Αρχική αρχείο στηλών media mediaλογώντας: Λεφτά απ’ τους εκδότες δεν παίρνουμε, σ’ αυτούς...

mediaλογώντας: Λεφτά απ’ τους εκδότες δεν παίρνουμε, σ’ αυτούς δίνουμε…

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να παραχωρήσει την πρώτη διακαναλική συνέντευξή του σε τρία μικρά, λεγόμενα, κανάλια της Αττικής, επιβεβαίωσε αφενός το εμπάργκο του κόμματος στους διαπλεκόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς των εκδοτικών συγκροτημάτων, αλλά και το μόρφωμα της Δ.Τ-ΝΕΡΙΤΡ. Αφετέρου έστειλε στους παραπάνω ένα μήνυμα το οποίο, απ’ όσο γνωρίζουμε, ελήφθη και εκτιμήθηκε με τρόπο που να κινητοποιήσει πολλαπλώς τα συμφέροντα, ώστε να τελειώνουν στο άψε-σβήσε την παράδοση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όσα ανέφερε ειδικότερα γι’ αυτές, για τη fast track παράδοσή τους στην κοινή εταιρία των καναλαρχών, τη Digea, χωρίς ουσιαστικά να γίνει η περιβόητη δημοπρασία που είχε ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες για τη στάση και την πολιτική που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίμαχο ζήτημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Είπε ο Αλ. Τσιπρας: «Αυτό που γίνεται με τις ψηφιακές συχνότητες είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατία. Με φωτογραφικές διατάξεις να πάρουν την παροχή δικτύου οι πάροχοι περιεχομένου. Και δεν θα σταθώ στις φωτογραφικές διατάξεις και ότι γι’ αυτό το λόγο μπορεί να έκλεισε και η ΕΡΤ, για να μην είναι στα πόδια τους. Η εταιρία που κλήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για να εκτιμήσει πόσο έπρεπε να ήταν το τίμημα για τη μεταβίβαση των ψηφιακών συχνοτήτων για μια 15ετία και δεν είναι τυχαία εταιρία και εκτίμησε ότι το τίμημα θα έπρεπε να είναι 715 εκατ. Ξέρετε ποιο ήταν το τίμημα αυτού του διαγωνισμού; 18,4 εκατ. Δηλαδή, μιλάμε για μια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου 700 περίπου εκατομμύρια, 1,5 φορά πάνω από το πλεόνασμα που θα μοιράσουν με τυμπανοκρουσίες. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να μπουν κάποτε κανόνες. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες».
Σε όσους παρακολουθούν την πορεία της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης, η παραπάνω δήλωση είναι ξεκάθαρη. Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος εξαφανίστηκαν από τη Βουλή για να μην αναγκαστούν να απαντήσουν στην επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για ποιο λόγο δεν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ, αφού κατατέθηκε μόνο μια πρόταση, αυτή της Digea, για να ισχύσουν οι όροι του ελεύθερου ανταγωνισμού. Όροι τους οποίους ευαγγελίζονται και παπαγαλίζουν κάθε τρεις και λίγο τα ΜΜΕ και οι διορισμένοι, ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι τους.
Πώς όμως και τι ακριβώς να απαντήσουν; Ότι οι καναλάρχες (μέσω της Digea) έφτιαξαν στα μέτρα τους τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων ήδη από τον Οκτώβριο του 2012; Ότι επέβαλλαν στην ΕΕΤΤ τον εκλεκτό τους ως αντιπρόεδρο; Ότι λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση του «διαγωνισμού» για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων ήρθαν σε συνεννόηση με τη Nova και τον ΟΤΕ TV, όπως και με τους μεγάλους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής ώστε να μην καταθέσουν αίτηση και να γίνουν πελάτες της με προνομιακούς όρους;
Κάπως έτσι η Digea ήταν η μόνη εταιρία που εμφανίστηκε να έχει ενδιαφέρον για τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνα του ιδίου του υπουργείου Μεταφορών, θα παράξουν αξία ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη 20ετία. Και δεν μιλάμε για την πολιτική υπεραξία της ιδιοκτησίας αυτής τα επόμενα χρόνια -ακόμη κι αν αποδεχτούμε πως η ιδιωτική εταιρία των καναλαρχών καλώς τα έκανε όλα, όπως είχε «δικαίωμα» από το νόμο του κέρδους.
Το υπουργείο Μεταφορών και η ΕΕΤΤ που, μας φλομώνουν με το επιχείρημα ότι διασφαλίζουν το συμφέρον του κράτους, του δημοσίου και των πολιτών, γιατί παρέδωσαν τις συχνότητες με το χαμηλότερο τίμημα που είχε οριστεί για τη «δημοπρασία»; Αφού δεν έγινε τελικά διαγωνισμός, γιατί δεν τον κήρυξαν άγονο, ώστε να ανέβει το τίμημα;
Χαζό ερώτημα θα πείτε. Αφού είναι φανερό πως τα συμφέροντα των καναλαρχών πρέπει να διασφαλιστούν. Κι όλα τα άλλα είναι κούφια λόγια προς ικανοποίηση των… στρουθοκάμηλων. Αυτών που αρέσκονται να πιστεύουν πως το κράτος μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς, προς όφελος του Δημοσίου, την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχόλια

Exit mobile version