Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Μεταξύ εφορίας και προστίμων ο «Οδυσσέας»

Μεταξύ εφορίας και προστίμων ο «Οδυσσέας»

… όταν γύρω «σφυρίζουν» τα εκατομμύρια των ΜΚΟ

Οι φωστήρες της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρήκαν τυπικές παραβάσεις σε όλες τις καταχωρίσεις φορολογικών στοιχείων και άφησαν να πέσει βαρύς ο πέλεκυς, αδυνατώντας να αντιληφθούν τις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς και της απλής ανθρώπινης συνύπαρξης χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος. Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, ως υπεύθυνος, κατά το νόμο, της εθελοντικής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Οδυσσέας» (που είναι τυπικά μια ΜΚΟ), καλείται να πληρώσει στην Εφορία το εξοντωτικό πρόστιμο των 62.000 ευρώ για «πλημμελή τήρηση» βιβλίου εσόδων-εξόδων την περίοδο 2001-2009! Ενώ οι ΜΚΟ των παχυλών χρηματοδοτήσεων ελέγχονται για το πού και πώς ξόδεψαν τα χρήματα που πήραν, ο «Οδυσσέας» τιμωρήθηκε επειδή τα καταγεγραμμένα του έξοδα υπερέβαιναν τα καταγεγραμμένα του έσοδα(!), όπως δηλώνει το Δ.Σ. του σχολείου.
Εξισώνει η κυβέρνηση τις ΜΚΟ που απομυζούσαν το δημόσιο ταμείο, με μια οργάνωση-υπόδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς η οποία ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη από εκπαιδευτικούς που διαπίστωσαν την κρατική αδιαφορία για την εκπαίδευση των μεταναστών και των παλιννοστούντων, ως συμβολή και αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, δίχως να έχουν δώσει ποτέ αφορμές ούτε να έχουν κινήσει την παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας ή δόλου. Στα χρόνια του ταξιδιού-λειτουργίας του «Οδυσσέα», υπολογίζεται ότι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα πάνω από 6.500 μαθητές και έχουν διδάξει περισσότεροι από 250 εκπαιδευτές-εθελοντές.
Στόχος του σχολείου ήταν, επίσης, να αποτελέσει χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, εξομάλυνσης εθνικών αντιθέσεων, πεδίο πολιτισμικών ανταλλαγών αλλά και έκφρασης και δημιουργίας. Απευθύνθηκε σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, αλλά τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει προσθέσει και ντόπιους Έλληνες που επιθυμούν να μάθουν ξένες γλώσσες, οι οποίες μάλιστα διδάσκονται επίσης εθελοντικά από μετανάστες παλιούς μαθητές.
Εκατοντάδες φίλοι του «Οδυσσέα» έχουν κινητοποιηθεί αντιδρώντας σ’ αυτήν την κατάφωρη αδικία, δεκάδες φορείς και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα έχουν ενώσει τη φωνή τους, υπογράφοντας την ανακοίνωση-ψήφισμα που εξέδωσε το Δ.Σ. του «Οδυσσέα», στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Άραγε, πόσες από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στο μικροσκόπιο αυτές τις μέρες (κάποιες έχουν ήδη αποκληθεί “φαντάσματα”) μπορούν να καμαρώνουν για ανάλογο έργο και υποστήριξη, όπως καμαρώνει ο “Οδυσσέας”; Απαιτούμε, λοιπόν, τώρα που αποκαλύπτονται οι ΜΚΟ οι οποίες συμμετείχαν στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, την αποκατάσταση της λογικής και της δικαιοσύνης μέσα από την πλήρη διαγραφή των προστίμων του “Οδυσσέα” και δηλώνουμε απερίφραστα ότι μέχρι να συμβεί αυτό δεν θα κάνουμε πίσω!».

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Exit mobile version