Βρήκαν ευκαιρία και οι βιομήχανοι να ζητήσουν μεγαλύτερη φορο-ασυλία

Τρόμος στο οικονομικό επιτελείο, αλαλαγμός στα φιλο-επιχειρηματικά διαδικτυακά portal οικονομικού περιεχομένου για τη «φυγή» μιας ακόμη ελληνικής επιχείρησης στο εξωτερικό και συντονισμένα πυρά από τον «βασιλέα» των βιομήχανων, πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο που προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην… αγνοεί την τάξη του.
Όλα αυτά τα τραγελαφικά εξελίσσονται εδώ και μια εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της Βιοχάλκο –πράγματι μιας εκ των σοβαρότερων και παλαιότερων βιομηχανικών μονάδων της χώρας– ότι μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο, μέσω διασυνοριακής συγχώνευσης με εξαγορά της ελληνικής από τη γαλλική θυγατρική Cofidin S.A. και μάλιστα άμεσα, από τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Τα πραγματικά «καμπανάκια» που χτυπά η φυγή της Βιοχάλκο (που σημειωτέον ακολουθεί τις αντίστοιχες της ΦΑΓΕ και της Coca-Cola πριν από λίγους μήνες) αφορούν άμεσα το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα φορολογικά έσοδα από την εταιρία είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνουν ίδια [σ.σ. πλέον η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τον όρο για «φορολόγηση επί των κερδών της», βάζοντας royalties – δηλαδή δικαιώματα επί της κερδοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απομείνουν ή δεν θα δηλωθούν κέρδη προς φορολόγηση από το Ελληνικό Δημόσιο].
Η εταιρία, το συντριπτικό ποσοστό της παραγωγής της οποίας εξάγεται, δηλώνει αδυναμία παραμονής λόγω έλλειψης άντλησης χρηματοδότησης, την οποία θα αναζητήσει εκτός συνόρων, ενώ στην ανακοίνωσή της αφήνει σαφείς αιχμές για την ενεργειακή φορολόγηση των βιομηχανιών, που προέκυψε από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και τη μείωση στις εκπτώσεις αποσβέσεων. Ουσιαστικά η ανακοίνωση «εκβιάζει» ουσιαστικά για συνολική φυγή από την Ελλάδα και των παραγωγικών της μονάδων (που θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις και αποβιομηχάνιση γεωγραφικών περιοχών), καθώς επισημαίνει ότι το ενεργειακό κόστος στις γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι κατά πολύ χαμηλότερο.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι «ιδρώνουν» μετά την εξέλιξη αυτή, καθώς ο Όμιλος Στασινόπουλου αποτελούσε μια από τις κορωνίδες της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα και η φυγή του αποτελεί σαφές χαστούκι στο… παραμύθι Σαμαρά περί success story. Από την άλλη, ο ΣΕΒ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να πιέσει για ακόμη μεγαλύτερη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των ΕΦΚ στην ενέργεια».

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!