα από διαθεσιμότητες αλληλέγγυων και φίλων της ΕΡΤ.

-Αυτό το συντονιστικό θα προετοιμάσει μία μεγάλη συνέλευση εργαζομένων, αλληλέγγυων και φίλων μετά τη λήξη της ΔΕΘ. Εκεί θα λήξει και η θητεία αυτού του συντονιστικού. Η επόμενη μεγάλη συνέλευση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ίδιας της ΕΡΤ και στο άπλωμά της στην κοινωνία.

– Υπάρχει «ζήτηση-ανάγκη» για δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση από μεγάλη μερίδα πολιτών και ταυτόχρονα αληθινή αγωνία για την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων. Πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα νομικά σχήματα τόσο για τη στήριξη των εργαζομένων όσο και για το άπλωμα και βάθεμα της σχέσης της ίδιας της ΕΡΤ με την κοινωνία. Το προσωρινό συντονιστικό θα επεξεργαστεί και θα φέρει προτάσεις προς διαβούλευση στην επόμενη συνέλευση.

– Το συντονιστικό θα επεξεργαστεί προτάσεις για κοινή κατάρτιση προγράμματος από εργαζόμενους και αλληλέγγυους-φίλους, με στόχο την απρόσκοπτη έκφραση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και με έμφαση στους τομείς της γνώσης, του πολιτισμού και των κοινωνικών κινημάτων.

Να σημειωθεί ότι υψηλά στελέχη της Ν.Δ., σε συνεργασία με «γνωστούς» μεγαλοδημοσιογράφους της πόλης, μεταξύ των οποίων και ο περιβόητος εκφωνητής των παρελάσεων κ. Φερέτης, επεξεργάζονται σχέδια για τη λειτουργία παραμάγαζου της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη. Είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστικό το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και τέως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, για να ανακοινώσει ότι «κατόπιν ενεργειών του» πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ Βορείου Ελλάδος. Κι αυτό σε μια στιγμή που τίποτε τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα των επόμενων μηνών, ενώ σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, και το παράρτημα/ανταποκριτικό γραφείο της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη (το οποίο διευθύνει –χωρίς κανέναν υφιστάμενο- ο μεγαλοδημοσιογράφος Νούλης Χατζηδημητρίου) βρίσκεται σε φάση… αμειβόμενης αργίας.

Παρόλα αυτά, στις αρχές Αυγούστου, με μια άσχετη προσθήκη άρθρου σε νομοσχέδιο, οι κτιριακές υποδομές της ΕΡΤ Α.Ε., μεταξύ των οποίων και το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, μεταβιβάστηκαν «αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση» στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ που με αυτοθυσία δίνει έναν μεγαλειώδη αγώνα εδώ και 15 μήνες αξίζει τη στήριξή μας. Η ελεύθερη, από κρατικά και επιχειρηματικά κέντρα, έκφραση που πρεσβεύει η ΕΡΤ αποτελεί φόβητρο για κάθε εξουσία. Τα κτίρια της ΕΡΤ πρέπει να αποτελέσουν κέντρο αγώνα του δοκιμαζόμενου λαού, σημείο αναφοράς των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Όπως ειπώθηκε στην ανοιχτή συνέλευση, ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και πολύ φωτεινός για να αγνοηθεί». Αλλά και: «Η τελική νίκη δεν είναι μακριά. Όχι γιατί μας περιμένει, αλλά γιατί εμείς βαδίζουμε πιο κοντά».

 

Σχόλια

Exit mobile version