Σε λίγες μέρες ζήτησε επέμβαση του στρατού, περιορισμό διαδηλώσεων και αστυνομία έξω από τα πανεπιστήμια

Η επέμβαση του στρατού για τα σκουπίδια, οι απειλές για πλήρη απόδοση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες, η πρόταση για περιορισμό των διαδηλώσεων και για συνεχή παρουσία διμοιριών της ΕΛΑΣ έξω από την ΑΣΟΕΕ και τη Νομική περιλαμβάνονται σε μια σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, το τελευταίο διάστημα.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Aυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Αθηναίων κλήθηκε πολλάκις, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, να εκφράσει τις θέσεις του για τα ζητήματα της πόλης. Μετά την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, έφτασε να δηλώσει πως «μόνη λύση είναι ο στρατός», δήλωση που στη συνέχεια ανασκεύασε χωρίς όμως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Ο κ. Καμίνης, ουσιαστικά, συντάχθηκε με τις απειλές της κυβέρνησης έναντι των εργαζομένων στην καθαριότητα, επισείοντας τον μπαμπούλα της ιδιωτικοποίησης ως αντίμετρο στην απεργία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε: «Εάν δεν θέλουν, ουσιαστικά, να φύγει η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δήμους -δεν μιλάω για ιδιωτικοποίηση ή μη ιδιωτικοποίηση, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα- να επωμισθούν τις ευθύνες τους και να δείξουν στους Αθηναίους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Θυμίζω ότι βγήκαν ιδιωτικά απορριμματοφόρα και θα πρέπει να συλλογιστούν σε ποιο βαθμό, με αδιάλλακτες κινήσεις και δράσεις και ακραίες συμπεριφορές, υπονομεύουν τα συμφέροντά τους».

Και λιγότερες διαδηλώσεις…
Ο δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε πολλές φορές για την προστασία των καταστηματαρχών του κέντρου και προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου προς τη Βουλή και τα κόμματα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων (είπε πως γίνονται κατά μέσο όρο τρεις τη μέρα) ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις αρμοδιότητες του δημάρχου της Ρώμης, ο οποίος ως μητροπολιτικός δήμος έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις συνεχώς στο ίδιο σημείο της πόλης.
Επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των εμπόρων από το παραεμπόριο, ζήτησε τη συνεχή αστυνομική παρουσία με διμοιρίες της ΕΛΑΣ έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Σχολή, όπου πωλούν την πραμάτεια τους οι μετανάστες, προστατευόμενοι, όπως είπε, από κρανοφόρους που ξεπηδούν από τα πανεπιστήμια και επιτίθενται στη δημοτική αστυνομία σε κάθε έλεγχο.
Ο κ. Καμίνης, τέλος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για μετεγκατάσταση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ μέσα στα νοσοκομεία, με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου από τις «πιάτσες ναρκωτικών». Η συγκεκριμένη επιλογή έχει χαρακτηριστεί από το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ ως εντελώς αντιεπιστημονική και μέθοδος «σκούπα» κατά των τοξικομανών, που απλά μεταθέτει εκτός των τειχών το πρόβλημα ενώ συναντά και μεγάλες αντιδράσεις από τα νοσοκομεία και τους περιφερειακούς δήμους που προβλέπεται να υποδεχτούν τις μονάδες απεξάρτησης.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!