Υπουργός… εργοδοσίας

Δεν σταματά ο κατήφορος των αντεργατικών μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εργασίας. Με τροπολογία του κ. Λοβέρδου στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις μειώνεται η προσαύξηση για εργασία Σάββατα ή Κυριακές από το 50% στο 30% και καταργείται για όσους εργάζονται στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.

Έτσι, απερίσπαστοι οι εργοδότες μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους 7 ημέρες την εβδομάδα, πληρώνοντας τα ελάχιστα. Βλέπετε ο τουρισμός, όπου έτσι κι αλλιώς ανθούν όλες οι μορφές μαύρης εργασίας, ανασφάλιστης, δήθεν μαθητείας και συμβάσεις τύπου Μπολκενστάιν από τις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, επιβάλει ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα του εργατικού κόστους για να επιβιώσει. Και ο «σοσιαλιστής» υπουργός, έσπευσε να ετοιμάσει το έδαφος, λίγο πριν υπογραφούν οι συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη νέα σεζόν.

Και η ΓΣΕΕ; Θεωρεί… ανεξήγητη τη στάση του υπουργού. Σιγά, κύριοι συνδικαλιστές, μην τον χτυπάτε τόσο τον κ. Λοβέρδο κι είναι και ευαίσθητος, καθότι (πρώην) αριστερός!

 

Μεντιτερανέο

Με φόντο το γραφικό Καστελόριζο, ανήμερα της γιορτής του, ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε και επισήμως την προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» της Ε.Ε.-ΔΝΤ, με το αζημίωτο για τις δανείστριες χώρες, οι οποίες θα αποκομίσουν τεράστιους τόκους (5% το επιτόκιο), όπως διαβεβαιώνουν τα κοινοβούλιά τους. Και αφού έδωσε κουράγιο στους πολίτες να αντέξουν τη μείωση μισθών, τις απολύσεις, τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγείας, της εκπαίδευσης, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της σύνταξης και όλα όσα επιβάλλει ο οργουελιανός «μηχανισμός στήριξης», συνέχισε αμέριμνα τη βόλτα του στην παραλία, δίνοντας στα διεθνή πρακτορεία εικόνες της ελληνικής ομορφιάς των νησιών που μπορούν να τα βάλουν ακόμη και ενέχυρο αυτοί οι ασυνείδητοι… Πιθανώς, θα πάει με την παρέα του να απολαύσει καμιά συναγρίδα, την οποία οι εργαζόμενοι βλέπουν με κιάλι εδώ και χρόνια, και θα κοιμηθεί ήσυχος γιατί έπραξε το καθήκον του…

 

Ψυχραιμία, σύντροφοι

Στις 26 του Γενάρη, ο διευθυντής της Αυγής σε άρθρο του με τίτλο Να βγούμε από τη Ε.Ε.;, έγραφε στην εφημερίδα: «Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Σύμφωνο Σταθερότητας πρότεινε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος του νεοφιλελευθερισμού». Και αφού ασκεί κριτική, επισημαίνοντας το άκαιρο και το ανεδαφικό της πρότασης, καταλήγει:  «Μια τέτοια πρόταση, για να δίνει προοπτική και να μην εκλαμβάνεται ως προσχώρηση στον αδιέξοδο αντιευρωπαϊσμό ή ως λαϊκιστική πιρουέτα, θα περίμενε κανείς να συνοδεύεται από ιδέες και προτάσεις για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στις 18 του Απρίλη, η Αυγή, στην πρώτη σελίδα, με το τίτλο Δημοψήφισμα τώρα!, γράφει μεταξύ άλλων: «Αυτή καθαυτή η επιλογή κηδεμονίας της Ελλάδας από το ΔΝΤ συνιστά κρίσιμη ανατροπή των διεθνών προσανατολισμών της χώρας και πυροδοτεί κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κοινωνικού κράτους. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης… Αν έχει κάποιο νόημα ο θεσμός του δημοψηφίσματος, που πρότεινε και το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, είναι σήμερα.  Δημοψήφισμα τώρα για την τριπλή εποπτεία Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ!» Τρέλα!

 

Σιγά που πληρώνουν όλοι

Αφού ξεζούμισαν μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμα και τους κουμπαράδες των πιτσιρικάδων για να σωθεί η χώρα, αφού τέλειωσε και το σόου της μείωσης μισθών βουλευτών, γραμματέων, προέδρων και κάθε λογής φαρισαίων, σκέφθηκαν πως είναι άδικο να πληρώνουν και τα δικά τους παιδιά την κρίση.

Έτσι, λοιπόν, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και ΝΠΔΔ επιτρέπεται να υπερβαίνουν το πλαφόν του μισθού τους (5.981,40 ευρώ) κατά 20%, ενώ για τα αντίστοιχα στελέχη ΝΠΙΔ (π.χ. ΕΡΤ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κ.λπ.) ο μισθός τους μπορεί και να διπλασιαστεί, δηλαδή να γίνει 11.962,80 ευρώ, «ανάλογα με τα ειδικά προσόντα ή τις ειδικές συνθήκες απασχόλησης».

Είχαν δίκιο, λοιπόν, οι άνθρωποι, όταν κατά την «ανάκρισή» τους στην επιτροπή της Βουλής τους ρωτούσαν για το μισθό τους, αυτοί απαντούσαν «δεν ξέρω». Κάτι ήξεραν.

 

Σοσιαλιστικές αλχημείες

Τελικά, παρ’ όλα όσα τραβήξαμε με τα περίφημα greek statistics, δεν φαίνεται πως βάλαμε μυαλό.

Μας λέει, λοιπόν, η στατιστική αρχή ότι, για τον Ιανουάριο του 2010, το ποσοστό ανεργίας στο Β. Αιγαίο έφτασε το 3%. Με δεδομένο ότι το εργατικό δυναμικό σ’ αυτή τη περιοχή της χώρας είναι 72.000, σημαίνει πως οι άνεργοι είναι 2.160 άτομα.

Όμως ο ΟΑΕΔ μας διαβεβαιώνει πως έχει καταγραμμένους για το φετινό Ιανουάριο 10.866 άνεργους στην περιοχή του Β. Αιγαίου.

Εάν και το 3% είναι σωστό και το νούμερο των ανέργων που μας δίνει ο ΟΑΕΔ επίσης σωστό, τότε έχουμε ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα. Σημαίνει πως το εργατικό δυναμικό του Β. Αιγαίου είναι περίπου 300.000, άρα μας… λείπουν γύρω στις 230.000 συμπατριώτες μας.

Εάν τώρα μας πουν ότι αυτά τα 2.160 άτομα δεν είναι οι άνεργοι… αλλά όσοι ζητούν δουλειά, ανταπαντάμε ότι, σύμφωνα με τα μητρώα του ΟΑΕΔ, αυτοί ήταν 8.006 για την περιοχή του Β. Αιγαίου τον περασμένο Γενάρη.

Ή βρείτε 230.000 Έλληνες ή αυξήστε το ποσοστό ανεργίας, γιατί θα ξαναγίνουμε ρεζίλι διεθνώς.

 

Προς κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου:

Εσείς, ο οποίος κάθε μέρα προτείνετε να παραιτηθούμε από τα κεκτημένα μας για να σωθεί η χώρα, είστε διατεθειμένος να παραιτηθείτε από τα δικά σας κεκτημένα;

«Δ»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!