Ματωμένος γάμος
Η εκ νέου (πρώτη απόπειρα έγινε το 2006) προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) με την Alpha Bank αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της δεινής οικονομικής θέσης, στην οποία βρίσκονται οι τρεις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς). Παρά τα μυθώδη κέρδη της την προηγούμενη δεκαετία, 8,5 δισ. ευρώ, παρά τις κρατικές ενισχύσεις 2,1 δισ. σε μετρητά και 6,9 δισ. σε δάνεια με κρατική εγγύηση, η Alpha Bank χρειάζεται πλέον να διασωθεί από την ΕΤΕ. Η συμφωνία -αν τελεσφορήσει- θα παρουσιαστεί από σύμπασα την αστική τάξη και τα ΜΜΕ ως μεγάλη στρατηγική συμμαχία. Λίγο θα αντέξουν οι θριαμβολογίες. Η μεγάλη στρατηγική κίνηση θα μεταφραστεί σε απολύσεις, χιλιάδων ίσως εργαζομένων και επιχειρησιακές συμβάσεις με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Μεγάλη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ
Σίγουρα δεν πρέπει να παίρνεις στα πολύ σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, όμως δεν μπορείς και να τις αγνοείς. Κάποια αλήθεια κρύβουν, έτσι κι’ αλλιώς.
Τα ερωτήματα της έρευνας ήταν σχετικά με τα συναισθήματα που έχουν οι πολίτες, απέναντι στα κόμματα της Βουλής.
Ερωτώμενοι, λοιπόν, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα τους, δηλώνουν ικανοποιημένοι το 10,7%, ότι ελπίζουν το 19,9%, ενώ απογοητευμένοι το 33,6%.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 41,4% δηλώνει απογοήτευση και το 29,9% δηλώνει θυμό, με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποσοστά αυτά φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη πρώτη θέση… απογοήτευσης και θυμού της κοινωνίας.
Ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΛΑΟΣ, τα ποσοστά είναι αρκετά μικρότερα, γύρω στο 30%.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Ενώ οι συριζαίοι ελπίζουν κατά 19,9% στο κόμμα τους, στο ΚΚΕ ελπίζουν κατά 25,6% Κι αν έλθουν σύντομα εκλογές;

Όταν έχει χαθεί η τσίπα
Το διαβάσαμε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Μυτιλήνης και σας το μεταφέρουμε:
Γράφτηκε στον τοπικό Τύπο ότι οι καθηγητές του Ν. Λέσβου πληρώνουν κάθε μήνα γύρω στα 2€ για να βγάλει τη μισθοδοσία τους μια ιδιωτική εταιρία στην Αθήνα γιατί, λέει, η τοπική διεύθυνση δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε και σχετικό πρόγραμμα. Μια ολόκληρη υπηρεσία που μισθοδοτεί πάνω από 1.500 υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εξαρτάται από έναν ιδιώτη που, όπως γράφτηκε, εμπορεύεται μπαλόνια!
Άραγε, τι κάνει στο νησί μας η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας; Επειδή θα πούνε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αγοραστεί πρόγραμμα, θα προτείνουμε στην τοπική διοικητική γραφειοκρατία να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει, να παρακαλέσει, να ικετεύσει την υπουργό Παιδείας να της δώσει λίγα ψιχουλάκια από τα παρακάτω ποσά, για να πληρωθεί το προσωπικό τους.
1) 60.000€ που θα πάρει η MRB HELLAS από το υπουργείο Παιδείας, για να πραγματοποιήσει σφυγμομέτρηση «επί ζητημάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης».
2) 60.000€ για άλλη έρευνα «επί θεμάτων λυκειακής εκπαίδευσης».
3) 33.000€ για άλλη έρευνα της METRON ANALYSIS για τη διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης «επί ζητημάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης».
Εμείς τα χρήματα τα βρήκαμε και τα υποδεικνύουμε. Θα περιμένουμε και τη γνώμη των συνδικαλιστών.

Και ιδιώτης φοροεισπράχτορας
Μάνατζερ, λοιπόν, θα προσλάβει το υπουργείο Οικονοµικών για να οργανώσει καλύτερα τον φοροεισπρακτικό µηχανισµό, αναθέτοντας σε ιδιωτική εταιρία, έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ, να κάνει αποτελεσµατικότερες τις υπηρεσίες του υπουργείου, στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.
Θα αναρωτηθεί κανείς τόσο ανίκανοι είναι εκεί στο υπουργείο διευθυντάδες και ειδικοί, που δεν μπορούν να μαζέψουν τους φόρους;
Υπάρχει φαίνεται και τέτοιο θέμα. Όμως η αδυναμία οφείλεται και «στη γενικευμένη αντίληψη περί διαφθοράς στη διοίκηση των κρατικών υπηρεσιών», όπως αναφέρει και η σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού.
Ο σύμβουλος-μάνατζερ θα στήσει από την αρχή νέα δοµή του υπουργείου Οικονοµικών, στον τοµέα της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής και θα εκπαιδεύσει τα στελέχη για να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Ακόμα και για να μαζέψουν τους φόρους, ανίκανοι είναι.
Ή μήπως, απλά, δεν θέλουν;

Μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι
Θα έχετε ακούσει για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τις γνωστές ΜΚΟ όπου κατά κανόνα οι γόνοι γνωστών πολιτικών και επιχειρηματικών τζακιών ασχολούνται με τη σωτηρία της ψυχής τους.
Αυτές, λοιπόν, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εισέπραξαν το 2009-2010, χρονιά του Μνημονίου, περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια ευρώ.
Κι αυτό δεν είναι τίποτα.
Την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν για το θεάρεστο έργο τους, αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειώσουμε ότι οι ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών φθάνουν τις 600, όταν σε αντίστοιχες με την Ελλάδα χώρες της Ε.Ε. δεν ξεπερνούν τις 200.
Θα μου πείτε, αν προσφέρουν κάποιο έργο, άξιος ο μισθός τους!
Πρώην στέλεχος της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι μία ΜΚΟ που είχε εισπράξει εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει φράγμα σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, έφτιαξε μια στέρνα συλλογής όμβριων υδάτων.
Τελικά, κάποιοι τα έτρωγαν μαζί…

Πόση ξεφτίλα αντέχουν;
Ίσως να θυμάστε εκείνες τις σκληρές μάχες που μας έλεγε πως έδινε η κ. Κατσέλη με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και σίγουρα δεν ξεχνάτε και τις απειλές του Παναγόπουλου, αν τυχόν και εφαρμοζόταν.
Μία μέρα, λοιπόν, μετά την προτροπή του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα σχετικά με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η υπουργός Εργασίας με δηλώσεις της στο σταθμό «Αθήνα 9,84» υποστηρίζει ξεδιάντροπα ότι:
«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ένα από τα εργαλεία που υπάρχουν για την στήριξη των θέσεων εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, «μετά από διάλογο με τον εργοδότη, οι εργαζόμενοι μπορούν να συμβάλουν αλλάζοντας ακόμη και κάποιους από τους όρους των εργασιακών σχέσεων – εάν και εφόσον το θεωρούν σκόπιμο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».
Με την ανεργία να τσακίζει κόκαλα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!