Σε γυμνάσια εξευτελισμού υποβάλλει η τρόικα την τρικομματική κυβέρνηση. Του Δημήτρη Υφαντή

Παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους. Δεν το περίμεναν να εξελιχθεί έτσι; Ούτε οι επιτελείς του πρωθυπουργού, ούτε οι κομπάρσοι εταίροι της συγκυβέρνησης, ούτε οι επικοινωνιακοί σπόνσορες της «αλλαγής του κλίματος». Η… επιτόπου επίσκεψη της επιτροπείας των δανειστών δεν ήταν μία τυπική διαδικασία πιστοποίησης της εφαρμογής του προγράμματος. Και η δόση του Μαρτίου (ήδη έγινε… Απριλίου) δεν προκύπτει τώρα από πουθενά πως «είναι διασφαλισμένη», όπως ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε καθησυχαστικά.
Ο Αντ. Σαμαράς για άλλη μία φορά κρυπτόμενος, επιχειρεί να διασκεδάσει τις αυτονόητες συνέπειες των επιλογών του. Είναι ατελέσφορη η προσπάθειά του. Μια και η εμπλοκή πλέον εμφανίζεται ακόμη και στα πιο «δικά του» κομμάτια του Μνημονίου. Είναι κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε την ανάληψη της «ιδιοκτησίας» του Μνημονίου από τον πρωθυπουργό, άμεσα το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ιούνη. Τώρα που το «πάρ’ τα όλα» πρόγραμμα λεηλασίας του εθνικού πλούτου βαλτώνει και τα μαγικά κόλπα περί ΑΟΖ αποδεικνύονται γεωπολιτικές παγίδες, ο πρωθυπουργός ίσως και να αντιλαμβάνεται πως απειλείται να πάθει ό,τι έπαθαν και οι προκάτοχοί του, ως αναλώσιμο εκτελεστικό υποχείριο του ιδιότυπου κατοχικού καθεστώτος μιας αποικίας χρέους.
Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζει η τρόικα τη συγκυβέρνηση, έτσι τη χειρίστηκε άλλωστε μετεκλογικά. Από βδομάδα σε βδομάδα, χρόνος δόθηκε μόνο για να συμφωνήσουν οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά σε όλα ανεξαιρέτως όσα τους υπαγορεύτηκαν στο 3ο Μνημόνιο. Τώρα η επιτήρηση αποδεικνύεται κάτι πολύ διαφορετικό από μία γραφειοκρατικού τύπου λογιστική καταγραφή των συμφωνηθέντων μέτρων. Η τρόικα έχει αναλάβει απροκάλυπτα το κυβερνητικό έργο: την υλοποίηση όλο και πιο επαχθών θεμελιωδών τομών στην κρατική υπόσταση, στα εισοδήματα και στη λαϊκή ιδιοκτησία. Σε ό,τι έχει απομείνει δηλαδή… Δεν είχαν κανένα άλλο νόημα ουσίας, ούτε η ρήτρα περί λήψης «αυτόματων μέτρων» σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους της άγριας λιτότητας, ούτε η κατάτμηση των δανειακών δόσεων, παρά να επαναληφθεί ο δοκιμασμένος εκβιαστικός πειθαναγκασμός.
Η ατζέντα της εμφανιζόμενης «εμπλοκής» είναι αποκαλυπτική. Πρόκειται για τη μεθόδευση της επόμενης καταστροφικής δόσης. Οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι υποχρεωτικές για να ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα της κατάληψης του κρατικού μηχανισμού από τη «δύναμη κρούσης» (Task Force) της ξένης επιτροπείας. Ακολουθούν οι βάρβαρες αναδιαρθρώσεις: συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με πολιορκητικό κριό την απολυταρχική «αξιολόγηση». Οι τροϊκανοί δεν διστάζουν να ζητούν προγραφές με ονομαστικούς καταλόγους όσων θα διωχθούν! Η τρόικα, επίσης, θα δώσει την έγκρισή της για το ρυθμό αφαίμαξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε μία απονεκρωμένη οικονομία. Καμία ρύθμιση χρεών δεν θα προχωρήσει χωρίς να την αποφασίσουν οι δανειστές με απόλυτο κριτήριο τα συμφέροντα των τραπεζών, που ήδη έχουν υπαχθεί διά της ανακεφαλαιοποίησης στον έλεγχό τους. Τίποτα διαφορετικό για τα χαράτσια, το φόρο στο πετρέλαιο και τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Ποια η απάντηση στο «λάθος»; Πάντα λάθος! Κι όσον αφορά το αναπτυξιακό «βαρύ χαρτί» της συγκυβέρνησης, δηλαδή τις διαβόητες ιδιωτικοποιήσεις; Διερευνάται ήδη η αυτοπρόσωπη ανάληψη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από τους δανειστές. Θα μας ξεπουλήσουν οι αγοραστές μας;…
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο τα μασκαριλίκια των κυβερνητικών εταίρων έχουν μόνο μία χρησιμότητα πλέον. Αποκαλύπτουν όλο και πιο εμφατικά τα αδιέξοδα ενός ολέθριου δρόμου. Καμώνονται πως όλα «βαίνουν καλώς», ενώ διαβεβαιώνουν πως «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα». Δεν προξενούν καμία εντύπωση, αφού η απάτη και το ψέμα σφραγίζουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του τρικομματικού κυβερνητικού θιάσου. Άρα, μόνο κι άλλο ψέμα κι απάτη. Ούτε χρόνο αγοράζουν. Η τρόικα «έφυγε» μόνο και μόνο για να… ξαναέρθει.

Τρίτωσε το (νεοδημοκρατικό) κακό
Με ακροδεξιά ατζέντα και χουντικούς συμβούλους το επιτελείο Σαμαρά
Είναι μόνο τα συμπτώματα. Η ασθένεια έχει βάθος και μεγαλύτερο μέγεθος. Οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. (συν τον Κρεμαστινό του ΠΑΣΟΚ) που δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Κασιδιάρη είναι το τρίτο κρούσμα μέσα στον Μάρτιο για τη Ν.Δ. του Σαμαρά. Ο ένας από τους τρεις, ο γραμματέας της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, εμπλέκεται και στο δεύτερο κρούσμα: ο διευθυντής της Ν.Δ., Η. Φιλιππακόπουλος που διορίστηκε από τον ίδιο τον Σαμαρά δεν ήταν απλά χουντικός, αλλά διορισμένος από τη χούντα πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου και υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Το τρίτο κρούσμα είναι ο ναζιστής και υμνητής του Χίτλερ Κωτούλας, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου. Για ποια ζητήματα σύμβουλος; Για το νόμο περί ιθαγένειας και το μεταναστευτικό ζήτημα! Στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ ο Σαμαράς επανέλαβε το γνωστό μοτίβο των δύο άκρων, όπου η «Αριστερά συναντά την αναρχία και η άκρα Δεξιά δηλητηριάζει τον κόσμο και τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο και δηλητηριάζουν την κοινωνία», δηλαδή τα δυο «άκρα» είναι το εξής ένα: Η Αριστερά!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!