Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη. Για την αναζήτηση των νέων «Εβραίων» μέσω της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά των μεταναστών κάνει λόγο στον Δρόμο ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδου περί «υγειονομικής βόμβας» ο κ. Κανάκης είναι κατηγορηματικός: «Τις βόμβες για να μη λειτουργήσουν πρέπει να τις απασφαλίσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μόνη απασφάλιση είναι η θεραπεία, η πρόσβαση και το δικαίωμα στις παροχές υγείας και περίθαλψης. Δεν είναι τα αστυνομικά μέτρα, δεν είναι η καραντίνα».

Το πρόβλημα είναι ανύπαρκτο;
Κάθε άλλο. Αλλά δεν θα φέρει καμία λύση η επιβολή των σκληρών μέτρων. Αυτά τα πράγματα λύνονται με τον γιατρό, όχι με τον χωροφύλακα. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ακόμα και ο πιο συντηρητικός γιατρός θα σας έλεγε πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι αναφορές περί υγειονομικής βόμβας προσπαθούν στις αρχές του 21ου αιώνα να λύσουν ένα πρόβλημα με όρους του 1920. Δημιουργούν κλίμα αντίστοιχο με αυτό που δημιουργήθηκε εναντίον των Εβραίων, προσπαθώντας να φοβίσουν το κοινωνικό σύνολο για τους μετανάστες.

Βλέπετε προεκλογική εκμετάλλευση;
Ασφαλώς η όλη συζήτηση έχει να κάνει με τις εκλογές. Εγώ, όμως, είμαι γιατρός και θα είμαι εδώ και μετά τις εκλογές. Και για μένα μετράνε μόνο τα στοιχεία. Στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου βλέπουμε τους φτωχότερους των φτωχών, χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Το 78% αυτών που μας επισκέπτονται λένε πως δεν επιχειρούν καν να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο γιατί ξέρουν πως δεν θα τους δεχτούν. Αλλά και από αυτούς που πάνε τελικά, η μεγάλη πλειοψηφία (80%) μάς δηλώνει πως όντως βρήκε κλειστές πόρτες. Πού είναι λοιπόν οι παροχές του συστήματος Υγείας για τους μετανάστες και πού είναι η επιβάρυνση που αναφέρει ο κ. Λοβέρδος; Αυτός ο αποκλεισμός είναι που δημιουργεί τη «βόμβα» που λένε. Και ως απάντηση έχουν μόνο τον εγκλεισμό τους σε ένα στρατόπεδο, τίποτε άλλο.

Μήπως και οι ίδιοι δεν θέλουν να λάβουν υπηρεσίες υγείας;
Μόνο από τα ιατρεία μας έχουμε καταρτίσει πρόγραμμα τουλάχιστον χιλίων εμβολιασμών για φυματίωση, την ασθένεια των φτωχών. Η ιατρική θέλει πειθώ, θέλει ενημέρωση, δεν θέλει αστυνομικά μέτρα. Η λογική που προωθείται τους βάζει στη γωνία και τους χαρακτηρίζει δημόσιο κίνδυνο. Ετοιμαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις παροχές υγείας με τάγματα πολιτοφυλακής της Χρυσής Αυγής που θα στοχοποιούν τους αρρώστους και θα τους βάζουν μέσα σε στρατόπεδα. Όπως σας είπα η φυματίωση είναι η ασθένεια των φτωχών. Τι θα γίνει αν και ένας Έλληνας εμφανίσει φυματίωση; Μέσα και αυτός;

Ερωτώνται οι Γιατροί του Κόσμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Τα έχουμε πει πολλές φορές. Θα πάρουμε και επισήμως θέση για τα σχεδιαζόμενα κέντρα κράτησης. Η περίοδος δεν βοηθά, η συζήτηση γίνεται με πολύ απλοποιημένο τρόπο που ξυπνά ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που έτσι κι αλλιώς δοκιμάζεται. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η Αθήνα βρίσκεται σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Στο τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εδώ η παγκόσμια συνάντηση των Γιατρών του Κόσμου. Θα υπάρξουν προτάσεις και ανταλλαγή εμπειρίας και με άλλες αποστολές, όπως π.χ. στην Αργεντινή που έχει πολύ πρόσφατη την εμπειρία των συνεπειών της φτώχειας και των σκληρών οικονομικών μέτρων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!