Την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στα διόδια προωθεί ο Βορίδης. Του Χρήστου Παναγή

Πριν από 3 χρόνια οι εθνικοί μας δρόμοι παραχωρήθηκαν σε πολυεθνικές κοινοπραξίες. Τα κόμματα του σημερινού Μαύρου Μετώπου, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και (μέχρι πρότινος) ΛΑΟΣ, ψήφισαν στην ελληνική Βουλή αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, απάτης και ξεπουλήματος. Από τότε άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα… φυλάκια κατοχής –οι σταθμοί διοδίων.
Σε δρόμους έτοιμους, που τους πλήρωνε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, αλλά και σε δρόμους που είναι υπό κατασκευή και -αν… ποτέ ολοκληρωθούν θα έχουν στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι»- απαιτούν πυκνά και πανάκριβα διόδια! Επιπλέον, εδώ κι ένα χρόνο δεν εκτελούν κανένα έργο κι όμως εισπράττουν διόδια, πρόσφατα δε, είχαν το θράσος να τα ακριβύνουν κιόλας.
Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης, ποινικοποίησης της δράσης μας, τους εκφοβισμούς, τις απειλές, τα ψέματα από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, το κίνημα καλά κρατεί.
Απαιτούσαν από τον καθένα μας έναν και δυο μισθούς το χρόνο για διόδια. Τώρα απειλούν να μας πάρουν το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα τελευταία ευρώ, αν υπάρχουν κι αυτά, του τραπεζικού λογαριασμού.

 

Με αλληλεγγύη και δύναμη αντιστεκόμαστε
Προσπαθούν με απειλές, με διώξεις και «νόμους» να καταστείλουν το δίκαιο αγώνα μας. Ποινικοποίησαν την ελεύθερη διέλευσή μας από τα φυλάκια κατοχής ως παράβαση του ΚΟΚ με πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος και άδειας. Αυτό, όμως, δεν τους πέρασε. Η Τροχαία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παίζει τον ρόλο του ελεγκτή είσπραξης των εταιριών.
Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με ειδοποιητήρια πληρωμής, ακόμα και 1.000 ευρώ, με απειλές διαταγών πληρωμής για το 20πλάσιο (20.000 ευρώ), με απειλές για κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Η μαζικότητα και το δίκαιο του αγώνα μας είναι ο σκληρός τους αντίπαλος.
Κι έρχεται σήμερα ο νέος υπουργός, κ. Βορίδης, αγαπημένος των παραθύρων των καναλιών, των εργολάβων και των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, ναι, αυτός που το 2009 και το 2010, δίνοντας το «παρών» ακόμα και σε κινητοποιήσεις μας στα διόδια, δήλωνε με πάθος: «Είναι δίκαιος ο αγώνας μας!». Αυτός, λοιπόν, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το άρθρο 143 του νέου νομοσχεδίου, με τις εξωφρενικές διατάξεις που δίνουν γη και ύδωρ στους εργολάβους.
– Απειλεί με φυλάκιση τους πολίτες που με συγκεντρώσεις στα φυλάκια κατοχής – σταθμούς διοδίων αντιστέκονται. Τους προτείνουμε να κατασκευάσουν άμεσα νέες φυλακές, ώστε να μας χωρέσουν όλους, γιατί είμαστε πολλοί. Ευκαιρία άλλωστε και για νέες αποδοτικές εργολαβίες «ανάπτυξης».
– Επιτρέπει τη βεβαίωση της παράβασης του ΚΟΚ μέσω των καμερών ασφαλείας, δηλαδή, η φωτογραφία του οχήματος που πέρασε χωρίς να πληρώσει, από την κάμερα του εργολάβου, θα στέλνεται στην Τροχαία για να βεβαιώνει την παράβαση. Τους προτείνουμε να ιδιωτικοποιήσουν και την Τροχαία για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
– Ρυθμίζει προβλήματα που δημιουργούν στις εταιρίες οι προθεσμίες των συμβάσεων, αφού έχουν εκπνεύσει μήνες τώρα οι περισσότερες προθεσμίες, τα έργα έχουν σταματήσει και θα έπρεπε το Δημόσιο να καταγγείλει τις συμβάσεις, να επιβληθούν ρήτρες στους εργολάβους κ.λπ. Χαρακτηριστικά, σε κάθε ρύθμιση αναφέρεται: «…υπαιτιότητα του Δημοσίου…». Υπαιτιότητα του παραχωρησιούχου δεν αναφέρεται πουθενά.
Οι τράπεζες αρνούνται τη χρηματοδότηση, αφού βλέπουν ότι τα φαραωνικά έργα δεν βγαίνουν, ενώ δεν τα βρίσκουν και στα επιτόκια. Όμως, οι συμβάσεις αναφέρουν ρητά ότι ο παραχωρησιούχος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.
Στις ρυθμίσεις του κ. Βορίδη ταιριάζει το «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι». Ο επίτροπος Ράιχενμπαχ τοποθετήθηκε-επέβαλε στους ντόπιους συνεργάτες του: «Αυξήστε περισσότερο τα ποσοστά των εσόδων για τις εταιρίες των δρόμων!».
Σήμερα, κανείς πια δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με τα διόδια, αν πρώτα δεν φύγουν η τρόικα και όλο το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο. Η επίθεση στο εισόδημά μας μέσω των διοδίων ήταν μια αρχή για τη γενικευμένη σημερινή λαίλαπα.
Σήμερα, ως νέοι Ιμπραήμ, ως νέοι δωσίλογοι, οι κυβερνήσεις της νέας κατοχής, του ψέματος, της καταστολής και της υποταγής στη δικτατορία των αγορών, ο πρωθυπουργός των τραπεζών, οι τροϊκανοί φίρερ, χρεοκοπούν τη χώρα, ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο, διαλύουν την κοινωνία και τις ζωές μας. Αυτοί που μας έφεραν ώς εδώ, παρουσιάζονται ως σωτήρες.
Το κίνημα ενάντια στα διόδια, τα κινήματα ανυπακοής είναι ρυάκια που ενώνονται με το μεγάλο ποτάμι του ξεσηκωμού.

* Ο Χρήστος Παναγής είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων Β/Α Αττικής ενάντια στα διόδια (diodiastop.blogspot.com).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!