Σε θέση μάχης φορείς, σωματεία και πολίτες της Θεσσαλονίκης για την πώληση της ΕΥΑΘ. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.
Ο Τ. Αθανασόπουλος τόνισε πως έχουν καθυστερήσει οι ιδιωτικοποιήσεις, πράγμα που έχει δυσαρεστήσει την τρόικα. «Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους. Το Δημόσιο δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί» σημείωσε συγκεκριμένα.
Επίσης, διευκρίνισε ότι η πώληση ποσοστού μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε., δεν συνιστά πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξασφαλίζοντας έτσι ο ίδιος και την ασυλία του.
Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% – και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.
Και ενώ στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλέστηκε τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην ύδρευση δήλωσε ότι «δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς, δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων», ήρθε η διάψευση από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη η οποία του υπενθύμισε πως «την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε η συγχώνευση της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΕΥΑΘ Παγίων», με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο να δηλώνουν άγνοια.

Μια κερδοφόρα επιχείρηση
Το σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ το οποίο χθες πραγματοποίησε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από την ΕΥΑΘ, το κεντρικό κτίριο της οποίας παρέμεινε κλειστό, τονίζει ότι «η ΕΥΑΘ, με 21.000.000 καθαρά κέρδη, και 26.000.000 ευρώ στα ταμεία της, θα αξιολογείται στα 80.000.000 ευρώ πως πώληση…»
Το σωματείο σημειώνει ακόμη μεταξύ άλλων πως «δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΥΑΘ ουσιαστικά χαρίζεται για να οικονομήσουν κάποιοι, μια πρόχειρη αναγωγή των κερδών της σε βάθος 30ετίας που θα είναι και η σύμβαση παραχώρησης συνεπάγεται καθαρά κέρδη άνω των 600.000.000 ευρώ». Ουσιαστικά δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα κάνει απόσβεση των χρημάτων του μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ θα περάσει σε κερδοφορία που θα ξεπερνά τα 15 εκ. ευρώ ετησίως στα επόμενα 3 χρόνια.  
«Μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζουν να τελειώσουν με την ΕΥΑΘ, υπολογίζουν να τελειώσουν με το νερό της Θεσσαλονίκης, υπολογίζουν, υπολογίζουν… Εμάς μας υπολογίζει κανείς;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι και καλούν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης συντονισμένα να σταματήσουν την «αρπαγή».
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ενστάσεις στην πώληση εξέφρασε και η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη σημειώνοντας πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα και πως «υπάρχουν βασικές αντιρρήσεις και για τα θέματα διαχείρισης, καθώς στην Ευρώπη έχουμε πάλι μία στροφή πολιτικής: στη Γαλλία π.χ., τον κύριο λόγο στη διαχείριση έχουν οι δήμοι».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λ. Αμανατίδου σχολίασε πως η ΕΥΑΘ, παρότι κερδοφόρα, ιδιωτικοποιείται επειδή το θέλει η τρόικα και κάποιοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα.
«Το τίμημα της ιδιωτικοποίησης, θα είναι πάντα χαμηλότερο από την πραγματική αξία» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντιμετωπίζοντας το νερό ως «κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων εργασίας και ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων, εκτίμησε ο βουλευτής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!